Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

CFA: Directionarea contributiilor de la Pilonul II catre bugetul de stat va avea un efect catastrofal!


Transferul contributiilor viitoare din Pilonul II de pensii private obligatorii catre bugetul de stat ar avea un efect catastrofal pentru piata de capital, in conditiile in care cele sapte fonduri de pensii private obligatorii au strans peste 9 miliarde de euro, sustin reprezentantii CFA Romania.

CFA Romania, asociatia analistilor financiari certificati Chartered Financial Analyst, a transmis ca isi doreste un buget echilibrat pe termen lung si asigurarea unui trai decent la batranete pentru toti romanii printr-un management eficient al pensiilor private.

In Romania, cheltuielile sociale reprezinta aproximativ 8% din produsul intern brut, cea mai mare cheltuiala din bugetul de stat (aproape o treime din total). Acest procent va ajunge la 15% din produsul intern brut, intr-un interval de 40 de anii.

Principala diferenta dintre sistemul de stat si cel privat este ca primul este un sistem de tip "pay-as-you-go", adica banii retinuti azi celor care contribuie sunt utilizati pentru a plati pensiile celor care se afla la varsta pensiei. Cel de-al doilea este un sistem finantat - contributiile platite astazi sunt investite in numele participantului, urmand a fi returnate aceluiasi participant sau mostenitorilor, impreuna cu randamentul aferent, la varsta pensionarii.

"Sunt mari semne de intrebare privind sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii. Este necesara rebalansarea proportiei perioadei active in totalul vietii, prin cresterea varstei de pensionare si stimularea economisirii", declara Alexandra SMEDOIU, CFA - Vicepresedinte, CFA Romania.

Romania are cea mai mica rata de economisire din UE, de -5% (rata negativa).

"Consumam mai mult decat veniturile. Un sistem obligatoriu de pensii, care sa transfere o parte din costul lunar suportat de angajat catre un cont individual este o solutie", spune Alexandra SMEDOIU, CFA.

In conturile fondurilor de pensii private obligatorii din Romania, 7 la numar, s-au strans peste 9 miliarde de euro. Peste 60% din aceste sume finanteaza deficitul bugetar sau datoria publica deoarece sunt investite in obligatiuni emise de statul roman, iar 20% din aceste sume asigura lichiditatea pietei de capital de la Bucuresti.

"In cazul in care contributiile viitoare la pilonul II ar fi directionate catre bugetul de stat, aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piata de capital. In plus, reducerea temporara a deficitului bugetar se face cu costul cresterii viitoare masive a acestuia, cand persoanele care au contribuit la pilonul II se vor pensiona", se arata in comunicatul publicat de CFA Romania.

Organizatia CFA Romania promoveaza investitiile responsabile, cu viziune pe termen lung si administrarea acestora in interesul clientilor.

Informatii utile:

In Romania convietuiesc in paralel trei sisteme de pensii, doua obligatorii si unul optional:
 • Sistemul public de pensii (pilonul I), in care se varsa lunar 21,25% din venitul salarial brut lunar al fiecarui angajat din Romania;
 • Sistemul privat obligatoriu de pensii (pilonul II), in care se transfera lunar 3,75% din venitul salarial brut; este posibil ca acesta sa devina optional, deci este cu atat mai important sa luati o decizie in cunostinta de cauza;
 • Sistemul privat optional de pensii (pilonul III) la care orice persoana din Romania are optiunea sa contribuie in mod individual, beneficiind de o deductibilitate pana la nivelul de 400 euro / an atat la angajat cat si la angajator.
O persoana care astazi isi pune intrebari cu privire la modul in care isi va asigura traiul la batranete poate lua in considerare urmatoarele aspecte:
 • In prezent, Romania are 5,2 milioane de pensionari, cu un raport de 9/10 fata de numarul salariatilor;
 • Este preconizat ca pana in anul 2060, cand se vor pensiona cei care au astazi 25 de ani, numarul persoanelor cu varsta peste 65 de ani va depasi 30% din populatia Romaniei. Aceasta evolutie este determinata atat de cresterea generala a sperantei de viata, cat si de sporul natural negativ al populatiei Romaniei in aceasta perioada (scadere prognozata de 20% a populatiei tarii).
 • Pensia medie lunara este de putin peste 1.000 de lei, in conditiile in care salariul mediu net la nivelul anului 2017 a fost de aproximativ 2.400 lei; cu alte cuvinte, rata de inlocuire a venitului este sub 50%.
 • O persoana care contribuie, in medie, cu 21,5% din salariul brut pe o perioada de 40 de ani, primeste mai putin de 50% din salariul mediu net pe o perioada de 10 ani de pensie, luand in considerare varsta de pensionare si speranta medie de viata. Printr-un calcul simplist, fara a lua in calcul inflatia si alti factori, pensionarul primeste mai putin de jumatate din cat a contribuit!
 • Venitul nostru la varsta pensionarii se va compune din:
 • Pensia lunara de la bugetul de stat. Valoarea viitoare a acesteia depinde de factorul politic, care decide cu privire la punctul de pensie, dar si de evolutia salariului mediu si a inflatiei, pe baza carora, cel putin teoretic, se stabileste punctul de pensie. Pensia de stat nu are un randament, pentru ca banii contribuiti astazi nu sunt investiti in alte instrumente financiare, ci se bazeaza, cel mult pe o evolutie pozitiva in timp. Chiar daca astazi este asigurata de stat, pensia publica comporta un grad de risc, ca urmare a diminuarii capacitatii de plata, cresterii costului finantarii deficitului bugetar, precum si a unor factori politici.
 • Pensia lunara de la fondul privat de pensii (din sistemul privat obligatoriu si/sau din sistemul privat optional). Valoarea acesteia depinde de suma contribuita si de randamentul obtinut de activele fondurilor de pensii. A nu se confunda fondurile de pensii cu administratorii de fonduri de pensii! Fondurile de pensii nu sunt afectate de un eventual risc de incapacitate de plata a administratorului, deoarece activele fondurilor de pensii sunt separate de cele ale administratorilor. In plus, in caz de deces, fondurile acumulate de persoana decedata se transmit mostenitorilor, lucru care nu se intampla cu pensia de stat.
Fondurile private de pensii sunt investite:
 • Randamentul mediu anual al fondurilor de pensii obligatorii din Romania a fost de peste 9% in cei aproape 10 de ani de la infiintare, unul din cele mai ridicate din Uniunea Europeana. In aceeasi perioada, inflatia medie anuala a fost de 3%, deci randamentul a acoperit inflatia si a adus un surplus la economisire participantilor.
 • Desi performantele trecute nu reprezinta o garantie pentru cele viitoare, avand in vedere ca la pensia privata este garantata suma contribuita, mai putin comisioanele, practic peste 85% din sume sunt garantate.
 • O analiza a administratorilor de fonduri arata ca, cifra de afaceri medie anuala la nivelul intregului sistem, obtinuta din comisioane de administrare, pe ultimii 5 ani de zile, se situeaza in jurul valorii de 40 milioane lei, la active aflate in administrare de 5 miliarde lei, deci un procent de 0.8%, fata de un randament real mediu de 7% in aceeasi perioada. In general, la nivel mondial, ca practica, o administrare profesionista a investitiilor are costuri asociate in jur de 1% sau peste acest procent.
CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrata de CFA Institute (USA). CFA Romania este una dintre cele peste 148 de societati membre ale CFA Institute, asociatia avand misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.

In prezent, CFA Romania are peste 215 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidati pentru unul din cele 3 niveluri ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Pilon II: avem o solutie functionala si eficienta; cum o desfiintam?
Guvernul a redus contributia la Pilonul II de pensii private la 3,75%
APAPR: Siguranta financiara a romanilor va depinde de diversificarea surselor lor de venit la pensionare
VIDEO: Cat au castigat romanii din pensiile suplimentare?

Editor: Andreea RADU | Publicat pe 18.04.2018

Cele mai recente stiri:
» Pensia medie lunara a fost de 1.500 de lei in 2020, cu diferente majore intre judete
» Evolutia fondurilor de pensii obligatorii si facultative in luna februarie 2021
» Primul produs PEPP ar putea fi disponibil peste un an
» Anul pandemiei a adus o crestere de 21% a activelor fondurilor de pensii private
» Pensia medie lunara a crescut la 1.636 de lei in ultimul trimestru din 2020
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva