Dan ARMEANU, ASF: Activele sistemului de pensii private au depasit 14 miliarde de euro in septembrie
Valoarea activelor totale, aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private, a ajuns la 30 septembrie 2020, la 72,58 miliarde de lei, in crestere cu 17,96% fata de septembrie 2019, depasind astfel pragul de 14 miliarde de euro, conform datelor publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Aceasta evolutie a avut la baza doi factori importanti: cresterea contributiilor cu 5,61% si obtinerea unui profit de 1,35 miliarde de lei, la nivelul intregului sistem de pensii private.
In primele noua luni ale anului 2020 au fost virate catre fondurile de pensii private contributii in valoare de 6,95 miliarde de lei, in crestere cu 5,61% fata de contributiile din primele noua luni din anul 2019 (6,58 miliarde de lei).
Totodata, cresterea activelor peste nivelul contributiilor, in intervalul ianuarie - septembrie 2020, a fost de 1,17 miliarde de lei. Fondurile de pensii private au reusit nu doar sa acopere impactul negativ asupra pietelor financiare cauzat de declansarea pandemiei COVID-19, ci au obtinut si un profit pentru cei 8,10 milioane de participanti. Adaugand si platile de activ net efectuate catre participantii care au iesit din sistem, ca urmare a pensionarii sau invaliditatii in primele noua luni ale anului, in valoare de 181 milioane lei, rezulta un profit la noua luni de 1,35 miliarde de lei, noteaza ASF.
In acest context, ASF mentioneaza faptul ca in perioada martie - septembrie 2020 indicele BET a avut o evolutie pozitiva de 18,35%, iar indicele EUROSTOXX600 a crescut cu 16,83%. In acelasi timp, randamentul titlurilor de stat a coborat de la 4,56% la 3,7% (randament mai mic, pret mai mare, deci evaluare mai mare).
La 30 septembrie 2020, in sistemul pensiilor private erau inregistrati 8,10 milioane de participanti, cu 3% mai multi fata de sfarsitul lunii septembrie 2019 (7,87 milioane de participanti).
Contextul global
Pandemia COVID-19 a generat corectii masive pe pietele financiare in primul trimestru al anului 2020. In perioada mentionata, pietele au experimentat unul dintre cele mai abrupte declinuri din istoria recenta, cu volatilitate ridicata si contractii de lichiditate. Raspunsul politic masiv atat fiscal, monetar, cat si de reglementare, a ajutat pietele sa recupereze mare parte din pierderile din primul trimestru. Pe langa riscurile economice si sociale asociate celui de al doilea val al pandemiei din toamna, trebuie avute in vedere si riscurile la nivel global generate de un potential razboi comercial dintre SUA si China, cu repercusiuni severe asupra pietelor financiare fragilizate de evolutiile pandemiei, precizeaza ASF.
Posibila decuplare dintre performanta pietelor financiare si economia reala ar putea genera o volatilitate ridicata, cu afectarea valorii activelor. De asemenea, sprijinul guvernamental, pentru sectoarele afectate de pandemie (fie prin contributii proprii, fie prin scheme UE) si pentru piata muncii, este vital in vederea sustinerii economiei si evitarii unei contractii severe a consumului intern.
Desi primele doua trimestre ale anului 2020 au fost puternic afectate de pandemia COVID-19, programele de sprijin lansate de guverne (fiscale si monetare) si revenirea pietelor financiare au permis ca sistemul de pensii private sa revina la valorile de dinainte de pandemie, inregistrand chiar si o crestere a valorii activelor, respectiv a profitului in beneficiul participantilor, mai noteaza specialistii ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.