Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 













Stiri

Inapoi

90.000 de romani au incasat deja pensie privata. Vesti bune pentru milioanele care urmeaza sa intre la plata


Sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) a achitat peste 1,1 miliarde de lei pentru peste 88.000 de participanti si mostenitori, arata datele oficiale. Totodata, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a adus mai multe modificari legale ce aduc avantaje substantiale unei parti importante a celor care vor intra la plata in anii urmatori.

Mostenitorii participantilor la sistemul de pensii administrate privat care mor inainte de a avea dreptul la pensie vor putea incasa imediat suma cuvenita, arata una dintre schimbarile cu impact major aduse de ASF in domeniul pensiilor.

Pana acum, mostenitorilor care aveau un loc de munca deci erau, la randul lor, participanti in sistemul privat de pensii, li se varsa activul celui decedat in contul de Pilon II, urmand sa intre in posesia mostenirii abia atunci cand ieseau la pensie.

Peste 90% dintre cei care au iesit pana acum la pensie, pentru ca au indeplinit conditiile de varsta sau din cauza unei invaliditati, au optat pentru incasarea pensiei sub forma de plata unica, desi exista si varianta platii esalonate pe maximum 5 ani.

Ca pondere in totalul platilor facute pana acum, platile catre mostenitori reprezinta intre 10 si 15%. Dupa primele noua luni din 2022, de exemplu, cand s-au facut 18.000 de plati, ponderea cazurilor in care participantul a decedat este de 11%. Aceasta inseamna ca doar in primele luni din anul trecut aproape 2.000 de oameni ar fi putut incasa pensia mostenita pe loc, daca ar fi fost in vigoare actuala legislatie. In absenta modificarilor ei sunt nevoiti sa astepte pana implinesc varsta de pensionare.

O alta modificare adusa legii arata ca dreptul mostenitorului la pensie este imprescriptibil. Pana acum, acest drept se prescria daca mostenitorul nu facea nici un demers timp de 3 ani.

Circa 1% dintre plati au fost facute pentru invaliditate. Si aici au fost aduse modificari, prin initiativa ASF. Mai precis, cei care detin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate si de natura acesteia (revizuibil sau nerevizuibil).

O a patra modificare importanta, de aceasta data cu efect direct asupra tuturor celor 7,9 milioane de participanti la sistem este eliminarea comisionul de administrare in valoare de 0,5% din contributie. Astfel, in fiecare luna, conturile participantilor vor avea cu 0,5% mai mult, in conditiile in care in activ va merge intreaga contributie.

Pilonul II de pensii private obligatorii a generat un randament mediu anual de 7,16% pe intreaga sa durata de functionare (20 mai 2008 - 31 decembrie 2022), comparativ cu o rata medie anuala a inflatiei de 4,19% pe aceeasi perioada,. In toata aceasta perioada, fondurile de pensii din Pilonul II au facut plati in valoare totala de peste 1,1 miliarde lei catre 88.202 de participanti si beneficiari (mostenitori). La finele lui 2022, activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde RON, record istoric pentru sistem, in conditiile in care si contributia medie a atins maxime istorice. In aproape 15 ani de activitate, in Pilonul II au fost virate contributii brute in valoare de 79 miliarde lei. Diferenta dintre activele nete la zi si contributiile brute, ajustate cu platile deja realizate (iesiri din sistem), o reprezinta un castig in beneficiul participantilor de 18,5 miliarde lei (cca. 3,8 miliarde euro), net de toate comisioanele percepute de administratori.


Editor: Andreea PETRACHE | Publicat pe 31.01.2023

Cele mai recente stiri:
» Pilonul II de pensii private obligatorii dupa primii 15 ani: Romanii au virat 16,9 mld. EUR si au acum in conturi cu 5 mld. EUR mai mult
» Curtea Constitutionala respinge obiectiile. Modificarile ASF la Pilonul II merg la promulgare
» INS: Numarul mediu de pensionari a scazut anul trecut cu 75.000 de persoane
» Pensia medie lunara, in crestere cu 0,5% in trimestrul IV 2022
» Vesti bune pentru aproape 8 milioane de viitori pensionari. Fondurile Pilon II au marcat un plus serios
» Castigul romanilor in Pilonul II, dublu fata de inflatie in aproape 15 ani
» EIOPA publica rezultatele testului de stres cu privire la riscurile de mediu la care sunt supuse fondurile de pensii ocupationale
» INS: Pensia medie lunara a ajuns la 1.856 de lei. Numarul mediu de pensionari a scazut
» Ordonanta de Urgenta care modifica legislatia pensiilor private a fost adoptata de Guvern
» Fondurile de pensii au recuperat masiv pierderile din vara. Cat este contul mediu al celor 7,9 milioane de participanti


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:



Arhiva