Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

APAPR a solicitat Bancii Centrale Europene sa contribuie la finantarea exceptionala a relansarii economiei romanesti


Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a solicitat zilele trecute autoritatilor europene sa includa Eurobondurile emise de statul roman in programul de achizitii al Bancii Centrale Europene (BCE) destinat tarilor din zona euro, conform unui comunicat transmis de asociatie.

Actiunea a fost desfasurata de catre APAPR in colaborare cu asociatiile similare din Croatia si Bulgaria, prin intermediul PensionsEurope, federatia europeana a fondurilor de pensii private, in care APAPR este membru din anul 2008.

"Daca scrisoarea trimisa catre Comisia Europeana si BCE va avea succes, titlurile de stat emise in euro de catre Romania vor fi eligibile pentru a fi cumparate de Banca Centrala Europeana, efectul fiind injectarea in economia romaneasca a miliarde de euro, stabilizarea si reducerea costurilor la care Romania se imprumuta pe pietele externe si implicit sprijinirea economiei si a locurilor de munca din tara. In plus, sustinerea preturilor Eurobond-urilor romanesti de catre BCE va avea un impact pozitiv si asupra valorii activelor fondurilor de pensii private", anunta APAPR.

Potrivit sursei citate, odata cu inchiderea administrativa a unei bune parti a economiei europene (si globale) cauzata de criza sanitara Covid19, autoritatile europene au gandit un program de sustinere a economiilor din zona euro prin injectarea de lichiditate de catre BCE via achizitia de titluri de stat (PEPP - Pandemic Emergency Purchase Programme). Desi Romania nu este inca membra a zonei euro, APAPR a argumentat in cadrul scrisorilor trimise autoritatilor europene ca, avand in vedere angajamentul ferm de a adera la zone euro, tara noastra merita sa se califice in acest program, alaturi de Bulgaria si Croatia, state deja intrate in mecanismul ERM2, anticamera zonei euro.

Statutul BCE si Tratatele Europene arata ca rolul Bancii Centrale Europene este sa sprijine dezvoltarea economica sustenabila a tuturor statelor membre UE, nu doar a celor din zona euro. La fel ca Bulgaria si Croatia, si Romania si-a setat o tinta de adoptare a monedei euro (2024, conform strategiilor guvernamentale oficiale) si deruleaza reforme in vederea intrunirii conditiilor formale de intrare in zona euro. De asemenea, bancile centrale ale statelor mentionate sunt parte a sistemului BCE, ele participand la capitalul BCE.

"Acest demers al APAPR de sprijin pentru autoritatile romane si economia Romaniei nu este nicidecum primul de acest fel. Un alt exemplu relevant si de aceeasi anvergura este reusita APAPR de a convinge autoritatile europene, cu ocazia precedentei crize economice din 2008-2011, sa excluda contributiile virate de bugetul national catre pensiile private de Pilon II ale romanilor din calculul deficitului bugetar si datoriei publice, pentru a da o gura de oxigen finantelor publice si a permite in continuare acumularea sustenabila si eficienta a resurselor financiare in vederea suplimentarii pensiei publice pentru milioane de cetateni", a amintit Radu Craciun, presedintele APAPR.

Potrivit APAPR, extinderea PEPP prin includerea Eurobondurilor romanesti va stimula autoritatile romane sa accelereze reformele in directia adoptarii euro (convergenta nominala), cu efecte pozitive si in convergenta reala, adica a integrarii profunde a economiei romanesti in piata unica europeana.

De asemenea, aceasta ar permite Romaniei, Bulgariei si Croatiei sa continue sa relaxeze politica monetara si conditiile de creditare, facilitand accesul guvernului, cetatenilor si companiilor la finantare stabila si accesibila pentru investitii si crestere.
Editor: Bianca CIOCOTISAN | Publicat pe 11.06.2020

Cele mai recente stiri:
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate
» Cristian POPA, CFA Romania: Sistemul public nu va putea plati pensii decente in viitor
» Radu CRACIUN, APAPR: Rezultatele investitionale din sistemul pensiilor private raman foarte bune
» Pilon III: Activele fondurilor de pensii facultative au depasit 2,8 miliarde de lei, in noiembrie 2020
» Pilonul II de pensii a ajuns la active totale de peste 73,14 mld. lei, la finalul lunii noiembrie
» Evolutia pietei pensiilor private in primele noua luni ale anului 2020


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva