Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 













Stiri

Inapoi

CFA Romania: Propuneri cu privire la Proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul pensiilor private


Asociatia CFA Romania considera ca o consultare temeinica a profesionistilor din domeniile in care detin expertiza relevanta este benefica atat institutiilor si organizatiilor, dar mai ales consumatorilor de produse financiare.

Avand in vedere Proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor actve normative in domeniul pensiilor private, prin care se modifica coordonate importante in ceea ce priveste functionarea fondurilor de pensii private, aflat in dezbatere publica pana de curand, Asociatia CFA Romania a realizat o serie de propuneri. Aceste propuneri vizeaza un viitor sustenabil pentru toti pensionarii actuali si viitori din Romania.

  1. Diversificarea investitiilor portofoliilor fondurilor de pensii private
    Un principiu de baza in vederea reducerii si gestionarii riscului aferent portofoliului fondurilor de pensii este cel al diverisificarii. Astfel, fondurile de pensii pot fi protejate de evolutii nefavorabile ale pretului unor active din portofoliu, asa cum se intampla in prezent in ceea ce priveste valoarea titlurilor de stat detinute. 
    Adrian CODIRLASU, CFA - Vicepresedinte, Asociatia CFA Romania, declara: "Spre exemplificare, in prezent in portofoliul fondurilor de pensii, peste 60% din detineri sunt in titluri de stat emise de Guvernul Roman. Datorita concentrarii pe un singur activ si un singur emitent, valoarea fondurilor este afectata in mod negativ de evolutia inflatiei. Aceasta majorare a inflatiei a condus la cresterea ratelor de dobanda si implicit la pierderea de valoarea a detinerilor in obligatiuni ale fondurilor de pensii. In lipsa diversificarii, fondurile de pensii nu vor putea sa obtina un randament superior inflatiei intr-un orizont mediu, ceea ce va fi in defavoarea participantilor. De asemenea, in directia diversificarii portofoliilor fondurilor de pensii private Pilon II sunt si jaloanele asumate de Romania prin PNRR".
    In aceeasi idee, interzicerea investitiilor fondurilor de pensii in fonduri private de capital (Private Equity) nu este o solutie. Lichiditatea redusa a investitiilor in Private Equity poate fi atenuata prin alinierea reglementarilor locale cu cadrul general European, conform Directivei 2011/61/EU (AIFMD) si aderarea industriei la un set de standarde impus de Invest Europe, cea mai mare asociatie de Private Equity din lume.
    La nivel european, fondurile de pensii sunt cel mai important investor in fondurile de Private Equity (cca. o treime din capital vine de la fondurile de pensii). Aproape toate fondurile de pensii din Europa au deja un program de investitii in Private Equity sau sunt in curs de implementare.
  2. Sustenabilitatea sistemului de pensii private pe termen lung
    Proiectul de Ordonanta de urgenta care propune eliminarea uneia din cele doua surse de venituri pentru administratorii de fonduri de pensii, respectiv a comisionului aplicat pe contributiile platite atat la Pilonul II cat si la Pilonul III de pensii, concomitent cu noi cerinte de modificari procedurale privind organizarea si activitatea administratorilor aduce presiuni suplimentare in ceea ce priveste activitatea de administrare a acestor fonduri de pensii.
    Nivelul comisioanelor de administrare ale fondurilor de pensii locale sunt printre cele mai mici din Europa, in conditiile in care pentru majoritatea schemelor de pensii comsioanele de administrare se situeaza intre 0,3% si 1,5% pe an aplicate la activele aflate in administrare. Asta in conditiile in care, in Romania, spre deosebire de alte tari, tot administratorul suporta si o serie de comisioane aferente activitatii de tranzactionare a fondului, element neintalnit in practica internationala. 
    Exista, in opinia noastra, o contradictie puternica intre nivelul de complexitate din ce in ce mai ridicat al administrarii unor portofolii de active diversificate, intr-un mediu economic volatil, si necesitatea de a asigura resurse corespunzatoare in activitatea de administrare. 
    Alexandra SMEDOIU, CFA - Presedinte, Asociatia CFA Romania, declara: "Asociatia CFA Romania considera ca sustenabilitatea sistemului de pensii trebuie sa fie cea mai importanta tema a Romaniei in urmatorii 20-30 de ani. Fara diversificarea portofoliului si fara alocarea resurselor necesare, nu vom putea spera sa degrevam sistemul public de plata unui numar tot mai mare de pensii si nu vom putea asigura pensia decenta. Fondurile de pensii constituie investitii pe termen lung si foarte lung, care ar putea sustine dezvoltarea pietei de capital locale, dar si proiecte de infrastructura si afaceri romanesti. 
    Propunerea organizatiei este de a compara nivelul de comisionare cu bunele practici din Europa, in paralel cu majorarea contributiilor la fondurile private de pensii Pilon II, avand ca principal obiectiv buna functionare a sistemului. 
    Totodata, propunem alinierea la practicile internationale de raportare a comisioanelor de tranzactionare la nivel de fond, pentru a arata o imagine fidela si pe baze comparabile a randamentelor fondurilor de pensii.
  3. Adecvarea sanctiunilor aplicate la activitatea desfasurata si evitarea conflictului de interese in ceea ce priveste aplicarea sanctiunilor de Autoritatea de Supraveghere Financiara

Un principiu al dreptului european este cel al proportionalitatii. Propunerea noastra se refera la corelarea cuantumului amenzilor cu faptele constatate, raportat si la limitele acoperite de asigurarile de raspundere profesionala si veniturile salariale, pentru persoana fizica sanctionata. In forma actuala, proiectul de ordonanta nu respecta principiul proportionalitatii. De asemenea, consideram ca amenzile aplicate trebuie sa constituie venit la bugetul de stat, pentru a inlatura orice perceptie de conflict de interese.

Propunerile Asociatiei CFA Romania au fost facute la proiectul care s-a aflat in dezbatere publica la adresa:

http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/MMSS/Transparenta_decizionala/Proiect_OUG_pensii_private_22082022.pdf


Editor: Andreea PETRACHE | Publicat pe 06.09.2022

Cele mai recente stiri:
» Pensia medie lunara, in crestere cu 0,5% in trimestrul IV 2022
» Vesti bune pentru aproape 8 milioane de viitori pensionari. Fondurile Pilon II au marcat un plus serios
» 90.000 de romani au incasat deja pensie privata. Vesti bune pentru milioanele care urmeaza sa intre la plata
» Castigul romanilor in Pilonul II, dublu fata de inflatie in aproape 15 ani
» EIOPA publica rezultatele testului de stres cu privire la riscurile de mediu la care sunt supuse fondurile de pensii ocupationale
» INS: Pensia medie lunara a ajuns la 1.856 de lei. Numarul mediu de pensionari a scazut
» Ordonanta de Urgenta care modifica legislatia pensiilor private a fost adoptata de Guvern
» Fondurile de pensii au recuperat masiv pierderile din vara. Cat este contul mediu al celor 7,9 milioane de participanti
» Dezbaterea asupra pensiilor romanilor din Pilonul 2 si Pilonul 3 in Parlamentul Romaniei
» ASF demareaza procesul de desemnare a Presedintelui Consiliului de Administratie al Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:



Arhiva