Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

CSSPP opteaza pentru eficienta


Mircea OANCEAConsiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a trimis spre dezbatere publica Proiectul Normei privind autorizarea societatii de pensii ca administrator al fondurilor de pensii facultative si al unui fond de pensii administrat privat.

Acest act normativ vine sa lamureasca o neclaritate legislativa care a ridicat un mare semn de intrebare in fata viitorilor operatori din piata pensiilor private: o societate de pensii activa in ambii Piloni ai sistemului sau cate una, separat, pentru fiecare dintre acestia? Si daca trebuie constituite societati separate, se justifica oare, in termenii eficientei economice, implicarea in ambii Piloni de pensii private?

Iata ca, prin proiectul de norma promovat, arbitrul pietei pensiilor private a optat pentru eficienta. Astfel, CSSPP a decis ca societatile de pensii, constituite fie in baza Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, fie in baza Legii nr. 411/2004 privind pensiile administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare, vor putea administra un fond de Pilon II si mai multe fonduri de pensii facultative, cu conditia de a obtine doua decizii de autorizare distincte, cate una pentru fiecare dintre cei doi piloni ai sistemului.

"Prin initierea acestui act normativ am dorit sa raspundem, in spiritul legii, solicitarii exprimate de asociatiile profesionale ale operatorilor de a clarifica acest aspect care, in textul legii, nu era exprimat foarte limpede. Solutia aleasa de noi tine cont, in principal, de interesul membrilor fondurilor de pensii pentru ca, daca societatile de pensii opereaza in conditii de eficienta economica, acest lucru influenteaza pozitiv rezultatele obtinute de membrii fondurilor de pensii. In plus, si din punctul de vedere al supravegherii se obtine o optimizare a procesului, in principal pentru ca vom interactiona cu o piata mai omogena" ne-a declarat Mircea OANCEA, Presedintele CSSPP.

Pentru obtinerea celor doua decizii de autorizare sunt, societatile de pensii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, prevederile Legii nr. 204/2006, ale Legii nr. 411/2004, precum si ale normelor CSSPP emise in domeniul autorizarii, sa depuna la CSSPP, pentru fiecare cerere de autorizare, in mod separat, toate documentele necesare prevazute in legislatia mai sus mentionata si sa detina un capital social minim, reprezentand echivalentul in lei al sumei de 5,5 mil. EUR, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei, din care o cota de 1,5 mil. EUR va fi alocata exclusiv pentru administrarea de fonduri de pensii facultative, restul, de 4 mil. EUR, fiind destinate in exclusivitate pentru administrarea unui fond de pensii administrat privat.

Activele si pasivele fiecarui fond de pensii administrat privat vor fi organizate, evidentiate si administrate distinct, separat de celelalte fonduri de pensii facultative pe care le administreaza acelasi administrator si de contabilitatea proprie a acestuia, fara posibilitatea transferului intre fonduri sau intre fonduri si administrator. CSSPP va interzice, astfel, societatilor de pensii orice transfer intre activele, pasivele, veniturile si cheltuielile privind desfasurarea activitatii de administrare a unui fond de pensii administrat privat si activele, pasivele, veniturile si cheltuielile aferente activitatii de administrare a fondurilor de pensii facultative.

Proiectul Normei privind autorizarea societatii de pensii ca administrator al fondurilor de pensii facultative si al unui fond de pensii administrat privat este disponibil, din data de 11 aprilie 2007, la adresa: www.csspp.ro, Rubrica: Dezbatere Publica.

Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 12.04.2007

Cele mai recente stiri:
» Reactia BRD Pensii la sanctiunile ASF
» ASF a sanctionat conducerea unei societati de administrare a fondurilor de pensii private
» Va fi PEPP un succes? Evolutia sistemului paneuropean de pensii depinde de autoritati
» NN Pensii ramane parte din compania internationala NN Group
» APAPR: Noi exceptii de la Pilonul II ar fi negative pentru salariati si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei
» Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 15% in februarie
» Numarul pensionarilor s-a redus in 2021. Pensia medie lunara a fost de 1.666 lei
» Comisia Europeana: A intrat in vigoare produsul paneuropean de pensii personale - PEPP
» Piata pensiilor private in 2021: Peste 50.000 de romani au incasat deja pensie privata. Suma medie, aproape dubla fata de 2018
» Contributia pentru Pilonul II de pensii va creste de la 3,75% la 4,75%Arhiva