Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

VASS: Cel mai probabil, pensiile publice nu se vor indexa in 2012


"Foarte probabil, bugetul pentru 2012 va fi construit fara indexarea pensiilor publice", a declarat astazi Andreea PAUL VASS, Consilier de Stat in Guvernul Romaniei, cu ocazia Forumului European de Pensii Private desfasurat la Bucuresti. "Chiar daca situatia economica a Romaniei este mai buna decat a altor tari UE, nu ne putem sustrage influentelor negative pe care criza greaca le are asupra intregii regiuni de sud-est a Europei si care se concretizeaza printr-un cost foarte ridicat al creditarii. Ca atare, trebuie ca in 2012 sa avem o politica bugetara extrem de prudenta si sa ne structuram cheltuielile pe un scenariu mai degraba pesimist, pentru a evita cat mai mult posibil necesitatea de a ne imprumuta", a explicat ea.

Vorbind despre situatia sistemului de pensii publice din Romania, si mai ales despre perspectivele acestuia, oficialul guvernamental a aratat ca, pe termen lung, echilibrul bugetului de asigurari sociale va fi din ce in ce mai precar, in principal ca urmare a evolutiei demografice defavorabile. Daca in prezent varsta mediana in Romania este de 38,3 ani, ceea ce ne situeaza in zona tarilor cu o populatie relativ tanara, proiectiile realizate pentru anul 2060 arata ca in acel moment valoarea acestui indicator va creste pana la cca. 52 de ani. Cu alte cuvinte, populatia tarii noastre imbatraneste mult mai repede decat in statele deja "batrane", astfel incat dupa 2030 situatia demografica in Romania va fi una mai grea decat in cele mai multe tari EU. Potrivit prognozelor, peste doua decenii, unul din cinci romani va avea peste 65 de ani, in timp ce catre 2060 ponderea locuitorilor cu varste de peste 65 de ani va urca la 1 din 3.

In acest context, reforma sistemului public de pensii era absolut necesara pentru a imbunatati pe termen mediu si lung sustenabilitatea Pilonului I. "Fara reforma recenta a sistemului public de pensii, deficitul structural al fondului de pensii publice ar fi fost 21 miliarde lei, fata de 14,9 miliarde lei, cat este acum", a subliniat Andreea PAUL VASS. Chiar si asa, cheltuielile cu pensiile, incluzand pensiile acordate de la bugetul de stat pentru magistrati, agricultori si indemnizatia sociala pentru pensionari, se ridica in 2011 la 52,4 miliarde lei, adica cca. 9,6% din PIB. "Reforma era absolut necesara, dar ea nu rezolva in totalitate problema pensiilor", a subliniat VASS, aratand ca este absolut necesar ca cetatenii, mai ales cei tineri, sa inteleaga ca vor trebui sa se bazeze si pe propriile economii ca sa poata dispune de venituri suficiente la batranete. Cat despre generatiile mai varstnice, se poate spune ca ele raman "captive" in sistemul actual, cu toate neajunsurile lui.


Publicat pe 26.10.2011

Cele mai recente stiri:
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate
» Cristian POPA, CFA Romania: Sistemul public nu va putea plati pensii decente in viitor
» Radu CRACIUN, APAPR: Rezultatele investitionale din sistemul pensiilor private raman foarte bune
» Pilon III: Activele fondurilor de pensii facultative au depasit 2,8 miliarde de lei, in noiembrie 2020
» Pilonul II de pensii a ajuns la active totale de peste 73,14 mld. lei, la finalul lunii noiembrie
» Evolutia pietei pensiilor private in primele noua luni ale anului 2020


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva