Pensii Private


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 
Stiri

Inapoi

Guvernul respinge propunerea PSD de desfiintare a Pilonului II de pensii private


Guvernul a transmis zilele trecute Senatului Romaniei punctul sau de vedere negativ cu privire la initiativa legislativa a 12 senatori PSD, care propun desfiintarea Pilonului II de pensii private obligatorii. Practica parlamentara arata ca, in marea majoritate a cazurilor, nesustinerea de catre Guvern a unui proiect rezulta in respingerea sa si de catre Legislativ.

La mijlocul lunii mai a acestui an, un grup de 12 senatori PSD depusese un proiect legislativ care, sub pretextul eliminarii obligativitatii participarii la fondurile de pensii administrate privat, abroga toate articolele si procedurile esentiale din Legea 411/2004 de functionare a Pilonului II. Punctul de vedere al Guvernului, consultativ, dar cu o greutate semnificativa in dezbaterea parlamentara, este negativ, Executivul motivand ca sistemul de pensii de stat "nu mai este sustenabil nici pentru actualii, nici pentru viitorii pensionari", iar Pilonul II de pensii private "constituie singura alternativa viabila pe termen mediu si lung, menita sa compenseze dezechilibrul din sistemul de pensii".

Guvernul observa ca proiectul nu isi propune doar ce devoaleaza initiatorii in expunerea de motive, anume eliminarea caracterului obligatoriu al participarii, ci chiar desfiintarea sistemului: "Solutiile legislative propuse de initiatori presupun reconfigurarea intregului sistem de pensii administrate privat, a principiilor si arhitecturii care stau la baza acestui sistem de pensii, fara insa a rezolva obiectul major pentru care a fost creat acest sistem, respectiv sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen mediu si lung. (...) Totodata, este anulat tot mecanismul de colectare si supraveghere a modului de gestionare a partii din contributiile individuale datorate in sistemul public, parte care este administrata privat".

Invocand realismul economic, punctul de vedere al Guvernului mai noteaza: "Evolutiile economice actuale au dovedit ca sistemul de pensii de stat nu are capacitatea de a garanta un venit de inlocuire la un nivel satisfacator, prestabilit la data platii contributiilor sociale sau stabilit la data deschiderii dreptului la pensii. Astfel, siguranta sistemului de pensii de stat, respectiv garantarea unui anumit nivel al pensiei, s-a dovedit, in conditii de scadere economica, dificil de realizat".

De asemenea, punctul Executivului observa ca tema "obligativitatii" din cazul Pilonului II este falsa, intrucat 38% dintre participantii la fondurile de pensii administrate privat au intrat in sistem pe baze voluntare, prin pura lor optiune, nefiind obligati de lege sa adere la aceste fonduri.

In acelasi timp, Guvernul mai demonteaza un mit, formuland un adevar destul de rar rostit in discursul public sau in media, cu privire la fondurile de pensii. In timp ce initiatorii motiveaza propunerile lor (si) prin "lipsa de contributie a fondurilor de pensii la dezvoltarea pietei de capital", Guvernul afirma in mod corect faptul ca menirea fondurilor de pensii este investirea in interesul participantului pentru plata la final a unei pensii, si nu "dezvoltarea pietei de capital", care este doar un obiectiv secundar si nicidecum fundamental al sistemului. "Chiar daca fondurile de pensii sunt investitori importanti pe piata de capital", noteaza documentul, acesta nu este scopul fondurilor de pensii, ci actiunea lor in interesul participantilor si nu al pietei de capital.

Tot aici, Guvernul respinge si o alta alegatie a initiatorilor, referitoare la folosirea de catre fondurile de pensii a instrumentelor financiare derivate. In timp ce initiatorii acuza folosirea derivatelor, "cele mai periculoase instrumente financiare", Guvernul reafirma faptul ca instrumentele derivate sunt permise, prin lege, doar pentru reducerea riscurilor din portofoliu si doar in masura in care fondul detine si activul suport, deci pentru hedging (reducerea riscurilor) si nu pentru speculatii.

Proiectul legislativ al celor 12 senatori PSD va parcurge in urmatoarele luni intregul circuit legislativ, iar Camera Deputatilor este forul decizional. Ca de obicei, portalul pensiileprivate.ro va va tine la curent cu evolutia acestei propuneri.Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 25.08.2010

Cele mai recente stiri:
» Mediul de afaceri, ingrijorat de viitorul Pilonului II de pensii suplimentare
» FIAR 2018: Conferinta de Asigurari de Viata si Pensii Private. Principalele declaratii.
» Iulius POSTOLACHE renunta la mandatul de Director General al ALLIANZ-TIRIAC Pensii
» Radu CRACIUN este noul Presedinte al APAPR
» APAPR solicita de urgenta autoritatilor sa abordeze cu transparenta si responsabilitate viitorul pensiilor din Pilonul II
» CFA: Directionarea contributiilor de la Pilonul II catre bugetul de stat va avea un efect catastrofal!
» Pilon II: avem o solutie functionala si eficienta; cum o desfiintam?
» APAPR: Siguranta financiara a romanilor va depinde de diversificarea surselor lor de venit la pensionare
» 29 mii pensionari mai putini in anul 2017 comparativ cu anul precendent
» UE despre afectarea Pilonului II din Romania: va pune in dificultate sistemul de pensii si piata de capital


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva

CASCO IEFTIN

SAFETY CREDITCopyright 2018 (c) pensiileprivate.ro
powered by Media XPRIMM
Pensii Private