Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Ziua Pensiilor Private 2011: prioritati legislative-solutii investitionale-educatie financiara


"Ne intalnim aici, la Sinaia, in fiecare an, indiferent cat de grele sau schimbatoare sunt "vremurile" pe care le traim: este un semn ca existam si ne continuam drumul pe care am pornit acum 4 ani de zile", a afirmat Cristian ROSU, Director General, CSSPP, in cuvantul sau de salut din deschiderea celui mai important eveniment de primavara din industria pensiilor private din Romania: Ziua Pensiilor Private de la FIAR. El a caracterizat parcursul de 4 ani al pietei de specialitate ca pe "un drum destul de greu, pe parcusul caruia a trebuit sa convingem criticii reformei pensiilor de fiabilitatea acestui sistem. Eu cred ca piata pensiilor private a reusit sa fie destul de convingatoare, iar Comisia si-a asumat rolul de a mentine echilibrul necesar pentru ca aceasta piata sa se dezvolte armonios in continuare".

Prioritatile sistemului de pensii pentru perioada urmatoare au constituit subiectul central al conferintei. Intre acestea, noutatile legislative in pregatire, problematica diversificarii investitiilor, transparenta, comunicarea si educatia financiara a publicului. Iata principalele opinii exprimate:

Contributiile raman pe lista prioritatilor

"Nivelul de baza al contributiilor va trebui marit, fara indoiala, peste tot in lume. Exista dificultati in sustinerea acestor contributii, mai ales in sistemele in care acestea sunt prelevate din contributiile catre sistemul public, iar masurile de "inghetare" sau chiar reducere adoptate de unele state in perioada crizei au demonstrat din plin acest lucru. Totusi, directia de mers pentru viitor este, in mod clar, cea a implementarii si sustinerii sistemelor de pensii private cu contributii obligatorii. In aceasta privinta, devine pe zi ce trece tot mai evident ca obligativitatea aderarii ar trebui insotita in mod ferm de obligativitatea de a ramane in sistem, fara optiuni de opt-out", a concluzionat David PUNTER, Principal Consultant, ORACLE, dupa o analiza a sistemelor de pensii si a principalelor probleme cu care se confrunta acestea in intreaga lume.

Dezvoltand subiectul contributiilor, Cristian ROSU a subliniat ca, in Romania, pentru moment, "ne bucuram ca in acesti ani am reusit sa evitam reducerea sau sistarea acestora, ceea ce ar fi distrus sistemul insusi". El a aratat insa ca nivelul contributiilor la Pilonul II se afla intr-o pozitie prioritara pe agenda CSSPP: "Prin propunerile de modificari legislative pe care le-am inaintat, incercam sa obtinem ridicarea nivelului final al contributiilor de la 6% la macar 8%, daca nu va fi posibil sa ajungem la 10%, asa cum consideram ca ar fi cel mai bine".

Legea de plata a pensiilor - un subiect care merita mai multa atentie

"Avem nevoie de un sistem de plata a pensiilor cu costuri minime si eficienta maxima. De aceea, entitati deja functionale si detinand o experienta relevanta, cum sunt asiguratorii de viata si fondurile de pensii, ar trebui sa poata accesa acest tip de activitate fara a mai fi obligate sa construiasca structuri separate, paralele, care aduc implicit costuri de operare mai ridicate, dezavantajoase pentru viitorii beneficiari", a afirmat Crinu ANDANUT, CEO, ALLIANZ-TIRIAC Pensii Private.

Opinia sa a fost sustinuta cu argumente suplimentare de fostul Ministru al Muncii, in prezent Consilier al Presedintelui CSSPP, Mihai SEITAN. "Cautarea celei mai bune formule de plata a pensiilor nu s-a incheiat aproape nicaieri in "Europa Pilonului II" (n.red.: statele europene care au implementat modelul Bancii Mondiale). In ceea ce priveste adoptarea unei legi de plata a pensiilor in Romania, ea este in mod evident necesara, dar nu cred ca trebuie sa ne grabim sa lansam legea in forma in care este ea acum. Dupa parerea mea, ea este departe de a fi perfecta si sufera de tarele unui act normativ elaborat sub presiunea necesitatii de a "bifa" o obligatie asumata".

Explicand ca initiativa legislativa apartine Ministerului Muncii, care nu dispune de competentele necesare pentru a elabora o lege cu adevarat buna, SEITAN a afirmat ca "singura solutie este ca ministerul sa apeleze la serviciile unui colectiv de specialisti din afara structurilor sale curente, asa cum s-a lucrat si pentru Codul Muncii. Asa cum este acum, legea are multe goluri si nu tine cont de un fapt esential, acela ca pensiile sunt un produs financiar care trebuie "vandut" publicului. Un astfel de demers este tipic pentru companiile de asigurari de viata sau pentru fondurile de pensii, entitati care nu trebuie excluse din sistemul de plata a pensiilor".

Cat de mult ne intereseaza pensia?

"Interesul clientilor nostri pentru scrisoarea anuala a durat 6 zile de la primirea acesteia", a declarat Marius RATIU, CEO, AEGON Pensii Private, in debutul prezentarii unui studiu de caz realizat de compania sa pe baza portofoliului propriu de clienti. Daca in primele zile dupa primirea scrisorilor, centrul de comunicare AEGON a fost asaltat de apeluri la 100% din capacitate, acest val de interes a fost de foarte scurta durata, stingandu-se in numai cateva zile. Ca o constatare generala, el a aratat ca "participantii cu contributii "zero" atat in 2009, cat si in 2010, si-au pierdut treptat interesul fata de subiectul pensiei private". Dincolo de aceasta categorie, studiul realizat de AEGON Pensii Private a aratat ca nivelul de educatie si volumul sumelor acumulate sunt factori hotaratori in ceea ce priveste interesul manifestat de clientii fondului pentru economiile de pensie. De asemenea, raspunsul la stimulii negativi (de exemplu, vestea ca pentru un numar de luni nu au fost depuse contributii) este mai puternic decat cel la alte tipuri de comunicari, cu precadere in randul femeilor.

Un alt fapt relevant dezvaluit de statisticile sistemului CRM asociat fondului VITAL, administrat de subsidiara AEGON, este acela ca "mai putin de 2% din totalul participantilor fondului obisnuiesc sa foloseasca facilitatile online de verificare a contului individual, in conditiile in care accesul la internet a crescut foarte mult in ultimii ani". Concluzia autoritorilor studiului este aceea ca "utilizatorii calificati de servicii internet, capabili sa inteleaga si sa foloseasca o aplicatie de acest tip, destul de simpla, nu sunt atat de numerosi pe cat s-ar putea crede judecand dupa gradul de patrundere al serviciilor internet".

"Pe de alta parte, in acest an am inregistrat o rata de raspuns mult mai buna in ceea ce priveste campania de actualizare a datelor personale, ceea ce arata ca demersul foarte extins intreprins de banci in acest sens a creat deja, in constiinta utilizatorilor de servicii financiare, obisnuinta de a raspunde mai prompt solicitarilor de acest fel", a mai aratat RATIU. Sintetizand, concluzia liderului AEGON Pensii Private este ca "ar fi foarte important ca participantii sa inteleaga in mod clar ca banii din contul de pensie privata le apartin si merita atentie, ca orice alta proprietate, iar pe de alta parte, sa constientizeze ca mijloacele online pe care le pun la dispozitie administratorii le ofera posibilitatea de a verifica modul in care angajatorul lor isi indeplineste obligatiile si in ceea ce priveste pensia publica de care vor beneficia".

In acord cu concluziile studiului prezentat, Rozaura STANESCU, CEO, BRD Pensii, a subliniat rolul foarte important care revine in continuare agentilor de marketing din pensii private, ca "prim contact si factor de educare" in raport cu sistemul de pensii private. De asemenea, ea a aratat ca interesul si cunoasterea in domeniul financiar vor creste pe masura ce cetatenii romani vor parcurge, in general, o schimbare a mentalitatii de consum, iar pietele financiare din Romania se vor maturiza: "Putem vorbi despre o piata matura atunci cand oamenii economisesc mai mult decat consuma", a subliniat liderul BRD Pensii.

Nici in sistemul public de pensii nu lipseste preocuparea fata de educatia financiara a cetatenilor. "Noi ne adresam unui public format din 5 milioane si jumatate de angajati si inca 5 milioane si jumatate de pensionari. Implementarea noii legii a sistemului unitar de pensii a necesitat si inca necesita un efort de comunicare foarte important. Dincolo de modul de functionare a legii respective, este insa important ca oamenii sa inteleaga exact ce beneficii reale le poate aduce sistemul public si ca nu mai pot conta exclusiv pe aceasta solutie daca vor sa se bucure de o pensie decenta", a explicat Ion DUMITRU, Directorul General al Casei Nationale de Pensii Publice. El a mai adaugat ca educatia financiara ar trebui, cel mai probabil, realizata incepand chiar de la varsta scolii primare, pentru ca noile generatii "sa creasca cu aceste notiuni, pe care sa le asimileze la fel de firesc ca pe cele ale materiilor scolare".

Investitii profitabile, transparenta si educatie financiara - trei componente de baza ale reusitei

"Am realizat un pas important in transparenta prin publicarea periodica a portofoliilor detaliate in investii", a subliniat moderatorul Conferintei, Ioan VREME, CEO, GENERALI Pensii, invitand la discutii pe aceasta tema.

"Cred ca am realizat, dupa multe dezbateri, un compromis functional intre dorinta unei transparente crescute si temerea ca dezvaluirea prea multor detalii va conduce la "copierea" unor strategii de investitie. Trebuie insa sa facem un pas inainte, depasind tendinta de tabloidizare", a comentat Radu CRACIUN, Director Investitii, EUREKO SAFPP. "Ar trebui ca, pornind de aici, sa explicam strategiile de investitii, modalitatea de alegere a emitentilor in care investim. Sa nu ducem lucrurile in derizoriu ci, dimpotriva, sa explicam si sa atragem atentia si asupra problemelor cu care ne confruntam. Este de ajuns sa spunem ca nu avem in prezent suficiente instrumente ca sa investim in economia reala a Romaniei, ceea ce ar fi mai mult decat benefic pentru economia tarii noastre, in conditiile in care capitalurile se obtin din ce in ce mai greu si mai scump", a atentionat el. "Comisia este deschisa oricaror solutii de diversificare a investitiilor, atata vreme cat acestea sunt in acord cu prevederile legale, iar instrumentele respective permit o evaluare clara a riscului investitional si o evaluare corecta a evolutiei lor. De altfel, asa cum specialistii din piata stiu, noile norme privind investitiile si evaluarea acestora aduc un prim progres in aceasta directie", a precizat, in completare, Cristian ROSU, Director General, CSSPP.

Cu siguranta, sofisticarea si diversificarea investitiilor va cere si o calificare mai inalta din partea "receptorilor" informatiilor oferite in acest domeniu. "Este posibila furnizarea unor informatii relevante intr-un limbaj simplu, mai putin tehnic?" - iata intrebarea careia vor trebui sa-i raspunda administratorii intr-un viitor nu prea indepartat. "Cu siguranta, exista si aici o solutie functionala, undeva intre "simplismul absolut" si limbajul curent, de o tehnicitate ridicata, specific domeniului", a opinat Radu CRACIUN. El a mai explicat ca primele incercari pot fi deja facute, pentru ca portofoliile de investitii se diferentiaza deja destul de mult in optiunile de detaliu pentru anumite tipuri de instrumente sau emitenti sau in anumite tipuri de atitudini si tehnici investitionale. In plus, a aratat Mihai COCA-COZMA, CEO, ALICO Pensii, informatiile oferite de administratori trebuie sa fie cu adevarat accesibile unui public specializat - presa de specialitate, analisti, care, la randul lor, sunt factorii care pot "intermedia" explicarea acestor notiuni pentru publicul larg.

Cat priveste individualizarea reala a politicii de investitii a fondurilor, "strategia este si va ramane aceeasi, numai tacticile pe anumite segmente difera in practica". Explicatia acestui fapt rezida in constrangerile aduse de garantiile sistemului, care nu permit fondurilor adoptarea unor politici de investitii care sa se abata mult de la "media" pietei. "Trebuie sa obtinem randament bun in conditii de maxima siguranta, sa utilizam numai instrumente financiare foarte clare, simplu de cuantificat si supravegheat, trebuie sa facem fata cerintelor impuse de garantiile sistemului", a sintetizat COCA-COZMA coordonatele care stau la baza elaborarii politicilor investitionale si, in esenta, la temelia functionarii pietei de pensii private.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 01.06.2011

Cele mai recente stiri:
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate
» Cristian POPA, CFA Romania: Sistemul public nu va putea plati pensii decente in viitor
» Radu CRACIUN, APAPR: Rezultatele investitionale din sistemul pensiilor private raman foarte bune
» Pilon III: Activele fondurilor de pensii facultative au depasit 2,8 miliarde de lei, in noiembrie 2020
» Pilonul II de pensii a ajuns la active totale de peste 73,14 mld. lei, la finalul lunii noiembrie
» Evolutia pietei pensiilor private in primele noua luni ale anului 2020


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva