La finalul primului trimestru al anului 2021 fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat o crestere cu o treime a activelor totale, in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, depasind astfel pragul de 80 miliarde de lei.
Nicu MARCU (foto), Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, a declarat: "Fondurile de pensii private obligatorii au in continuare o evolutie solida, un lucru remarcabil, avand in vedere ca traversam o perioada mai putin favorabila din punct de vedere economic. Ritmul de crestere sustinut confirma stabilitatea si rezilienta sistemului de pensii private, precum si capacitatea acestuia de a se dezvolta si a genera beneficii pe termen lung participantilor."
"Majoritatea covarsitoare a participantilor este insa alocata aleatoriu. O mai buna informare si o cat mai corecta cunoastere a pietei pensiilor private va oferi sansa celor care contribuie la aceste fonduri sa ia decizii nu doar responsabile, ci si care corespund pe deplin intereselor lor", a mai subliniat Presedintele ASF.
Piata pensiilor private a evoluat pozitiv pe tot parcursul functionarii sale, reusind sa depaseasca episoadele de volatilitate intalnite de-a lungul anilor, avand la finalul anului trecut si cea mai mare pondere in PIB din cadrul pietelor financiare nebancare, de aproximativ 7,5%.
Cele sapte fonduri de pensii private obligatorii (Pilon II) aveau active totale in valoare de 80,238 miliarde de lei la 31 martie 2021, in crestere cu 33,3% comparativ cu nivelul din aceeasi luna a anului trecut.
Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,678 milioane de participanti, dintre care 4 milioane de barbati si peste 3,67 milioane de femei.