Crinu ANDANUT, CEO, ALLIANZ-TIRIAC Pensii Private
Nu stim cine va mai plati pensiile "decreteilor" atunci cand acestia vor iesi la pensie. Va fi un val urias, care ne va ineca pe toti. In acest context, nu inteleg atitudinea statului: daca tot plateste contributiile la Pilonul II, care creste atat de frumos, de ce nu incurajeaza o atitudine mai responsabila a oamenilor fata de pensii?
XPRIMM: Cum ar putea fi caracterizat anul 2013 din perspectiva pietei de pensii private? Crinu ANDANUT: Anul trecut a fost un an bun pentru sistemul de pensii. Suntem "in grafic" cu contributiile, care au sosit la termen, ba chiar - pe finalul de an -, am inceput sa primim si contributiile pentru salariatii din sistemele militarizate si sa construim o relatie din ce in ce mai buna cu casele sectoriale de pensii. Sa nu uitam totusi ca, in ceea ce priveste procentul de contributie, suntem inca in urma cu o jumatate de procent fata de calendarul initial.
Randamentele noastre au fost in limita asteptarilor. Piata a crescut foarte mult, dar eu privesc cu oarecare circumspectie aceasta crestere. In fapt, in politica investitionala a ALLIANZ - TIRIAC Pensii Private s-a facut simtit acest lucru. Am construit un portofoliu foarte prudent, abordand cu precautie marile oportunitati investitionale legate de privatizarile de anul trecut. In opinia mea, unele dintre acestea au fost evaluate cu prea mult entuziasm si nu m-as mira sa vad o serie de reculuri in anul acesta. Sper insa ca realitatea sa nu confirme pesimismul meu.
In fine, pe segmentul insatisfactiilor as mentiona faptul ca ratele lunare de incasare a contributiilor raman scazute. Mai mult, in incasari exista o mare volatilitate greu de explicat. Confruntand listele de "neplatitori" de la o luna la alta se vede usor ca intr-o masura foarte mare acestia nu sunt aceeasi. S-ar putea crede ca in piata muncii intra si ies lunar sute de mii de oameni. Pana acum insa nu s-a aplecat nimeni cu seriozitate asupra acestei probleme; nu exista studii sau analize pe acest subiect, iar pentru mine, ca administrator, ar fi util sa pot intelege cu ce fel de fenomen am de-a face, la ce pot sa ma astept in viitor... as putea administra si mai bine decat o fac in prezent.
XPRIMM: Asadar, am putea vorbi de o insuficienta predictibilitate... C.A.: Da, este un aspect asupra caruia mai este inca de lucrat. Al doilea este transparenta. Ma refer aici la faptul ca, din pacate, romanii sunt inca absolut neinformati cu privire la drepturile lor, mai ales legate de sistemul de pensii private. Lipsa asta de informare vine din educatia de baza. Nimeni in scoala romaneasca nu vorbeste despre un buget personal si cum trebuie administrat acesta, despre pensie si mai ales despre responsabilitatea individuala fata de pensia personala a unui individ si nu despre responsabilitatea statului, care este, oricum, in scadere. Aceste lucruri nu se regasesc in preocuparile romanilor, iar dreptul de proprietate asupra acestor fonduri este prea putin constientizat, asa ca daca cineva "va baga mana" vreodata in aceste fonduri nu cred ca vom avea o reactie semnificativa de respingere a unei astfel de initiative. Din cauza asta eu am o usoara teama.
Din pacate, atat timp cat statul incurajeaza exclusiv sistemul public de pensii si promite electoral cetatenilor ca va fi tot mai bine, acest mesaj este in totala contradictie cu cel de responsabilitate individuala. Oamenii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa astepte din ce in ce mai putin de la stat si sa-si poarte singuri de grija. Sistemul se cere reformat puternic. Dupa cum stiți, asociatia noastra, a operatorilor din domeniu, a realizat un studiu independent care releva faptul ca nu stim cine va mai plati pensiile "decreteilor" atunci cand acestia vor iesi la pensie. Va fi un val urias, care ne va ineca pe toti.
XPRIMM: Un prim pas ar fi sa se comunice mai clar starea reala a sistemului public de pensii... C.A.: Cu siguranta. Eu nu reusesc sa inteleg atitudinea statului: daca tot plateste contributiile la Pilonul II, care creste atat de frumos, de ce nu face nimic pentru a promova o atitudine mai responsabila a oamenilor fata de pensii? De ce nu se spune adevarul despre probleme reale ale sistemului public de pensii?
Este iresponsabilitate politica sa tii cont numai de interesul electoral imediat. Aceste politici, care inseamna si demografie si piata fortei de munca si alte elemente macro, trebuie vazute pe termen lung si asumate de orice guvern ar veni. Altfel, suntem permanent panditi de pericolul ca unul sau altul sa devieze toate aceste programe structurale si ca la un moment dat sa se reverseze actualul curs pozitiv. Sa nu uitam ce s-a intamplat in Polonia sau Ungaria, unde s-a intervenit "cu bocancii" pentru salvarea unei situatii dezastruoase de moment, fara nicio perspectiva pentru viitorii pensionari.
XPRIMM: In 2013 a avut loc o schimbare majora in supraveghere... C.A.: Da, intr-adevar. Este salutar faptul ca noua autoritate a anuntat intentia de a realiza o eficientizare a supravegherii, in sensul unui mai bun control al resurselor. Speram ca aceste intentii sa devina realitati si sa vedem un sistem mult mai eficient, cu costuri mai reduse si viteza de reactie mai mare.
XPRIMM: Ce asteptari aveti pentru viitor? C.A.: Pentru anul 2014, cel mai concret aspect este aprobarea bugetului pentru asigurari sociale de stat care stabileste nivelul contributiei in conformitate cu pasii stabiliti prin legea initiala, adica un procent de contributii de 4,5%. Acesta este un lucru important pentru ca el ne duce catre procentul maxim stabilit prin lege, de 6%, ca mai apoi sa incercam sa crestem si peste acest prag. Obiectivul teoretic optim ar fi un nivel de 10%, dar acesta este un plan de viitor, daca economia va permite, daca oamenii politici vor intelege.
Editor: Daniela GHETU
| Publicat pe 10.03.2014
|