Crinu ANDANUT, CEO, ALLIANZ-TIRIAC Pensii Private
Sunt optimist pentru ca stiu, din interiorul sistemului, ca este solid construit, bine reglementat si supravegheat. Stiu ca este operat de companii serioase, cu specialisti de inalta clasa, iar transparenta, increderea, profitabilitatea si calitatea serviciilor sunt trasaturi definitorii ale sistemului. Sitemul de pensii private va functiona fara surprize neplacute daca este lasat sa functioneze in cadrul legal actual.
XPRIMM: Ati fost prezent in piata pensiilor private inca dela debutul acestei industrii in Romania. Cum ati caracteriza evolutia ei in anii care au trecut de la lansare? Crinu ANDANUT: Sunt cateva repere in timp care au marcat lansarea si evolutia sistemului de pensii private din Romania. Cu majoritatea m-am identificat si eu, caci am avut onoarea si marea responsibilitate de a concepe si lansa compania grupului Allianz Tiriac care se ocupa de administrarea fondurilor de pensii.
In primul rand, a fost un efort politic deosebit pana s-a ajuns la legiferarea fondurilor de pensii obligatorii si facultative. Cand aceasta etapa s-a finalizat cu succes (dupa incercari nereusite anterioare), au fost mari investitori care au infiintat si autorizat companii specializate, atat cu capital romanesc cat si strain.
Cu siguranta lansarea Pilonului 2, cel al pensiilor obligatorii in 2007 , a generat un val de entuziasm si satisfactia implementarii uneia din cele mai serioase reforme structurale cunoscuta de Romania. A fost o reforma de sistem, dar si un inceput de reforma de mentalitate. Dupa lansarea sistemului a inceput competitia intre administratorii de pensii, care au fost si sunt determinati sa administreze cat mai profitabil, in conditii de prudenta, activele generate de portofoliile de membri care au aderat la fondurile lansate pe piata. Asta s-a dovedit a fi o mare provocare, caci in opinia mea, suprareglementarea sistemului, justificata poate in Romania post FNI, a generat atat costuri semnificative de administrare, cat si dificultati operationale.
Astazi, dupa ce piata s-a concentrat la cativa administratori solizi financiar si experimentati pe pietele internationale, constatam ca sistemul de pensii private din Romania si-a dat examenul de maturitate cu succes. A dovedit ca este profitabil pentru participanti,ca este sigur si transparent, ca este de incredere. As spune ca vorbim despre o evolutie pozitiva spectaculoasa pana azi.
XPRIMM: Vocea dvs. s-a facut auzita in repetate randuri pentru a promova in randul publicului ideea de economisire pentru pensie. Astazi, cand in toata regiunea exista multi sustinatori ai ideii ca sistemul de pensii private nu are eficienta scontata si nu va produce efectele sociale pentru care a fost creat, care este mesajul dvs. pentru public? C.A.: De-a lungul timpului au fost si mai sunt inca delatori, contestatari si critici ai sistemului de pensii private. Sunt cei care fie nu au reusit sa se impuna cu seriozitate ca administratori de pensii, fie ca inca nu au inteles nimic din filozofia acestui sistem.
Chestiunea solidaritatii intre generatii nu poate fi vazuta exclusiv in sensul actual al sistemului pensiilor de stat (Pilonul 1) - pay as you go. Trebuie combatute drastic initiativele de limitare sau chiar stopare a contributiilor la Pilonul 2 in contextul deficitului actual al bugetului asigurarilor sociale, aruncand astfel responsabilitatea pentru viitoarele generatii de pensionari pe umerii actualei generatii aflata in situatie de supravietuire minimalista. Este innacceptabila generarea, prin decizii politice, a unui conflict intre generatii.
Mesajul meu pentru marele public este ca, in orice caz, responsabilitatea este a fiecarui individ pentru propriul viitor la pensie. Cu cat vom intelege mai repede acest lucru si nu ne vom baza exclusiv pe sistemul de pensii de stat in viitor, cu atat mai bine.
XPRIMM: Cum vedeti viitorul pensiilor private din Romania? C.A.: Vorbind despre viitorul sistemului de pensii private, sunt un optimist moderat. De ce optimist ? Pentru ca stiu din interiorul sistemului ca este solid construit, bine reglementat si supravegheat. Stiu ca este operat de companii serioase, cu specialisti de inalta clasa, ca transparenta, increderea, profitabilitatea si calitatea serviciilor sunt trasaturi definitorii ale sistemului.
De ce moderat ? Pentru ca stiu la fel de bine ca la ora actuala riscul politic este omniprezent. Mai precis, interventia decizionala politica negativa in cursul firesc si clar legiferat poate fi devastatoare. Stim ca asta s-a intamplat deja in 2009 si efectul principal este un serios minus in conturile personale ale participantilor.
Sitemul de pensii private va functiona fara surprize neplacute daca este lasat sa functioneze in cadrul legal actual.
XPRIMM: Va pregatiti pentru o schimbare majora de cariera*. Este grea despartirea de compania pentru care ati lucrat atatia ani? C.A.: Am trait, in compania pe care am infiintat-o si condus-o timp de opt ani, cea mai frumoasa etapa din viata mea profesionala si personala. Daca am regrete la plecare ? Evident, este firesc asa, insa vorbesc despre o traire pozitiva, ca si aceea pe care o simti de exemplu cand propriul copil paraseste casa parinteasca cu fata spre un viitor frumos, promitator.
Am avut momente minunate alaturi de echipa cu care am lucrat in acesti ani. Cu o medie de varsta sub 30 ani, colegii mei s-au format si au crescut profesional sub ochii mei, astazi fiind specialisti cu certa valoare, multi recunoscuti pe piata. Asta imi da o mare satisfactie si liniste la despartire.
XPRIMM: Ce "mostenire" lasati succesorului dvs. la carma AZT Pensii Private? C.A.: Mostenirea pe care o las succesorului meu este bogata. Dupa cum spuneam, vorbesc in primul rand de echipa AZT Pensii Private, specialisti de talie, demni de toata increderea si respectul meu. Ei vor asigura stabilitatea operatiunilor si profitabilitatii viitoare, in folosul participantilor, dezvoltand pe mai departe proiectele si obiectivele strategice ale companiei. Mai apoi, am acumulat un activ net de cca. 1 miliard de euro in administrare, pe care il trec in responsabilitatea succesorului meu. Sunt sigur ca va sti sa-l fructifice cum se cuvine.
Profitabilitatea actuala a companiei este foarte buna, imaginea este pe masura, serviciile sunt de calitate, asa cum dinamica pozitiva si stabilitatea portofoliului nostru de participanti o dovedeste de ani de zile. Apreciez ca aceasta situatie este o premiza buna pentru succesul viitor al companiei.
* Crinu ANDANUT a anuntat ca paraseste, incepand din ianuarie 2015, conducerea companiei pentru a se dedica unor proiecte personale
Editor: Daniela GHETU
| Publicat pe 05.12.2014
|