Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 

Stiri

Inapoi

POLONIA: Pensiile facultative castiga teren


Fondurile de pensii facultative din Polonia (IKE) au inregistrat o crestere semnificativa a numarului de participanti, potrivit estimarilor publicate de jurnalul economic Rzeczpospolita, care apreciaza numarul conturilor de economisire pentru pensie deschise in acest an la circa 40.000.

Datele culese de publicatia poloneza la finele lunii septembrie de la 28 de mari operatori din randul bancilor, asiguratorilor si fondurilor de investii, institutii autorizate sa administreze schemele de pensii facultative cu conturi individuale, arata ca numarul total al conturilor active se ridica la sfarsitul primelor 3 trimestre din 2011 la 706,4 mii, cu circa 14 mii mai mult decat cu 12 luni in urma. In perioada ianuarie - septembrie 2011 s-au deschis mai multe conturi IKE decat in intreg anul 2010, reusind totodata sa depaseasca numarul conturilor inchise in primele noua luni.

Activele acumulate in sistemul IKE au crescut cu cca. 4% in ultimele 12 luni, depasind 2 miliarde PLN (~ 455 milioane euro). Succesul inregistrat in 2011 se explica in special prin eforturile de promovare depuse de cateva case de brokeraj si fonduri de investitii. Printre administratorii care au castigat cei mai multi participanti noi se numara fondurile de investitii MILLLENNIUM TFI si LEGG MASON TFI, brokerii DM BOS, DM BZ WBK si DM PKO BP, dar si asiguratori ca ALLIANZ sau CARDIF.

Totusi, cei mai mari operatori din piata raman PZU Zycie (companie de asigurari de viata, peste 455 mii participati) si PIONEER Pekao TFI (fond de investitii, peste 105 mii participanti).

IKE sunt planuri de economisire pentru pensie in conturi individuale cu participare facultativa si contributii definite. Primele astfel de scheme de pensii au debutat in 2004, participarea fiind permisa oricarui cetatean polonez in varsta de peste 16 ani. Participarea la schemele IKE este incurajata printr-un sistem de deduceri fiscale.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 26.10.2011

Cele mai recente stiri:
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate
» Cristian POPA, CFA Romania: Sistemul public nu va putea plati pensii decente in viitor
» Radu CRACIUN, APAPR: Rezultatele investitionale din sistemul pensiilor private raman foarte bune
» Pilon III: Activele fondurilor de pensii facultative au depasit 2,8 miliarde de lei, in noiembrie 2020
» Pilonul II de pensii a ajuns la active totale de peste 73,14 mld. lei, la finalul lunii noiembrie
» Evolutia pietei pensiilor private in primele noua luni ale anului 2020


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva