Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Gaura de la bugetul public de pensii a crescut cu 66%, la 1,66 miliarde euro


Deficitul bugetului public de pensii s-a adancit pana la aproape 7 miliarde lei (1,66 miliarde euro) in primele 8 luni ale acestui an, cu 66% mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2009, arata datele publicate astazi de Ministerul de Finante. Atat ritmul, cat si nivelul deficitului raman la cote ingrijorator de inalte, fiind determinate, pe langa majorarile de pensii din 2008 si 2009, si de un val semnificativ de pensionari anticipate survenit anul acesta. Daca tendintele de pana acum se pastreaza, sistemul public de pensii poate incheia anul cu un deficit de peste 2,5 miliarde euro.

Pe primele 8 luni ale acestui an, incasarile din CAS ale bugetului de pensii au scazut cu 4,2% fata de anul trecut, insa problema deficitului este agravata mai degraba de cresterea cu 6,8% a cheltuielilor. Desi pensiile nu au mai fost majorate deloc in 2010, majorarea acestora in 2009 continua evident sa produca efecte si in prezent, de unde si nivelul de cheltuieli superior de anul acesta. In plus, asteptarea publica (justificata) privind noile conditii, mai putin generoase, de pensionare anticipata si de invaliditate, incepand cu 2011, a generat un val de pensionari anticipate, ceea ce a majorat cheltuielile bugetare cu pensiile.

Luand insa in calcul si efectul statistic si contabil al reducerii salariale cu 25% in sectorul bugetar, este posibil ca deficitul bugetului public de pensii sa depaseasca 2,5 miliarde euro in 2010 si sa se apropie mai degraba de 3 miliarde euro. Reducerea salariala la bugetari inseamna ca, strict contabil, bugetul de pensii va colecta de la bugetul de stat mai putine contributii de pensii (CAS), adica un minus de venituri, adica o crestere a cheltuielilor. Ca urmare, "subventionarea mascata" a bugetului asigurarilor sociale de catre bugetul de stat prin CAS platit bugetarilor va fi inlocuita de subventionarea explicita, prin transferuri de la BS la BASS.

Pe langa cei 2,5-3 miliarde euro deficit la bugetul public de pensii in 2010, bugetul general consolidat va suporta si deficite suplimentare cauzate de indemnizatia sociala pentru pensionari (fosta pensie minima), pensiile necontributive ale agricultorilor si pensiile speciale, de asemenea necontributive. Efectul cumulat de deficit al acestor "pensii", in cazul carora cheltuieli = deficit, este de circa 1,3-1,5 miliarde euro la nivelul acestui an, ducand deficitul total, pe zona de pensii, chiar si la 3,8-4,5 miliarde euro.


CITITI PE ACEEASI TEMA:
BASESCU vs. restul lumii: Cat de "dramatica" e situatia sistemului de pensii de stat si cat este de fapt deficitul?

Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 29.09.2010

Cele mai recente stiri:
» Dan ARMEANU, ASF: Prin legea privind pensiile ocupationale am pus bazele Pilonului IV de pensii in Romania
» Despre sustenabilitatea sistemului public de pensii
» Asociatia CFA Romania lanseaza studiul "Viitorul Sistemului de Pensii din Romania"
» Cum arata sistemul ideal de pensii?
» 5 mituri depre Pilonul I si Pilonul II de pensii
» CFA Romania organizeaza conferinta "Viitorul sistemului de pensii din Romania - In anul 2030 vom mai avea pensie de la stat?"
» Dan ARMEANU, ASF: Romania, aleasa in Comitetul Executiv al Organizatiei Internationale a Supraveghetorilor Sistemelor de Pensii Private
» Dan GHEORGHE este numit Chief Investment Officer la NN Pensii
» Dan ARMEANU, ASF: Trebuie incurajata participarea la un fond de pensii facultativ
» ASF: Numarul romanilor care au solicitat informatii despre fondul de pensii la care contribuie, in crestere semnificativa


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva