Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

Cristian POPA, CFA Romania: Sistemul public nu va putea plati pensii decente in viitor


Sistemul public de pensii, din pacate, nu va putea plati pensii decente romanilor in viitor din cauza evolutiilor demografice, dar si pentru ca se bazeaza pe contributiile celor din campul muncii, si nu numai, conform lui Cristian POPA, CFA - Membru, Asociatia CFA Romania.

Potrivit acestuia, CFA Romania a realizat un studiu amanuntit asupra sistemului de pensii din Romania. Cele doua concluzii principale sunt: prima, si poate cea mai importanta, este ca sistemul public de Pensii nu este sustenabil, iar a doua este ca sistemul de pensii private reprezinta o foarte buna alternativa la sistemul public de pensii.

"Sistemul public de pensii nu va putea, din pacate sa plateasca pensii decente romanilor in viitor. In principal din cauza evolutiilor demografice, din cauza inversarii piramidei varstelor, lucruri care se combina cu faptul ca acest sistem nu acumuleaza active, nu acumuleaza capital, nu aduna bani undeva si investeste, ci se bazeaza pe contributiile celor din campul muncii pentru a plati pensiile celor care sunt in varsta de pensionare. Deci, cumva, se bazeaza pe faptul ca pensiile noastre vor fi platite din contributiile generatiilor viitoare", a afirmat Cristian POPA.

"Studiul nostru arata ca generatia noastra ar putea primi pensie publica de la stat de aproximativ 32% din ultimul salariu, ceea ce pe standarde globale este destul de putin. Spunem ca sistemul privat de pensii este o buna alternativa pentru ca la contributii similare sistemul aduce o pensie sensibil mai mare decat in sistemul public, este mult mai eficient cand vorbim de rata de inlocuire a salariului cu pensia, este bazat 100% pe contributivitate. Fata de sistemul public, pensia privata se mosteneste in intregime", a adaugat el.

Conform unui scenariu prezentat de CFA Romania, daca am avea 6% din salariul brut contribuit la sistemul de Pilon II pentru tot stagiul de cotizare am vorbi de o pensie crescuta de la 32%, cat era in scenariul doar cu sistem public, la 45% din ultimul salariu, o crestere consistenta.

"In realitatea in care traim cele doua sisteme functioneaza cel mai bine impreuna. Este greu sa ne imaginam in prezent un sistem doar de Pilon II, la fel cum nu este bine sa ne gandim la un sistem doar de Pilonul I", spune POPA. 

"Pe termen lung, Pilonul II poate degreva Pilonul I de presiunile structurale: imbatranire, emigratie, inversarea piramidei, de faptul ca nu acumuleaza active, insa pe termen scurt si mediu si fara aceasta acumulare de capital, parintii si bunicii nostri au si ei dreptul la o pensie decenta. Pentru asta exista Pilon I si avem in continuare nevoie de el. Deci, credem ca un mix intre cele doua sisteme este ideal in prezent. Pentru noi, cei tineri, pensiile private sunt mai mult o obligatie fata de seniori", a completat acesta.

In 2020, Cristian POPA a vazut rezultate foarte bune ale sistemului de pensii private: 6,2% randament mediu, peste 1 milion de romani au cel putin 20.000 de lei in contul de pensie private, fiind o cifra care arata ca sistemul privat de pensii devine relevant, in acelasi timp ajuta piata de capital.

"Pilonul II de pensii ofera libertate de decizii politice pentru ca pensia privata tine de salariul fiecaruia dintre noi, de randamentele pietelor financiare, dar si de profesionalismul administratorului, insa pensia noastra nu e decisa politic. Cand vorbim de Pilonul I (de stat) de pensii, amintim ca Casa Nationala de Pensii inregistreaza un deficit semnificativ. Recomandarea noastra e ca Pilonul I ar trebui sa fie predictibil, sa aiba o formula, poate raportata la salariul mediu din economie", a mai spus oficialul CFA Romania.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 26.01.2021

Cele mai recente stiri:
» Reactia BRD Pensii la sanctiunile ASF
» ASF a sanctionat conducerea unei societati de administrare a fondurilor de pensii private
» Va fi PEPP un succes? Evolutia sistemului paneuropean de pensii depinde de autoritati
» NN Pensii ramane parte din compania internationala NN Group
» APAPR: Noi exceptii de la Pilonul II ar fi negative pentru salariati si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei
» Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 15% in februarie
» Numarul pensionarilor s-a redus in 2021. Pensia medie lunara a fost de 1.666 lei
» Comisia Europeana: A intrat in vigoare produsul paneuropean de pensii personale - PEPP
» Piata pensiilor private in 2021: Peste 50.000 de romani au incasat deja pensie privata. Suma medie, aproape dubla fata de 2018
» Contributia pentru Pilonul II de pensii va creste de la 3,75% la 4,75%


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva