Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Tendinte 
 Intrebari frecvente 
 Termeni 
 Ghid de pensii private 

Intrebari frecvente

Inapoi

Ce comisioane percep companiile care administreaza fonduri de pensii private?


La pensiile private obligatorii (pilonul II), participantii la un fond de pensii suporta un comision de intrare in fond, unul de administrare a activelor si taxa anuala de auditarea a fondului. La pensiile private facultative (pilonul III), participantii la fond suporta mai multe comisioane...

Pentru pensiile administrate privat (Pilon II), administratorul percepe un comision de administrare constituit din (L411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata - art. 86):

a) deducerea unui cuantum din contributiile platite, dar nu mai mult de 2,5%, cu conditia ca aceasta deducere sa fie facuta inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond;

b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,05% pe luna, stabilit prin prospectul schemei de pensii private.

Din activele fondului se mai suporta taxa de audit, prelevata anual din volumul total de active nete.

Toate comisioanele si taxele sunt prezentate detaliat in prospectul schemei de pensii pe care administratorul are obligatia de a-l prezenta participantului inainte de semnarea adeziunii.

In prezent, toate schemele de fonduri de pensii administrate privat din Romania utilizeaza aceleasi comisioane de administrare, situate la nivelul maxim admis de lege.

Pentru pensiile facultative (Pilon III), cheltuielile legate de administrare suportate de fondul de pensii facultative sunt urmatoarele (L204/2006 privind pensiile facultative):

a) comisionul de administrare;

b) comisionul de depozitare;

c) comisioanele de tranzactionare;

d) comisioanele bancare;

e) taxe de auditare a fondului de pensii facultative.

Potrivit aceleiasi legi, comisionul de administrare se constituie prin:

a) deducerea unui cuantum din contributiile platite, dar nu mai mult de 5%, cu conditia ca aceasta deducere sa fie facuta inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond;

b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii facultative, dar nu mai mult de 0,2% pe luna, stabilit prin prospectul schemei de pensii facultative.

Toate comisioanele si taxele sunt prezentate detaliat in prospectul schemei de pensii pe care administratorul are obligatia de a-l prezenta participantului inainte de semnarea adeziunii.

Schemele de pensii private facultative disponibile pe piata la momentul actual prevad deduceri din contributiile platite cuprinse intre 3 - 5%, si deduceri lunare din activul net total al fondului cuprinse intre 0,091% si 0,195%.

Pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (www.csspp.ro) puteti accesa un studiu comparativ al fondurilor de pensii private facultative din punct de vedere al comisioanelor si taxelor suportate din activele fondului de pensii.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 14.02.2008