Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 













Stiri

Inapoi

Dan ARMEANU (ASF): Pandemia COVID-19, impact minim asupra fondurilor de pensii private


Piata pensiilor private a reusit sa faca fata provocarilor generate de criza COVID-19 punand in evidenta capacitatea sistemului de pensii private de a obtine profit pentru participanti, chiar si in conditii adverse, a declarat Dan ARMEANU, Vicepresedintele ASF al Sectorului Sistemului de Pensii Private, precizand ca, la finalul lunii septembrie, fondurile de pensii private au inregistrat rentabilitati real pozitive pentru participanti.

Conform acestuia, rezilienta sistemului in perioada de criza este determinata atat de calitatea gestionarii fondurilor de pensii, de optimizarea portofoliilor de investitii, cat si de activitatea de reglementare si supraveghere.

"Pandemia manifestata intens la inceputul anului 2020 a determinat inchiderea sau reducerea activitatilor economice cu repercusiuni severe asupra pietelor financiare care au experimentat redirectionarea fondurilor banesti catre active de calitate inalta si volatilitate redusa, sau chiar catre numerar. Comparativ cu decembrie 2019, indicii bursieri au cunoscut contractii semnificative (de exemplu BET a scazut cu 28,4%, Eurostoxx50 cu 25,65%), iar in cazul Romaniei (tara cu deficite gemene: fiscal si de cont curent) randamentul titlurilor la 10 ani a crescut cu 50 bps intre februarie si martie", a precizat oficialul ASF.

Dan ARMEANU a aratat ca, in fata acestor socuri, atat pe partea de cerere, cat si de oferta, guvernele si bancile centrale au demarat programe masive de relaxare fiscala si monetara, astfel incat la final de septembrie o mare parte din pierderile aferente trimestrului I au fost recuperate. Astfel, indicele BET a avut o evolutie pozitiva de 18,35% in perioada martie-septembrie, indicele Eurostoxx600 a crescut cu 16,83%, iar randamentul titlurilor de stat ale Romaniei a coborat de la 4,56% la 3,7% (randament mai mic, pret mai mare, deci evaluare mai mare).

Fondurile de pensii private din Romania, cu expunere preponderent locala si regionala au reusit sa gestioneze eficient criza, astfel incat la finalul trimestrului III 2020 ratele de rentabilitate au fost real pozitive.

In luna martie 2020, pietele financiare au fost afectate de corectii masive, ca urmare a pandemiei si reducerii activitatii economice, astfel incat si rata medie ponderata de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a inregistrat niveluri scazute, mai precizeaza Dan ARMEANU.

El remarca evolutia ulterioara pozitiva a pietei financiare (actiuni, titluri cu venit fix) dupa anuntarea si implementarea unor masuri de sprijinire a economiei a permis recuperarea pierderilor anterioare, astfel incat la finalul lunii septembrie 2020 rata medie ponderata de rentabilitate a depasit nivelul consemnat la inceputul anului, fiind de 4,7503%.


Avand in vedere ca rata medie a inflatiei pe ultimii 5 ani a fost de 2,42% se poate observa ca fondurile de pensii Pilon II au inregistrat randamente real pozitive cu mult peste dobanzile aferente depozitelor bancare.

Fondurile de pensii facultative cu risc mediu au inregistrat o scadere conjuncturala de scurta durata in martie si au recuperat integral scaderea, reusind sa genereze la final de septembrie o rata medie ponderata de rentabilitate de 4,1255%, peste rata medie a inflatiei din ultimii 5 ani, participantii beneficiind de randamente real pozitive, a mai spus Dan ARMEANU.


Conform reprezentantului ASF, rata medie de rentabilitate a fondurile de pensii facultative cu risc ridicat a consemnat o evolutie similara de scurta durata in luna martie, pentru ca ulterior, pe fondul evolutiei pozitive a pietelor financiare, sa inregistreze o rata medie de rentabilitate situata la un nivel similar cu cel de la inceputul anului.

"Se observa ca in ciuda volatilitatii ridicate si a ajustarilor de preturi ale activelor financiare, la sfarsitul trimestrului I si la inceputul trimestrului II, fondurile de pensii private au reusit sa minimizeze impactul negativ al pandemiei asupra valorii activelor aflate in gestiune si sa inregistreze, la final de septembrie, rentabilitati real pozitive pentru participanti", mentioneaza Dan ARMEANU.

"In concluzie, scaderile de rentabilitate inregistrate in perioada de lockdown au fost conjuncturale, bazate pe sentiment si au fost cu mult mai reduse decat cele inregistrate de pietele financiare, datorita optimizarii structurii portofoliilor. Pe masura ce pietele si-au revenit, fiind influentate de deciziile guvernelor si bancilor centrale, fondurile de pensii au recuperat integral scaderile respective si mai mult, in septembrie, se situeaza peste valorile inregistrate la inceputul anului. In functie de evolutia crizei sanitare si a posibilitatii de instituire a unui nou lockdown este posibil ca economia sa inregistreze o noua contractie cu efecte asupra pietelor financiare, inclusiv asupra fondurilor de pensii si de investitii. Astfel, putem asista in lunile urmatoare la perioade cu volatilitati ridicate si scaderi conjuncturale. Cu toate acestea, efectele asupra fondurilor de pensii vor fi limitate datorita diversificarii si gestionarii prudente a portofoliilor", a adaugat el.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 06.11.2020

Cele mai recente stiri:
» Curtea Constitutionala respinge obiectiile. Modificarile ASF la Pilonul II merg la promulgare
» INS: Numarul mediu de pensionari a scazut anul trecut cu 75.000 de persoane
» Pensia medie lunara, in crestere cu 0,5% in trimestrul IV 2022
» Vesti bune pentru aproape 8 milioane de viitori pensionari. Fondurile Pilon II au marcat un plus serios
» 90.000 de romani au incasat deja pensie privata. Vesti bune pentru milioanele care urmeaza sa intre la plata
» Castigul romanilor in Pilonul II, dublu fata de inflatie in aproape 15 ani
» EIOPA publica rezultatele testului de stres cu privire la riscurile de mediu la care sunt supuse fondurile de pensii ocupationale
» INS: Pensia medie lunara a ajuns la 1.856 de lei. Numarul mediu de pensionari a scazut
» Ordonanta de Urgenta care modifica legislatia pensiilor private a fost adoptata de Guvern
» Fondurile de pensii au recuperat masiv pierderile din vara. Cat este contul mediu al celor 7,9 milioane de participanti


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:



Arhiva