Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Dan ARMEANU, ASF: Fondurile de pensii private reprezinta o sursa importanta de capital


Fondurile de pensii private reprezinta o sursa importanta de capital deoarece contribuie la finantarea disponibila pe piata pentru actorii din economie si imbunatatesc eficienta intermedierii financiare, a declarat Dan ARMEANU, Vicepresedinte pentru sectorul Pensii Private, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

"Cele mai recente modificari din legislatia privind pensiile private, adoptate prin Ordonanta de Urgenta nr. 38/2019, imbunatatesc paradigma functionarii sistemului de pensii private, raportat la prevederile OUG nr. 114/2018, atat din perspectiva participantilor, cat si din perspectiva administratorilor de fonduri de pensii administrate privat, stabilind un cadru coerent, care sa asigure dezvoltarea sistemului de pensii private pe termen lung. Capitalul social mediu al administratorilor va creste de la aproximativ 9 milioane de euro la 19,4 milioane euro, existand administratori care, in prezent, dispun de un capital social mai mare, astfel incat conform noului algoritm majorarea va avea o valoarea scazuta, sau in unele cazuri nu va mai fi necesara. In acelasi timp, necesarul de capital este la un nivel sustenabil din perspectiva administratorilor si permite continuarea si dezvoltarea activitatii acestora in conditii de siguranta", sustine acesta.

Despre rolul ASF in privinta modificarilor legislative referitoare la sistemul de pensii private, Dan ARMEANU a afirmat: "Pentru a facilita un schimb de opinii constructiv si obiectiv intre Guvern si reprezentantii administratorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiara a asigurat suportul tehnic prin elaborarea de analize de specialitate, care sa evalueze diferitele optiuni. Am reusit agrearea modificarilor cu privire la acele prevederi ale OUG nr.114/2018, care se refera la sistemul de pensii administrat privat. In calitate de Autoritate de specialitate, care are ca principal obiectiv asigurarea stabilitatii pietei, am fost retinuti in exprimarea unor interventii publice, care ar fi putut afecta dialogul. Modificarile sunt rezultatul negocierilor dintre guvern si reprezentantii administratorilor, astfel incat prevederile Ordonantei de Urgenta creeaza un echilibru intre nivelul capitalului social al administratorilor de pensii private si valoarea activelor participantilor pe care acestia le administreaza, cerinta de capital fiind raportata la nivelul contributiilor din anul precedent."

Prevederile Ordonantei de Urgenta clarifica modalitatea de realizare a investitiilor in infrastructura si permite investirea in fonduri de investitii specializate in infrastructura, sau in actiuni si obligatiuni emise de societatea de proiect, infiintata in temeiul unui parteneriat public-privat, a mai sustinut Vicepresedintele pentru sectorul Pensii Private, ASF.

Acesta a explicat: "Fondurile de pensii pot beneficia de garantiile emise de partenerul privat sau de societatea de proiect. Odata cu maturizarea sistemului de pensii private, luand in considerare cresterea activelor participantilor si experienta administratorilor de un deceniu in activitatea de investire, s-a simtit nevoia de completare a tipurilor de investitii in care administratorii fondurilor de pensii administrate privat pot plasa activele fondului si cu investitii in valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate emise de fonduri sau societati care desfasoara activitati de dezvoltare imobiliara, acestea devenind in ultima perioada o modalitate preferata pentru investirea in active imobiliare. In acest mod, fondurile de pensii administrate privat contribuie la finantarea economiei reale si administratorii au oportunitatea de diversificare prudenta a investitiilor, in scopul obtinerii unor randamente superioare, in beneficiul viitorilor pensionari. Totodata, fondurile de pensii private reprezinta o sursa importanta de capital deoarece contribuie la finantarea disponibila pe piata pentru actorii din economie si imbunatatesc eficienta intermedierii financiare. Este important de mentionat, ca unul dintre obiectivele planului de actiune "Uniunea Pietelor de Capital" se refera la promovarea investitiilor in infrastructura, avand in vedere faptul ca in special investitiile in infrastructura de transport tind sa aiba cel mai mare factor de multiplicare."

Dan ARMEANU a vorbit si despre ce oportunitati de investitii vor avea in viitor Fondurile de pensii private: "Dupa criza din 2008, universul investitional a suferit schimbari, ca urmare a reducerii randamentelor titlurilor de stat si a remunerarii depozitelor cu dobanzi foarte mici, chiar negative in unele tari. In special, fondurile de pensii private si asiguratorii de viata, care investesc pe termen lung in considerarea duratei obligatiilor, s-au vazut nevoiti sa identifice si alte oportunitati de investitii, cu randamente potential mai mari, avand in vedere printre alte argumente si faptul ca speranta de viata a crescut constant in ultimele decenii. Investitiile in infrastructura sunt, de regula, realizate pe termen lung si sunt adecvate duratei obligatiilor (managementul activelor si pasivelor) asumate de administratori si reprezinta o alternativa intr-un mediu caracterizat de rate de dobanda redusa si de o volatilitate ridicata a instrumentelor de capital". 

"In prezent, administratorii fondurilor de pensii private, cat si asiguratorii de viata cauta variante de investitii alternative, precum cele mentionate anterior, care sa compenseze reducerea randamentelor, sa reduca volatilitatea si sa diversifice investitiile. Profilul de risc al acestora este cel aferent investitiilor in actiuni si obligatiuni corporative, raportul risc-randament fiind mai degraba similar cu cel al investitiei in obligatiuni. Sistemul de pensii private, atat prin componenta obligatorie, cat si prin cea facultativa si in curand si prin componenta ocupationala are menirea de a asigura un venit adecvat si sustenabil la pensie, contribuind la cresterea calitatii vietii viitorilor pensionari. In acest scop, este necesara consolidarea pe termen lung a sistemului pentru ca tot mai multi romani sa se poata bucura de beneficiile unei pensii private.", a conchis acesta", a adaugat el.

Valoarea activelor nete ale celor 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilon II) a crescut cu circa 21,5% in luna aprilie 2019 fata de aceeasi luna a anului trecut, insumand peste 52,25 miliarde de lei, conform datelor publicate de ASF. De asemenea, fondurile aveau peste 7,32 milioane de participanti.

Fondurile de pensii facultative - Pilon III detineau active nete in valoare totala de circa 2,17 miliarde de lei, la finalul lunii aprilie 2019, in crestere cu peste 15% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cele 10 fonduri de pensii facultative aveau 481.745 de participanti.

Editor: Andreea RADU | Publicat pe 14.06.2019

Cele mai recente stiri:
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate
» Cristian POPA, CFA Romania: Sistemul public nu va putea plati pensii decente in viitor
» Radu CRACIUN, APAPR: Rezultatele investitionale din sistemul pensiilor private raman foarte bune
» Pilon III: Activele fondurilor de pensii facultative au depasit 2,8 miliarde de lei, in noiembrie 2020
» Pilonul II de pensii a ajuns la active totale de peste 73,14 mld. lei, la finalul lunii noiembrie
» Evolutia pietei pensiilor private in primele noua luni ale anului 2020


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva