Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

CCIFER: Pilonul II este singura forma reala de economisire care ofera garantia absoluta asupra contributiilor proprii


Pentru majoritatea angajatilor romani, Pilonul II reprezinta singura forma de economisire, fiind si singura forma reala de economisire care ofera garantia absoluta asupra contributiilor proprii, atrage atentia CCIFER - Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania.

Evolutiile demografice pe termen mediu indica faptul ca, in urmatorii 15 ani, fiecare angajat din Romania va ajunge sa sustina aproximativ 2,5 pensionari. Mai mult, Expert Forum estimeaza ca la orizontul 2040, Pilonul I va acoperi doar 25% din salariul mediu brut pe economie, iar Pilonul II poate suplimenta aceasta suma cu 10 -15 procente.

"In acest context demografic, acum 10 ani, a aparut necesitatea dezvoltarii unui sistem de Pensii coerent, bazat pe 3 (trei) piloni de pensii complementari, menit sa asigure o stabilitate financiara la varsta pensionarii. In conditiile in care exista o tendinta generala de subestimare a nevoilor reale de economisire, pentru majoritatea angajatilor romani, Pilonul II reprezinta singura forma reala de economisire care ofera garantia absoluta asupra contributiilor proprii", se arata in comunicatul transmis de CCIFER.

Evolutia Fondurilor de Pensii in Romania a inregistrat "cele mai bune randamente reale (ajustate cu inflatia si comisioanele)" intr-un panel de 15 state membre UE, pentru perioada 2008-2017 . Pilonul II din Romania ocupa de 3 ani consecutiv aceasta prima pozitie in raportul BetterFinance, ceea ce plaseaza pensiile private pe o pozitie fruntasa in categoria instrumentelor financiare de economisire pe termen lung.

Conform unui studiu realizat de BERD la cererea ASF , "Pilonul II a inregistrat randamente investitionale pozitive de la lansarea sa din 2008." In plus, asa cum rezulta din studiul realizat de OECD referitor la performanta in termeni reali (ajustati cu inflatia) a fondurilor de pensii din 38 de state la nivel global, in perioada 2008-2016, fondurile de pensii din Romania ocupa locul 2.

"Prin mandatul asumat de fondurile de pensii fata de participanti, acestea urmaresc o abordare investitionala pe termen lung, fiind din acest motiv un investitor strategic in economie. Dovada o reprezinta faptul ca, 92% din activele de aproximativ 9 mld. euro ale Pilonului II sunt investite in economia romaneasca, ceea ce face din fondurile de Pensii unul dintre principalii piloni ai dezvoltarii economice din Romania. Totodata, fiind investitori importanti strategici in companii locale si respectiv ai datoriei guvernamentale, acestia actioneaza ca un stabilizator al pietelor financiare, cat si ca un actor important al dezvoltarii guvernantei corporative in Romania", mai arata CCIFER.

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania se alatura mediului de afaceri din Romania si altor organizatii si organisme internationale care sustin dezvoltarea sau cel putin mentinerea la nivelul actual al sistemului de pensii private lansat in perioada 2007-2008 ca masura minim necesara pentru imbunatatirea capacitatii generale a intregului sistem de pensii de a face fata asteptarilor populatiei active.

Anterior, 15 organizatii din domeniul financiar, printre care APAPR, APPA si UNSAR, au facut un Apel catre Guvern pentru a mentine legislatia sistemului de pensii administrate privat - Pilonul II, atragand atentia asupra efectelor negative asupra pietelor financiare si a venitului viitorilor pensionari. "Predictibilitatea si stabilitatea legislativa sunt cruciale pentru succesul oricarui sistem de economisire pe termen lung menit sa asigure prosperitatea la pensie a celor peste 7 milioane de romani care contribuie la aceste fonduri", au transmis acestea.

Si organizatia Romanian Business Leaders (RBL) a solicitat, la randul sau, cresterea la 6% a contributiilor pe Pilonul II aratand ca 7 milioane de angajati romani au astazi cu 12,9% mai putini bani in conturile lor de pensii din cauza nerespectarii calendarului de majorare a contributiilor.

Aceasta solidaritate vine ca reactie la Programul legislativ 2018 publicat pe site-ul Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul, care anunta existenta unui proiect de lege potrivit caruia contributiile la Pilonul II ar urma sa fie suspendate in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.

Dupa aparitia documentului in spatiul public, Premierul Viorica DANCILA a dat asigurari, luni, ca Pilonul II de pensii nu se va desfiinta, dar nu a exclus o eventuala modificare ulterioara a legislatiei referitoare la acesta" "Exclud faptul ca am putea desfiinta Pilonul II de pensii, dar faptul ca vom face analize, ca vom vedea daca este bine ca sa avem o optiune pentru Pilonul I sau Pilonul II din partea cetatenilor, acest lucru il vom prezenta populatiei, dar nu vom desfiinta Pilonul II de pensie", a transmis Digi24.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 22.05.2018

Cele mai recente stiri:
» Pensia medie lunara a fost de 1.500 de lei in 2020, cu diferente majore intre judete
» Evolutia fondurilor de pensii obligatorii si facultative in luna februarie 2021
» Primul produs PEPP ar putea fi disponibil peste un an
» Anul pandemiei a adus o crestere de 21% a activelor fondurilor de pensii private
» Pensia medie lunara a crescut la 1.636 de lei in ultimul trimestru din 2020
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva