Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

ASF interzice investitiile fondurilor de pensii private obligatorii in fonduri private de capital (private equity)


"Semnatarii acestui comunicat au aflat cu surprindere prin intermediul mass media despre decizia intempestiva a ASF de a interzice fondurilor de pensii private obligatorii (Pilon II) investitiile in fonduri de private equity. Este o decizie suprinzatoare din mai multe motive. Decizia a fost luata fara consultarea principalilor actori din domeniu pentru a intelege mai bine in totalitate atat motivele cat si consecintele unei astfel de interdictii", se mentioneaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, interdictia vine dupa o perioada de cativa ani in care limita acestor tip de investitii a fost stabilita la 10%.

"In pofida acestei limite generoase care incuraja astfel de investitii, doar recent fondurile de pensii au inceput sa tatoneze prudent acest tip de investitii, cu expuneri foarte mici. Cu alte cuvinte, nu exista inca nicio istorie a investitiilor care sa permita o evaluare adecvata a oportunitatii interzicerii sau mentinerii lor. Interdictia vine in contextul in care exista angajamente pe termen lung deja semnate de unele fonduri de pensii, cu respectarea legislatiei in vigoare, pentru subscrierea la fonduri de private equity", se precizeaza in comunicat.

Potrivit reprezentantilor, instabilitatea legislativa in acest domeniu este de natura sa anuleze pe termen lung apetitul fondurilor de private equity de a se finanta din Romania si a finanta Romania, precum si orice intentie a unui fond de pensii private obligatorii de a se angaja in viitor in astfel de finantari.

"Amintim ca este pentru a doua oara cand o autoritate de supraveghere a fondurilor de pensii private interzice investitiile in fonduri de private equity, dupa ce initial acestea erau permise", se mai arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, interdictia vine in contradictie cu responsabilitatile asumate prin PNRR, care fac referire la cresterea diversificarii investitiilor fondurilor de pensii private obligatorii, dar si cu recomandarile OECD, in calitate de consultant, pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania.

In ultima instanta, si cel mai important, decizia poate afecta interesul Romaniei de finantare a dezvoltarii prin resurse interne, stabile, intr-un context caracterizat de o scumpire a surselor de finantare internationale si o crestere a volatilitatii capitalului strain.

"Atat in pietele dezvoltate cat si in cele emergente din Europa Centrala si de Est, fondurile de pensii private au devenit investitori traditionali in fondurile de private equity, avand in vedere beneficiile de diversificare si de stabilitate a evaluarilor pe care le aduc, precum si orizontul de investire lung, similar fondurilor de pensii. Pentru Romania, acest tip de investitii are cu atat mai mult sens avand in vedere cresterea timida a bursei locale, precum si investitiile majore de care au nevoie infrastructura si mediul de afaceri din Romania, contracarand subcapitalizarea cronica a companiilor romanesti. In consecinta, prin interdicitia adresata fondurilor de pensii, se taie un canal alternativ de finantare a economiei romanesti, care s-ar fi putut alatura celui bancar si celui bursier", se mai precizeaza in comunicat.

Pe langa aceasta, alaturarea fondurilor de pensii private unor investitori institutionali cu mare credibilitate precum BERD, EIF, IFC, Eximbank sau chiar guvernul Romaniei, care deleaga investirea fondurilor unor profesionisti selectati riguros, asigura un management al riscului adecvat permitand in acelasi timp randamente superioare altor clase de active.

"Avand in vedere cele enuntate mai sus, semnatarii acestui comunicat solicita demararea unui dialog profesionist pe aceasta tema cu toate institutiile relevante, o decizie pripita, nefundamentata, de interzicere a investirii fondurilor de pensii private obligatorii in fondurile private equity riscand sa aiba un perdant cert: economia Romaniei", potrivit sursei citate.

Comunicatul de presa a fost semnat de Asociatia de Investitii Private din Romania (ROPEA) Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) CFA Romania Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF) Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) Asociatia Administratorilor Independenti (AAI) Romanian Business Leaders (RBL).


Editor: Andreea PETRACHE | Publicat pe 05.07.2022

Cele mai recente stiri:
» METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza varianta actualizata a platformei digitale Pensia Ta
» BRD Pensii aduce clarificari dupa informatiile publicate azi in presa
» Allianz-Tiriac Pensii, revenire puternica a profitului in 2021
» Asociatia CFA Romania a lansat studiul despre imbatranirea populatiei si consecintele economice ale acestui fenomen
» Noi administratori la BRD Pensii, dupa sanctiunile aplicate de ASF
» BCR Pensii, revenire pe profit in 2021
» NN Pensii, liderul pietei, profit net de peste 100 milioane de lei in 2021
» Asociatia CFA Romania organizeaza marti lansarea studiului privind imbatranirea populatiei
» Metropolitan Pensii acorda actionarilor dividende de peste 17 milioane de lei pentru anul 2021
» AEGON Pensii in 2021, de la pierdere la profit


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva