Pensii Private


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 
Stiri

Inapoi

Raluca TINTOIU, NN Pensii: Cresterea economiei si a salariilor s-a reflectat in contributiile la fondurile de pensii


Dinamica economica foarte buna a Romaniei in 2016 a condus la atingerea unor recorduri din 2008 incoace si pe piata muncii. Accelerarea cresterii salariilor si a numarului de angajati la noi maxime post-criza, care a rezultat in cresterea masei salariale cu peste 15% in 2016, s-a reflectat implicit si in evolutia contributiilor medii, a numarului de participanti si a activelor totale administrate de fondurile de pensii obligatorii, a declarat, marti, Raluca TINTOIU, Director General, NN Pensii.

"NN Pensii administreaza economiile a peste 1,92 de milioane de participanti si a continuat sa investeasca prudent economiile acestora. Astfel, NN Pensii a obtinut castiguri de peste 2,2 miliarde de lei in beneficiul participantilor de la lansarea fondului de pensii private obligatorii, in mai 2008, si pana la finalul anului 2016", a adaugat Raluca TINTOIU.

Segmentul pensiilor private obligatorii (Pilon II)

Activele nete administrate de NN Pensii in beneficiul participantilor s-au cifrat la 11,5 miliarde de lei, arata datele valabile la finalul anului 2016, cu 26% peste valoarea raportata pentru anul anterior. Astfel, NN Pensii a incheiat anul trecut cu o cota de piata in functie de activele nete de 36,6%.

Conform companiei, 1,92 milioane de romani contribuie la fondul de pensii obligatorii administrat de NN, reprezentand o cota de 28,2% din numarul total de participanti din piata pensiilor private obligatorii, conform datelor ASF pentru anul 2016. Numarul de participanti a inregistrat o crestere de 2,1% fata de 2015, care reflecta evolutia numarului de angajati noi intrati in piata muncii de-a lungul anului.

Contributia medie lunara a participantilor la fondul de pensii administrat de NN a fost de 139 lei in 2016, cu 9% mai mult fata de nivelul de 127,5 lei din anul anterior.

Portofoliul investitional al fondului de pensii administrat de NN este compus din titluri de stat (65,5%), actiuni listate (17,3%), depozite bancare (7,1%), precum si titluri de participare si obligatiuni corporative, municipale si supranationale (in total 10,1%), potrivit datelor valabile la finalul lui 2016.

Performantele fondului de pensii administrat de NN au fost foarte bune si in 2016, chiar si in contextul fluctuatiilor pietelor financiare si a ratelor de dobanda scazute. Astfel, din mai 2008 si pana la finalul anului 2016, randamentul mediu anualizat al fondului administrat de NN a fost de 9,8%, peste media anualizata a tuturor fondurilor din piata de 9,32% (sursa: calcule NN/APAPR, pe baza statisticilor ASF).

Contributia la Pilonul II s-a mentinut in 2017 la nivelul stabilit pentru 2016, respectiv 5,1%, in conditiile in care legea pensiilor private prevedea faptul ca nivelul contributiilor la fondurile de pe Pilonul II de pensii urma sa ajunga la 6% din salariul brut inca din 2016.

"Am fost dezamagiti de contributia la fondurile de pe Pilonul II, de faptul ca legea pensiilor private spunea ca o sa ajungem la 6% din salariul brut inca din 2016 si lucrul acesta nu s-a petrecut. Banii au fost directionati in alte zone si chiar daca din punct de vedere global fondurile administrate pe Pilonul II arata bine, aceasta se intampla deoarece salariile au inceput sa creasca, dar conturile individuale ar fi trebuit sa arate si mai bine daca ajungeam la 6%", a declarat Raluca TINTOIU.

Segmentul pensiilor facultative (Pilon III)

Activele administrate de NN Asigurari de Viata in beneficiul participantilor au avut o valoare de 754,1 milioane de lei, cumulat pentru fondurile NN Activ si NN Optim, conform datelor valabile la finalul anului 2016. Comparativ cu finalul anului 2015, NN a inregistrat, astfel, un avans de 21,9% al activelor nete si detine o cota de piata de 50,2%, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

176.290 de romani sau 43% dintre cei care economisesc printr-o pensie facultativa contribuie la unul dintre cele doua fonduri facultative administrate de NN Asigurari de Viata, potrivit datelor pentru 2016, cu 7,4% mai multi fata de anul anterior. Concret, cele doua fonduri au inregistrat, cumulat, 12.208 participanti noi in 2016, cel mai ridicat nivel din piata.

Participantii la fondul de pensii facultative cu grad de risc dinamic (NN Activ) au economisit, in medie, 121 de lei pe luna in 2016, similar nivelului din 2015. In acelasi timp, contributia medie la fondul de pensii facultative cu grad de risc echilibrat (NN Optim) a fost de 196 de lei pe luna anul trecut, cu 44% peste nivelul din 2015.

De la infiintare, in 2007, si pana la finalul anului 2016, fondul cu grad de risc dinamic NN Activ a obtinut o performanta anualizata de 7,56%, iar fondul cu grad de risc echilibrat NN Optim a avut o performanta anualizata de 8,01%, fata de o medie anualizata a tuturor fondurilor din piata de 7,01% (sursa: calcule NN / APAPR pe baza statisticilor ASF).


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 21.02.2017

Cele mai recente stiri:
» Mediul de afaceri, ingrijorat de viitorul Pilonului II de pensii suplimentare
» FIAR 2018: Conferinta de Asigurari de Viata si Pensii Private. Principalele declaratii.
» Iulius POSTOLACHE renunta la mandatul de Director General al ALLIANZ-TIRIAC Pensii
» Radu CRACIUN este noul Presedinte al APAPR
» APAPR solicita de urgenta autoritatilor sa abordeze cu transparenta si responsabilitate viitorul pensiilor din Pilonul II
» CFA: Directionarea contributiilor de la Pilonul II catre bugetul de stat va avea un efect catastrofal!
» Pilon II: avem o solutie functionala si eficienta; cum o desfiintam?
» APAPR: Siguranta financiara a romanilor va depinde de diversificarea surselor lor de venit la pensionare
» 29 mii pensionari mai putini in anul 2017 comparativ cu anul precendent
» UE despre afectarea Pilonului II din Romania: va pune in dificultate sistemul de pensii si piata de capital


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva

CASCO IEFTIN

SAFETY CREDITCopyright 2018 (c) pensiileprivate.ro
powered by Media XPRIMM
Pensii Private