Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

CSSPP a demarat procedurile de autorizare


Incepand de ieri, 10 aprilie 2007, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a demarat procedurile de autorizare/avizare in sistemul pensiilor administrate privat.

Potrivit Legii nr.411/2004, cu modificarile si completarile ulterioare si normelor emise in aplicarea acesteia, in sistemul pensiilor administrate privat, CSSPP autorizeaza: constituirea societatilor de pensii administrate privat, prospectele schemelor de pensii administrate privat, fondurile de pensii administrate privat precum si administratorii acestora.

O societate de pensii, persoana juridica romana, poate administra un fond de pensii numai in baza deciziei de autorizare de administrare, emisa de catre CSSPP.

Dintre conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca o societate de pensii pentru obtinerea autorizarii, reamintim: sa se constituie sub forma unei societati pe actiuni; sa aiba ca obiect unic de activitate administrarea fondurilor de pensii si, optional, furnizarea de pensii private; denumirea societatii de pensii sa contina obligatoriu sintagma "fond de pensii"; capitalul social sa fie reprezentat prin actiuni emise de societatea de pensii, care sunt nominative, nu pot fi transformate in actiuni la purtator si nu pot fi actiuni preferentiale; precum si participatia cumulata a persoanelor fizice sa nu depaseasca 5% din capitalul social al societatii de pensii.

CSSPP elibereaza autorizarea de constituire a societatii de pensii si, dupa inregistrarea acesteia la Oficiul National al Registrului Comertului, elibereaza autorizarea ca administrator privat de fond de pensii.

Mentionam ca administratorul este societatea comerciala pe actiuni (constituita in conformitate cu dispozitiile legislatiei in vigoare, ale Legii nr.411/2004 cu modificarile si completarile ulterioare si ale normelor de aplicare a acesteia), care are ca obiect exclusiv de activitate administrarea unui fond de pensii. Principala activitate a unui administrator este administrarea si investirea activelor fondului de pensii administrat privat.

Un fond de pensii administrat privat se infiinteaza in scopul punerii in practica a unei scheme de pensii private, al carei prospect a fost autorizat de catre CSSPP.
Un fond de pensii se constituie prin contract de societate civila si trebuie sa aiba minimum 50.000 de participanti. Numarul minim de participanti trebuie realizat in perioada primilor 3 ani de la data constituirii fondului de pensii.

Prospectul unei scheme de pensii administrate privat este documentul care cuprinde termenii contractului de administrare si ai schemei de pensii. Prospectul este elaborat si propus de administrator si trebuie sa obtina autorizarea CSSPP.

Amintim ca administratorul are obligatia sa puna la dispozitia publicului prospectul schemei de pensii administrate privat, la sediul social si la sediile secundare autorizate, si sa il publice pe pagina sa web. De asemenea, este obligat, la semnarea actului de aderare la un fond de pensii, sa informeze participantii asupra conditiilor schemei de pensii private, asupra drepturilor si obligatiilor partilor implicate, a riscurilor financiare, tehnice, precum si asupra naturii si distributiei acestor riscuri.

Calitatea de participant la un fond de pensii administrat privat nu i se poate refuza nici unei persoane, daca aceasta este eligibila. Toti participantii si beneficiarii la un fond de pensii au aceleasi drepturi si obligatii si li se aplica un tratament nediscriminatoriu.
Reamintim faptul ca CSSPP avizeaza auditorii financiari pentru fondurile de pensii administrate privat si depozitarii activelor fondurilor de pensii administrate privat si autorizeaza sau avizeaza, dupa caz, persoanele fizice si/sau juridice - agenti de marketing ai prospectelor schemelor de pensii administrate privat.

Mentionam ca pe site-ul oficial al CSSPP, www.csspp.ro, sunt puse la dispozitia celor interesati de procedurile de autorizare/avizare urmatoarele informatii: Normele de autorizare publicate in Monitorul Oficial, Rubrica: Legislatie si Opis-urile ce detaliaza documentatia necesara fiecarui tip de autorizare/avizare, Rubrica: Autorizare.

Publicat pe 11.04.2007

Cele mai recente stiri:
» Reactia BRD Pensii la sanctiunile ASF
» ASF a sanctionat conducerea unei societati de administrare a fondurilor de pensii private
» Va fi PEPP un succes? Evolutia sistemului paneuropean de pensii depinde de autoritati
» NN Pensii ramane parte din compania internationala NN Group
» APAPR: Noi exceptii de la Pilonul II ar fi negative pentru salariati si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei
» Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 15% in februarie
» Numarul pensionarilor s-a redus in 2021. Pensia medie lunara a fost de 1.666 lei
» Comisia Europeana: A intrat in vigoare produsul paneuropean de pensii personale - PEPP
» Piata pensiilor private in 2021: Peste 50.000 de romani au incasat deja pensie privata. Suma medie, aproape dubla fata de 2018
» Contributia pentru Pilonul II de pensii va creste de la 3,75% la 4,75%Arhiva