UCRAINA: Parlamentul a adoptat legea de reforma a pensiilor; opozitia contesta noua lege
Parlamentul ucrainean a adoptat in sedinta din 8 iulie legea pentru reformarea sistemului public de pensii, ca parte a angajamentelor asumate de Ucraina pentru a obtine cea de a treia transa a imprumutului de la Fondul Monetar International, in valoare de 15,6 miliarde USD. Principala modificare adusa de noua lege este cresterea varstei standard de pensionare pentru femei, de la 55 de ani la 60 de ani, si prelungirea cu 10 ani a stagiului minim de contributie. Votul pozitiv al legislativului a survenit dupa ce, in urma esecului suferit de prima incercare de reforma a pensiilor, FMI a "inghetat" ajutorul financiar destinat Ucrainei. Pentru a deveni functionala, noua lege nu mai are nevoie decat de aprobarea prezidentiala. Totusi, "istoria" acestei reforme pare departe de a fi incheiata...
Reformarea sistemului public de pensii propusa de Executivul de la Kiev este profund nepopulara, cu atat mai mult cu cat opozitia si-a facut un stindard de lupta electorala din "protejarea" populatiei impotriva efectelor "santajului exercitat de FMI", asa cum au fost calificate presiunile institutiei internationale pentru punerea pensiilor ucrainene pe o baza sustenabila. "Infaptuim aceasta reforma ca urmare a situatiei tarii noastre si nu neaparat ca sa indeplinim solicitarile FMI", a declarat Sergiy TIGIPKO, Vice Premier si Ministru al Politicilor Sociale. "Nimeni nu se gandeste astazi cu adevarat la pensionari", a mai explicat el, adaugand ca pentru toata lumea par sa conteze numai considerentele politice. "FMI-ul nu are nimic de-a face cu reforma. A sosit vremea ca Ucraina sa ia aceasta decizie, ne-am asumat-o si nu este cazul sa ne ascundem in spatele unor motivatii inventate", a declarat TIGIPKO intr-o conferinta de presa organizata la Kiev in urma cu cateva zile.
In ziua votului final din Parlament, opozitia si sindicatele au organizat proteste de strada, caracterizand reforma ca un "genocid" la adresa viitorilor pensionari si un abuz de putere din partea guvernantilor. Principalul argument impotriva masurilor de reforma este speranta de viata destul de redusa a cetatenilor Ucrainei, ceea ce face ca marirea varstei de pensionare sa para "inumana". Ca alternativa, opozitia considera ca atentia guvernantilor ar trebui sa se indrepte spre accelerarea cresterii economice si imbunatatirea colectarii, ceea ce ar influenta pozitiv si sustenabilitatea sistemului de pensii.Totusi, intr-o tara care cheltuieste circa 18% din PIB pentru a acoperi cheltuielile cu pensiile, iar la fiecare 10 contribuabili la bugetul de pensii exista 9 beneficiari, este greu de imaginat cum sustenabilitatea ar putea fi imbunatatita fara o reforma parametrica a sistemului.
Dupa adoptarea de catre Parlament, legea mai are nevoie de aprobarea prezidentiala pentru a fi pusa in aplicare. Totusi, este posibil ca etapele finale ale procesului legislativ sa se prelungeasca daca opozitia isi va concretiza intentia de a contesta adoptarea noii legi la Curtea Constitutionala, invocand nereguli la numaratoarea voturilor.