Un mit in prabusire: pensiile angajatilor publici nu vor mai fi ce-au fost odata
In economiile vestice avansate, un curent de opinie se face simtit din ce in ce mai puternic: pensiile angajatilor de stat, garantate ca procent din salariul final, nu mai sunt suportabile pentru bugetele publice si vor trebui redimensionate. Cu alte cuvinte, unul dintre principalele elemente de atractie ale posturilor din sectorul public este pe cale de a se pierde. Discutiile cele mai aprinse se poarta in Marea Britanie si in Statele Unite, dar nici in celelalte economii avansate situatia nu este mult diferita.
"Modelul de referinta - al schemelor de pensii cu beneficii definite pentru angajatii publici, unde cuantumul pensiei este respectat si platit indiferent daca veniturile din investitii ale fondurilor de pensii sunt acoperitoare sau nu, diferentele fiind suportate din bugetul public - a ramas neschimbat in pofida tuturor incercarilor de reforma si va genera probleme majore si in continuare", declara recent Ron HEWITT, seful Camerei de Comert Edinburg, referindu-se la schimbarile survenite sau asteptate in sistemul pensiilor publice britanice. Reprosuri similare se aud si la adresa sistemelor de pensii practicate de statele americane pentru unele categorii de angajati publici, mai ales pentru cei din politie, pompieri etc. Exemple potrivit carora unii dintre acesti angajati ajung sa primeasca pensii care pot depasi chiar nivelul ultimului salariu, profitand ulterior de varsta coborata de pensionare pentru a se reangaja si a cumula pensia cu alte venituri obtinute din sectorul public, au devenit de notorietate. Mai mult, rezultatele slabe ale pietelor financiare, generate de criza, au facut mai vizibila practica administratiilor locale americane de a supraestima randamentele financiare viitoare si de a subestima nivelul pensiilor de platit, astfel incat sa vireze sume mai reduse in fondurile destinate platii acestor pensii. Evolutiile ascendente accelerate ale burselor din anii precedenti crizei au facut ca aceasta schema de "subalimentare" a fondurilor publice de pensii sa ramana viabila, dar ultimii ani au scos la iveala in mod dureros slabiciunile sistemului.
Ca urmare, in pofida dificultatilor de ordin electoral si administrativ - sa nu uitam ca multi dintre angajatii vizati fac parte din serviciile de baza ale administratiilor -, opinia potrivit careia beneficiile de pensionare platite angajatilor de stat ar trebui diminuate substantial sau trecute pe o baza pur contributiva se face simtita din ce in ce mai puternic, inclusiv la nivel politic. Pentru moment, primele "victime" se regasesc in sectoare mai putin "vitale" din punct de vedere politic si administrativ, profesorii din sistemul public de invatamant din unele state SUA si din Canada numarandu-se printre ele.
Un exemplu, intre multele posibile, arata cat de dificila este ajustarea sistemului de pensii pentru angajatii publici. Pe traseul legislativ din statul New Hampshire, SUA, se afla, cu sanse mari de reusita, o serie de propuneri de amendare a sistemului de pensii care vor conduce la cresterea varstei de pensionare, cresterea contributiilor si limitarea pensiilor la nivelul de 50% din media castigurilor salariale pe ultimii cinci ani de activitate. Daca aceste modificari vor fi adoptate, ele vor produce efecte incepand cu 1 iulie 2011. Nu este de mirare, deci, ca numarul cererilor de pensionare in randul angajatilor municipali si din administratia publica a crescut spectaculos, de la o medie de 100 dosare/zi, la 400 de dosare pe zi. Incertitudinea cu privire la viitorul pensiilor are un cuvant greu de spus, cei mai multi dintre salariatii eligibili pentru pensionare potrivit conditiilor actuale optand pentru incheierea carierei. Ca urmare, functionarea unor departamente de pompieri este pusa in pericol, cea mai mare parte a angajatilor cu experienta intentionand sa se pensioneze inainte de modicarea legii. Aceeasi situatie se regaseste si in unele scoli sau departamente de politie sau ale administratiei publice, astfel ca manageriii acestora au inceput sa protesteze, in rand cu sindicatele, impotriva unei situatii care-i va pune in imposibilitatea de a-si indeplini functia. O discutie finala este asteptata in data de 30 iunie. Cine va castiga in New Hampshire? Dar in restul statelor americane? Dar in restul lumii?