Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

APAPR: Noi exceptii de la Pilonul II ar fi negative pentru salariati si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei


Cu privire la propunerile de noi exceptii fiscale vizand Pilonul II de pensii private, vehiculate in ultimele zile in spatiul public, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a transmis cateva precizari.

Asadar, in spatiul public se vorbeste despre o noua categorie de salariati ce va fi exceptata de la plata impozitului pe venit, contributiei la sanatate si la Pilonul II. Autoritatile ar putea introduce o noua exceptie in Codul fiscal, de data aceasta fiind vorba despre agricultura si industria alimentara, unde lucreaza cumulat aproape 300.000 de persoane (292.914 mai exact in 2020), noteaza Hotnews.

APAPR atrage atentia ca posibila exceptare a unor noi categorii de salariati - cum ar fi cei din agricultura si/sau industria alimentara - de la contributia aferenta Pilonului II reprezinta o tendinta care nu este benefica pentru viitorii pensionari si care nu trebuie incurajata deoarece merge in directia opusa incurajarii economisirii pe termen lung a populatiei, precum si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei, cuprinse in PNRR.

Potrivit reformelor la care Romania s-a angajat fata de Uniunea Europeana prin PNRR, regimul de exceptii fiscale introdus in domeniul constructiilor de OUG 114/2018 trebuie eliminat integral din legislatie pana in primul trimestru din 2025 (jalon PNRR), nicidecum extins la alte categorii de salariati.

"Exceptarea de la plata contributiei la Pilonul II a insemnat pentru salariatii din constructii un cadou otravit, respectiv posibilitatea cheltuirii azi a unor sume derizorii in locul acumularii sustenabile si fructificarii prin investitii pe termen lung a acestor bani, asa cum Pilonul II a dovedit deja ca furnizeaza pentru cei 7,8 milioane de romani. Potrivit informatiilor publice prezentate de autoritati, peste 700.000 de salariati din constructii au fost vaduviti in ultimii 3 ani de contributii de peste 1,9 miliarde de lei la Pilonul II", transmit oficialii Asociatiei.

"De asemenea, Romania s-a angajat in cadrul PNRR (jalon aferent primului trimestru din 2022) sa majoreze contributia pentru Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% incepand cu 1 ianuarie 2024. Posibila exceptare a unor noi categorii de salariati de la plata contributiei la Pilonul II de pensii contravine astfel directiei europene asumate de Romania pentru consolidarea si sustenabilitatea Pilonului II. Reamintim pe aceasta cale ca salariatii Romaniei au primit pana acum contributii cu 20 de miliarde de lei mai mici in Pilonul II, in perioada 2009-2022, din cauza nerespectarii prevederilor initiale ale Legii 411/2004", au adaugat acestia.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) aveau active in valoare de 88,47 miliarde de lei la finalul lunii februarie 2022, in crestere cu 15% fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelorASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Fondurile aveau 7,834 milioane de participanti in februarie.

Pe Pilonul II sunt active 7 fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, NN si Vital.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 13.04.2022

Cele mai recente stiri:
» ASF interzice investitiile fondurilor de pensii private obligatorii in fonduri private de capital (private equity)
» METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza varianta actualizata a platformei digitale Pensia Ta
» BRD Pensii aduce clarificari dupa informatiile publicate azi in presa
» Allianz-Tiriac Pensii, revenire puternica a profitului in 2021
» Asociatia CFA Romania a lansat studiul despre imbatranirea populatiei si consecintele economice ale acestui fenomen
» Noi administratori la BRD Pensii, dupa sanctiunile aplicate de ASF
» BCR Pensii, revenire pe profit in 2021
» NN Pensii, liderul pietei, profit net de peste 100 milioane de lei in 2021
» Asociatia CFA Romania organizeaza marti lansarea studiului privind imbatranirea populatiei
» Metropolitan Pensii acorda actionarilor dividende de peste 17 milioane de lei pentru anul 2021


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva