Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Tendinte 
 Intrebari frecvente 
 Termeni 
 Ghid de pensii private 

Intrebari frecvente

Inapoi

Cine suporta comisioanele bancare pentru transferul contributiei salariatului la pensiile facultative?


Legislatia cu privire la domeniul pensiilor private nu cuprinde precizari cu privire la modul in care sunt suportate comisioanele bancare aferente transferului de catre angajator a contributiei la fondul de pensii private facultative.
 
Potrivit Art. 76. - (1) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, "contributiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii facultative, se retin si se vireaza de catre angajator sau, dupa caz, de catre participant, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii, in contul fondului de pensii specificat in actul individual de aderare".
Asadar, in lipsa oricarei alte precizari, plata comisionului bancar aferent transferului contributiei va fi suportata de catre angajator, in acelasi regim aplicat tuturor costurilor aferente operatiunilor efectuate prin intermediul bancii cu care acesta lucreaza.
De mentionat ca articolul de lege citat este in curs de modificare. Astfel, Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 112/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat si a Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, document care a fost adoptat de Parlament si se afla in curs de promulgare, introduce prin Art.1 - (8) urmatoarea o modificare importanta in regimul de efectuare a platii contributiilor pentru pensiile facultative, si anume permisiunea ca plata sa fie efectuata si individual, de catre participant, direct catre fondul de pensii:
71. La articolul 76, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art.76. - (1) Contributiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii facultative, se retin si se vireaza de catre angajator, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii sau de catre participant, lunar, in contul fondului de pensii specificat in actul individual de aderare.»
Asadar, odata cu promulgarea acestui nou act normativ si publicarea sa in Monitorul Oficial, angajatii vor putea sa-si plateasca contributia proprie direct catre fondul de pensii. Legea a fost inaintata Presedintelui Romaniei spre promulgare in 24 martie 2008. Potrivit unui comunicat de presa al Presedintiei, in data de 7 aprilie textul a fost trimis Parlamentului spre reexaminare, cu obiectii vizand alte prevederi decat cea in discutie.

Publicat pe 09.04.2008