Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

30% dintre participantii la Pilonul II de pensii private au acumulat peste 10.000 de lei in contul personal


APAPR - Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania a prezentat, miercuri, bilantul activitatii membrilor sai pentru anul 2019, conform caruia 2,1 milioane de participanti la Pilonul II de pensii private detin in acest moment peste 10.000 lei in conturile personale din fondurile de pensii. De asemenea, economiile a peste 850.000 de romani au depasit suma de 20.000 de lei in contul lor de pensie administrata privat.

Cifre cheie din raportul APAPR:
  • 75% dintre romani cred ca Pilonul II de pensii private obligatorii ar trebui mentinut, iar satisfactia lor fata de acest sistem este in crestere, potrivit unui sondaj national de opinie realizat recent.
  • In pofida cresterii cu 15% a salariului mediu pe economie in 2019, tot mai putini romani spun ca pot economisi o parte din veniturile lor: doar 34% dintre romani economisesc cu regularitate (in scadere fata de 45% in 2018), in timp ce 60% dintre cei intervievati spun ca nu pot pune deoparte niciun leu din ce castiga (in crestere fata de 51% in 2018). Corelatia acestor informatii sugereaza o inclinatie spre consum a populatiei, ceea ce face Pilonul II de pensii private cu atat mai important pentru protectia financiara viitoare a romanilor. De altfel, doar 11% dintre salariatii cu venituri peste medie reusesc sa economiseasca activ, pe cont propriu, pentru pensie.
  • Deja 2,1 milioane de romani au strans peste 10.000 RON in contul lor personal din Pilonul II de pensii private, in timp ce peste 850.000 de romani au depasit pragul de 20.000 RON.
  • Administratorii fondurilor de pensii private au facut deja plati in valoare totala de 467 mil. RON (98 mil. EUR) catre 70.000 de beneficiari (participanti si mostenitori), potrivit datelor publicate de ASF (Pilonul II + Pilonul III).

Pilonul II - singurul mod de economisire pentru cei mai multi romani


Cifrele confirma inca o data stabilitatea si eficienta sistemului de pensii obligatorii administrate privat din Romania, cu atat mai mult cu cat ele vizeaza protectia financiara pe termen lung a unei populatii care nu are un comportament de economisire activ.

In pofida cresterii cu 15% a salariului mediu pe economie in 2019 (sursa: INS), tot mai putini romani spun ca pot economisi o parte din veniturile lor: doar 34% dintre romani economisesc cu regularitate (in scadere fata de 45% in 2018), in timp ce 60% dintre cei intervievati spun ca nu pot pune deoparte niciun leu din ce castiga (in crestere fata de 51% in 2018), a prezentat Monica ALEXANDRU, sociolog ISRA Center.

Corelatia acestor informatii sugereaza o inclinatie spre consum a populatiei, ceea ce face Pilonul II de pensii private cu atat mai important pentru protectia financiara viitoare a romanilor. De altfel, doar 11% dintre salariatii cu venituri peste medie reusesc sa economiseasca activ, pe cont propriu, pentru pensie. Datele reies din sondajul de opinie reprezentativ la nivel national derulat de catre institutul ISRA Center la solicitarea APAPR in perioada octombrie-noiembrie 2019.Sondajul ISRA a vizat populatia urbana ocupata (cu loc de munca), cu varsta intre 20 si 55 de ani si venituri peste medie, marimea esantionului fiind de 1.147 de repondenti intervievati fata in fata (metoda CAPI), sondajul avand o marja de eroare mai mica de 2,9%.

"Fondurile de pensii private de Pilon II au inregistrat in 2019 cele mai bune performante investitionale din ultimii 9 ani, iar rezultatele cumulate pe toata perioada de functionare arata ca acestea chiar sunt o solutie de protectie a populatiei impotriva saraciei. Pilonul II in Romania a functionat in primul rand in beneficiul participantilor, in pofida climatului legislativ instabil, producand randamente foarte bune in conditii de risc redus si cu costuri de functionare extrem de competitive. Coroborand datele sondajului ISRA si informatiile statistice ale ASF si APAPR, reiese faptul ca Pilonul II de pensii private obligatorii este singura sursa de acumulare financiara pentru vasta majoritate a populatiei tarii. Acest lucru face din mentinerea si consolidarea Pilonului II un obiectiv strategic care ar trebui imbratisat de orice administratie politica, pentru ca oamenii incep sa inteleaga beneficiile aduse de Pilonul II", a declarat Radu CRACIUN, Presedintele APAPR.


Datele prezentate de APAPR arata ca in 2019 randamentul investitional mediu al fondurilor de Pilon II a atins un nivel record pentru ultimii 9 ani, de 11,8%. Media anualizata pe toata perioada de functionare de aproape 12 ani a Pilonului II a ajuns la 8,35%, castigul net generat de fonduri exclusiv in beneficiul participantilor fiind de 2,6 miliarde de euro dintre cele 13,5 miliarde aflate in prezent in administrare. Rezultatele pozitive ale administrarii Pilonului II din Romania au primit in ultimii ani o larga recunoastere din partea expertilor, inclusiv la nivel international, conform unor rapoarte publicate de institutii precum Comisia Europeana, OECD, FMI, Banca Mondiala, Banca Nationala a Romaniei, BetterFinance si altele.

Datele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) valabile pentru finele lunii septembrie 2019 arata ca valoarea contului personal pentru cei 7,4 milioane de participanti la Pilonul II este puternic influentata de durata de participare la fondurile de pensii. Daca participantii intrati in sistem in ultimii 5 ani (de regula foarte tineri si aflati la primele locuri de munca) au acumulat in medie sume intre 1.400 si 4.700 de lei, pentru participantii cu mai mult de 10 ani de contributii valoarea medie a contului era anul trecut de peste 19.000 de lei.

Un studiu independent realizat de CFA Romania in decembrie 2019 arata importanta pe care marimea contributiei o are pentru valoarea viitoare a pensiei private.3 din 4 romani cred ca Pilonul II ar trebui mentinut


Dupa aproape 12 ani de functionare a sistemului de pensii obligatorii private, doua treimi dintre romani cred ca Pilonul II de pensii este o idee buna, iar trei sferturi spun ca Pilonul II ar trebui mentinut. Nivelul de satisfactie al romanilor privind administrarea Pilonului II este in crestere la nivelul principalilor indicatori (acces la informatie, claritatea informatiei, costurile de administrare). 45% spun ca au multa si foarte multa incredere in sistemul de pensii private.

"In general, participantii Pilonului II au o opinie favorabila in legatura cu modul in care fondurile de pensii private sunt administrate, romanii considera ca Pilonul II este o idee buna care trebuie mentinuta. Sprijinul populatiei pentru Pilonul II a ramas constant si majoritar in perioada de un an dintre cele doua sondaje pe care le-am derulat pentru APAPR", remarca Monica ALEXANDRU de la ISRA Center, sociologul care a condus desfasurarea cercetarii.Jumatate de milion dintre romani contribuie la Pilonul III de pensii private facultative


Anul 2019 a adus evolutii favorabile si in randul Pilonului III de pensii private facultative, care a depasit in premiera nivelul de 500.000 de contributori. Nivelul anual al contributiilor virate de participanti la fondurile facultative a atins in 2019 un nivel record absolut, suma fiind de peste 343 milioane de lei, cu 15% mai mult decat in 2018.Sondajul ISRA a vizat si acest sistem, unde doar 41% dintre repondenti cunosc ca au posibilitatea de a contribui pe cont propriu la o pensie facultativa si 18% cunosc posibilitatea ca angajatorul sa le plateasca o astfel de contributie ca parte a pachetului de beneficii salariale. Dintre cei intervievati, 7,3% s-au declarat interesati de acest sistem si spun ca sunt sanse mari sa acceseze o pensie facultativa in urmatorul an.


Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania este o organizatie profesionala, neguvernamentala, apolitica, independenta, nonprofit, creata pentru a proteja interesele, a promova si a dezvolta colaborarea si cooperarea in domeniul fondurilor de pensii private din Romania. APAPR are 13 membri (10 administratori de fonduri de pensii private si 3 banci depozitare) si o reprezentativitate de 100% pe piata pensiilor private. APAPR este afiliata la federatia europeana de profil, PensionsEurope.


Editor: Bianca CIOCOTISAN | Publicat pe 22.01.2020

Cele mai recente stiri:
» Reactia BRD Pensii la sanctiunile ASF
» ASF a sanctionat conducerea unei societati de administrare a fondurilor de pensii private
» Va fi PEPP un succes? Evolutia sistemului paneuropean de pensii depinde de autoritati
» NN Pensii ramane parte din compania internationala NN Group
» APAPR: Noi exceptii de la Pilonul II ar fi negative pentru salariati si impotriva angajamentelor europene ale Romaniei
» Activele fondurilor de pensii private obligatorii au crescut cu 15% in februarie
» Numarul pensionarilor s-a redus in 2021. Pensia medie lunara a fost de 1.666 lei
» Comisia Europeana: A intrat in vigoare produsul paneuropean de pensii personale - PEPP
» Piata pensiilor private in 2021: Peste 50.000 de romani au incasat deja pensie privata. Suma medie, aproape dubla fata de 2018
» Contributia pentru Pilonul II de pensii va creste de la 3,75% la 4,75%


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva