Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Cum isi cheltuie banii pensionarii europeni


Una dintre cele mai importante componente ale politicii europene este aceea de a asigura conditii de viata comparabile pentru toti cetatenii UE. Acest tel este insa departe de a fi atins in prezent. Un studiu realizat de DESTATIS, Oficiul Statistic de Stat al Germaniei, cu privire la problematica generatiilor varstnice (65+) arata ca exista inca diferente majore in ceea ce priveste nivelul de trai din statele membre UE, diferente ce se reflecta vizibil in structura cheltuielilor din gospodarii. Pentru a ilustra aceste diferente, studiul amintit compara doua exemple situate la extremele unei posibile "scale a prosperitatii" a pensionarilor europeni: Germania si Bulgaria.

Astfel, ca rezultat al veniturilor reduse, varstnicii bulgari - ca si cei din alte tari cu un nivel economic comparabil din regiunea ECE -, cheltuiesc cea mai mare parte a resurselor lor financiare pentru a-si satisface nevoile de baza ale traiului: locuire si hrana. Potrivit datelor statistice analizate, 81% din cheltuielile pensionarilor bulgari se refera la aceste nevoi primordiale. Pentru medicamente si servicii medicale sunt alocate alte 7 procente, astfel incat, daca se iau in calcul si cheltuielile pentru transport, servicii de comunicatie, imbracaminte sau alte bunuri absolut necesare in gospodarie, rezulta ca numai 3 procente din venituri pot fi alocate unor cheltuieli culturale sau ocazionate de calatorii, sport etc.

Prin comparatie, pensionarul german mediu nu cheltuie mai mult de 51% din bugetul sau pentru locuire si hrana, in timp ce pentru sanatate poate aloca numai 6% din venituri. Chiar daca in Germania pensionarii trebuie sa cheltuie mai mult pentru transport (cca. 10% din venituri), in portofoliul general de cheltuieli isi mai pot face loc alte 17 procente alocate pentru cheltuieli culturale, de calatorie, recreere etc. Mai mult, o buna parte din gospodariile pensionarilor din Germania mai dispun de cateva procente si pentru economisire, asigurari etc.

La nivelul UE, cheltuielile gospodariilor varstnice pentru locuire si hrana se ridica la circa 59% din venituri. Malta si Austria sunt singurele tari in care pensionarii cheltuie pentru locuinta si hrana o proportie mai mica din bugetul lor decat germanii. La polul opus, statele ECE se apropie mai degraba de "modelul" bulgar, cetatenii varstnici din aceste tari cheltuind mai bine de doua treimi din venituri pentru nevoile de baza.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 29.02.2012

Cele mai recente stiri:
» Pensia medie a fost de 1.650 lei in primul trimestru din 2021
» Raport ASF: Activele fondurilor de pensii private au avansat cu 33% in T1 2021
» ASF: Pensiile private, performerele crizei
» Fondurile de pensii private obligatorii, crestere de peste 33% in luna martie
» Pensia medie lunara a fost de 1.500 de lei in 2020, cu diferente majore intre judete
» Evolutia fondurilor de pensii obligatorii si facultative in luna februarie 2021
» Primul produs PEPP ar putea fi disponibil peste un an
» Anul pandemiei a adus o crestere de 21% a activelor fondurilor de pensii private
» Pensia medie lunara a crescut la 1.636 de lei in ultimul trimestru din 2020
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva