APAPR: doar continuarea dezvoltarii sistemului de pensii private poate imbunatati situatia de ansamblu a pensiilor din Romania in urmatoarele decenii
"Motivele pentru care a fost aplicata reforma pensiilor private nu doar ca nu s-au rezolvat de la sine, ci chiar s-au acutizat in ultimii ani. Ca atare, doar continuarea dezvoltarii sistemului de pensii private este de natura a imbunatati capabilitatea sistemului de pensii in general de a intruni asteptarile populatiei active de azi", considera APAPR.
Intr-un comunicat trimis presei in contextul dezbaterilor continue privind Pilonul II de pensii private, APAPR - asociatia operatorilor din sistemul de pensii private, reaminteste ca Pilonul II de pensii a fost infiintat in urma cu 10 ani si pana in prezent a functionat transparent, in siguranta, eficient si cu performante investitionale remarcabile in beneficiul contributorilor. Obligativitatea instituita prin lege a facut din Pilonul II de pensii o cale sigura de a atinge toti salariatii, in vederea asigurarii pentru acestia a unui venit suplimentar la varsta pensionarii. De asemenea, Pilonul II reprezinta singurul mijloc de economisire (fara niciun cost suplimentar!) pentru circa 50% din populatia activa, procentul fiind progresiv mai mare cu cat veniturile sunt mai mici.
Perspectivele demografice vor continua sa se inrautateasca, dupa cum arata un raport recent al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Romania urmand sa inregistreze a saptea cea mai drastica reducere a populatiei in perioada 2017-2050 la nivel mondial: de la 19,7 milioane locuitori in 2017 la 16,4 milioane in 2050, adica -17%. Potrivit studiului ONU, pe langa trendul global de imbatranire a populatiei, 51 de state se vor confrunta si cu reducerea acesteia, Romania plasandu-se intre statele cu cea mai accentuata reducere a populatiei in urmatoarele decenii. Ca urmare, in Romania, ca in multe state ale lumii, sistemul public de pensii nu mai poate sa asigure de unul singur pensii adecvate generatiilor viitoare de romani.
Pilonul II obligatoriu si Pilonul III facultativ au fost introduse in Romania, sub indrumarea institutiilor internationale, ca raspuns la problemele demografice, in anii 2007-2008. Rapoarte internationale independe ca cel emis de BetterFinance - "The Real Return 2017" -, sau raportul OECD "Pension Markets in Focus 2017", arata ca fondurile de pensii romanesti au realizat in perioada parcursa de la debut si pina acum unele dintre cele mai bune rezultate investitionale din Europa, oferind cetatenilor romani un instrument sigur si eficient de economisire pentru pensii.