Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Actionarii administratorilor din Pilonul II cer modificarea OUG 114 si spun ca vor diversifica universul investitional


Actionarii internationali majoritari ai tuturor celor sapte companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii din Romania (Pilonul II) s-au intalnit la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile relevante, in contextul efectelor majore pe care OUG 114/2018 le are asupra acestui sistem, a anuntat APAPR - Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.

Initiativa se inscrie in spiritul dialogului institutional pe care APAPR l-a promovat dintotdeauna, in scopul apararii Pilonului II si a interesului milioanelor de romani care economisesc astfel pentru perioada pensionarii.

Astfel, in ziua de 5 martie 2019 au avut loc intalniri intre cei sapte actionari ai administratorilor de Pilonul II si urmatoarele autoritati publice:

- Eugen Orlando TEODOROVICI, Ministrul Finantelor Publice;

- Darius VALCOV, Consilier de stat al Primului-Ministru;

- Calin POPESCU-TARICEANU, Presedintele Senatului Romaniei;

- Leonardo BADEA, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si o parte dintre membrii Consiliului ASF.

Cu prilejul acestor intalniri, actionarii administratorilor au explicat ca in cei 11 ani de existenta fondurile de pensii Pilon II au functionat ireprosabil, investind in Romania majoritatea covarsitoare a activelor administrate (peste 90%), in conditiile cadrului legislativ in vigoare. Gradul ridicat dar eficient de reglementare, standardele inalte de transparenta si rezultatele investitionale foarte bune obtinute in beneficiul contribuabililor romani au primit recunoastere din partea tuturor institutiilor internationale de specialitate.

Atat in vremuri bune, cat si in perioadele dificile, companiile care administreaza Pilonul II s-au tinut de promisiune, indeplinindu-si rolul social fata de romani, iar in acelasi timp au contribuit la cresterea si imbunatatirea conditiilor de pe pietele financiare. Angajamentul administratorilor si actionarilor acestora fata de Romania a fost unul solid si constant.

O povara imensa, nejustificata si nesustenabila

Actionarii administratorilor de Pilon II au remarcat ca din pacate OUG nr. 114/2018, adoptata in ultimele zile ale anului 2018, a introdus o serie de modificari semnificative la Pilonul II, care pun in pericol acest echilibru favorabil pana acum tuturor partilor implicate. Cu ocazia intalnirilor a fost accentuat faptul ca, dintre toate prevederile acestei OUG, noile cerinte de capital de cca. 800 de milioane de euro pun o povara imensa, nejustificata si nesustenabila asupra industriei, iar actionarii companiilor de administrare vad aceasta ca pe un pas inapoi din directia unei reforme eficiente a pensiilor in Romania.

In cadrul acestor intalniri, actionarii au expus perspectiva industriei asupra prevederilor legislative din OUG 114/2018 si au solicitat argumentat reconsiderarea cerintelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile, prin consultari tehnice reale intre industrie si autoritati. Partenerii de dialog din partea romana au inteles argumentele referitoare la cerintele de capital oferite de actionari si au solicitat informatii suplimentare legate de practica altor state.

Administratorii s-au angajat sa exploreze optiuni de largire a universului investitional

In acelasi timp, actionarii au reconfirmat interesul deja manifestat in ultimii ani de administratori in diversificarea universului investitional, astfel incat fondurile de pensii private sa fie implicate si mai mult in finantarea economiei romanesti, tinand cont in primul rand de interesul participantilor. Reprezentantii industriei s-au angajat sa exploreze optiuni de largire a universului investitional, inclusiv cautand cele mai bune practici europene si internationale in materie, urmand sa trimita aceste informatii catre autoritatile relevante.

Actionarii au apreciat acest prim dialog avut cu autoritatile romane si au exprimat speranta ca acesta va continua, pentru a duce in final la modificarea OUG 114/2018 pe baze fundamentate economic, care sa asigure dezvoltarea si pe viitor a Pilonului II de pensii private in Romania, precum si restabilirea increderii pe pietele financiare. Nu in ultimul rand, actionarii au subliniat importanta luarii unor decizii de modificare a OUG 114/2018 in perioada imediat urmatoare, data fiind urgenta termenelor aplicabile in prezent.

Administratorii de Pilon II gestioneaza in prezent (final 2018) fonduri de pensii de 10,2 miliarde de euro in beneficiul a 7,25 de milioane de romani, obtinand in toata perioada de functionare un randament mediu anualizat de peste 8%, cel mai ridicat dintre toate sistemele similare din Europa. Pilonul II reprezinta cea mai mare acumulare istorica de capital romanesc, care este folosit de fondurile de pensii pentru a finanta in mod eficient atat cresterea economica si crearea de locuri de munca din Romania, cat si nevoile curente ale statului roman, mai arata APAPR.


CITITI PE ACEEASI TEMA:
Comisia Europeana: masurile impotriva Pilonului II afecteaza pensiile viitoare, piata de capital si economia Romaniei
ASF spune ca nu a primit nicio notificare din partea administratorilor privind intentia de parasire a sistemului de pensii private
Administratorii de pensii private iau in considerare iesirea de pe piata locala, afectati de OUG 114
APAPR: Fondurile de pensii private din Pilonul II au depasit in mod constant inflatia
Ce active detin cele sapte fonduri de pensii private din Pilonul II

Editor: Andreea RADU | Publicat pe 06.03.2019

Cele mai recente stiri:
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate
» Cristian POPA, CFA Romania: Sistemul public nu va putea plati pensii decente in viitor
» Radu CRACIUN, APAPR: Rezultatele investitionale din sistemul pensiilor private raman foarte bune
» Pilon III: Activele fondurilor de pensii facultative au depasit 2,8 miliarde de lei, in noiembrie 2020
» Pilonul II de pensii a ajuns la active totale de peste 73,14 mld. lei, la finalul lunii noiembrie
» Evolutia pietei pensiilor private in primele noua luni ale anului 2020


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva