Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

Dan ARMEANU, ASF: Pandemia COVID-19 are un impact scazut asupra sistemului de pensii private


"Impactul pandemiei cu COVID-19 asupra economiei mondiale este semnificativ, estimarile organismelor internationale cu privire la cresterea economica au fost ajustate in sens negativ, din cauza intreruperii unei parti importante a productiei, problemelor aparute pe lantul de aprovizionare si distributie, simultan cu aparitia unor dezechilibre atat pe partea de cerere cat si pe partea de oferta si incertitudinilor cu privire la evolutiile pe termen scurt si mediu", afirma Dan ARMEANU, Vicepresedintele ASF al Sectorului Sistemului de Pensii Private.

Conform acestuia, institutiile financiare au facut fata provocarilor pe termen scurt dovedind adaptabilitate in relatia cu clientela si rezilienta in contextul unei volatilitati crescute a pietelor. Si piata financiara si de capital din Romania, a fost afectata de volatilitatile mari inregistrate pe pietele internationale, ca rezultat al efectului de contagiune care s-a propagat atat in economie cat si in sistemul pensiilor private.

"Impactul crizei generate de pandemia COVID-19 asupra sistemului de pensii private este unul limitat si conjunctural, tinand cont de faptul ca politica de investitii este prudenta si conservatoare, investitiile realizate de fondurile de pensii sunt pe termen lung, in acord cu durata obligatiilor, iar portofoliile sunt foarte bine diversificate. Intr-un orizont de timp de 30-40 ani, caracteristic investitiilor fondurilor de pensii private, perioadele de volatilitate pot fi des intalnite, in functie de frecventa aparitiei crizelor economice, sau de evolutia economiei. Astfel, in ultimii zece ani s-au manifestat doua crize globale majore, care au generat volatilitati ridicate in sistemul de pensii private. In criza actuala, determinata de pandemia COVID-19, impactul maxim a fost unul conjunctural si emotional in luna martie, cand scaderea valorii activelor a fost de aproximativ 11% , iar in luna mai, asa cum se observa si din graficul de mai jos, volatilitatile s-au redus semnificativ pana la aproximativ 2% - 3%", a declarat Dan ARMEANU."Mai mult, din evolutia valorii unitare a activului net - VUAN-ului- si a numarului de noi cazuri de imbolnaviri la nivel global se observa ca in perioada februarie-martie in care numarul de cazuri a inregistrat o crestere puternica, VUAN-ul s-a diminuat considerabil, dupa care a urmat o perioada de stabilizare, in care volatilitatile au fost din ce in ce mai scazute", explica Vicepresedintele ASF.

"Astfel, intre evolutia VUAN-ului fondurilor de pensii private din Romania si numarul de noi cazuri de imbolnaviri inregistrate la nivel global, exista o corelatie negativa puternica, coeficientul de corelatie fiind de -0,68448. De asemenea se observa faptul, ca valoarea coeficientului de corelatie dintre VUAN-ul fondurilor de pensii private din Romania si numarul de imbolnaviri inregistrate in economiile mari, precum SUA este de -0,645, iar corelatia devine si mai puternica, cu o valoare a coeficientului de -0,8837, cand ne raportam la numarul de cazuri de imbolnaviri din China, astfel cum se observa si in graficul urmator", a adaugat el."Astfel, cresterea accentuata a numarului de imbolnaviri in China, SUA sau la nivel global a determinat o scadere a VUAN-ului fondurilor de pensii private in Romania, iar revenirea semnificativa a VUAN-ului s-a produs pe masura ce s-a inregistrat scaderea numarului de cazuri.

Evolutia sistemului de pensii private din Romania este influentata de criza COVID-19 manifestata la nivel global, piata financiara fiind racordata la evolutiile de pe pietele europene si internationale. In acest sens, prin intermediul unei estimari pe baza unei regresii simple dintre VUAN-ul fondurilor de pensii private din Romania si numarul de imbolnaviri la nivel global, se observa ca o variatie a ratei de crestere a numarului de noi cazuri COVID-19 de 1pp ar putea avea un impact negativ de aproximativ 0,021pp asupra activelor din fondurilor de pensii private in scenariul actiunii acestui factor izolat", arata Dan ARMEANU.Potrivit Vicepresedintelui ASF, volatilitatile ridicate de pe piata de capital, reflectate de scaderea cu peste 40% a indicelui BET in luna martie, au avut un impact limitat asupra activelor fondurilor de pensii, datorita ponderii actiunilor in structura portofoliilor. Revenirea pietei de capital, respectiv cresterea indicelui BET cu aproximativ 20% in luna mai, odata cu scaderea numarului de imbolnaviri cu COVID - 19, a condus la diminuarea volatilitatii VUAN-ului la valori scazute (intre 2% si 3%), in marja obisnuita de evolutie a oricarui activ.

"Cu toate acestea, luand in considerare si alti factori, precum ponderea titlurilor de stat in portofoliile de investitii ale fondurilor de pensii de aproximativ 70%, ponderea actiunilor in portofolii de aproximativ 22%, revenirea cursului actiunilor pe piata de capital, buna diversificare a portofoliilor, masurile luate de guverne pentru limitarea imbolnavirilor si evolutia variabilelor din modelul de regresie, putem concluziona ca influenta crizei COVID-19 asupra variatiei VUAN-ului este limitata si conjuncturala", a completat Dan ARMEANU.

Activele totale administrate de cele sapte fonduri private de pensii obligatorii (Pilon II) erau de 61,87 miliarde lei la sfarsitul lunii aprilie 2020, in crestere cu 18,4% fata de luna aprilie 2019, conform unui raport publicat de SmartFin.ro. Numarul total de participanti in cele sapte fonduri era de 7,53 milioane, iar contributia medie lunara a acestora la fondurile private de pensii obligatorii era de 182,36 lei pe luna.

Pe Pilonul III, cele zece fonduri de pensii facultative administrau active totale de 2,44 miliarde lei la sfarsitul lunii aprilie 2020, iar numarul total de participanti in acestea era de 516,34 mii.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 28.05.2020

Cele mai recente stiri:
» Reactia BRD Pensii la sanctiunile ASF
» ASF a sanctionat conducerea unei societati de administrare a fondurilor de pensii private
» Va fi PEPP un succes? Evolutia sistemului paneuropean de pensii depinde de autoritati
» NN Pensii ramane parte din compania internationala NN Group
» APAPR: Noi exceptii de la Pilonul II ar fi negative pentru salariati si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei
» Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 15% in februarie
» Numarul pensionarilor s-a redus in 2021. Pensia medie lunara a fost de 1.666 lei
» Comisia Europeana: A intrat in vigoare produsul paneuropean de pensii personale - PEPP
» Piata pensiilor private in 2021: Peste 50.000 de romani au incasat deja pensie privata. Suma medie, aproape dubla fata de 2018
» Contributia pentru Pilonul II de pensii va creste de la 3,75% la 4,75%


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva