Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Garantii pentru pensii private


Mircea OANCEA
"Ceea ce nu poate oferi nicio comisie si nici un Guvern din lume este garantarea randamentului unui fond de pensii, deoarece nimeni nu poate previziona pe termen lung (20-40 de ani) evolutia economiei mondiale si a Romaniei, in particular", a declarat Mircea OANCEA, Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in deschiderea unui seminar organizat de catre compania INTERAMERICAN si Ziarul Financiar, astazi, 5 iunie, la Hotelul Marriott din Bucuresti.

"In legislatia actuala exista, in schimb, conceptul de randament minim garantat", a precizat Mircea OANCEA.
Referindu-se la posibilitatea ca pensiile private sa se transforme intr-un nou caz de tip FNI, oficialul citat a aratat ca sistemul de garantare existent in prezent, in legislatia din domeniu, in tara noastra se bazeaza pe principiile Solvency II si Basel II.

Actele normative pentru pensiile private sunt, potrivit Presedintelui CSSPP, stricte si prudentiale, existand patru institutii cu rol de supraveghere si garantare: CSSPP, depozitarul (o banca supravegheata, la randul ei, de catre BNR), auditorul si, nu in ultimul rand, Fondul de Garantare.
In prezent, Comisia a realizat un proiect pentru infiintarea Fondului de Garantare, care potrivit estimarilor va fi adoptat in maxim o luna de zile.

"Informarea continua este, insa, importanta pentru cresterea gradului de incredere", a aratat Mircea OANCEA.
Cu aceasta ocazie, Frans van der ENT, CEO al INTERAMERICAN Pensii, a prezentat implicarea asiguratorilor in piata de profil, iar Besim JAWAD, Project Manager pentru acest domeniu al INTERAMERICAN, a explicat interactiunea administratorului unui fond de pensii privat cu banca depozitara, cu auditorul si cu CSSPP.
INTERAMERICAN a depus deja cererea de autorizare a propriei societati de pensii private, care va opera atat pe Pilonul II, cat si pe Pilonul III.

Compania, cu un capital social de 5,5 mil. EUR, detine deja un sediu nou si va avea, in urmatoarele doua luni, in jur de 60 de angajati dedicati pensiilor private. Obiectivul acesteia se refera la castigarea a 10-15% din piata pensiilor private obligatorii.

Societatea va avea o abordare echilibrata in ceea ce priveste administrarea fondului, astfel incat portofoliul de investitii sa aiba un grad scazut de risc. Plasamentele fondului vor fi in proportie de 35% in obligatiuni guvernamentale, 20% pe piata de capital, 20% in obligatiuni corporative, 15% in obligatiuni municipale si 10% in bonduri de trezorerie.

Publicat pe 05.06.2007

Cele mai recente stiri:
» Pensia medie lunara a fost de 1.500 de lei in 2020, cu diferente majore intre judete
» Evolutia fondurilor de pensii obligatorii si facultative in luna februarie 2021
» Primul produs PEPP ar putea fi disponibil peste un an
» Anul pandemiei a adus o crestere de 21% a activelor fondurilor de pensii private
» Pensia medie lunara a crescut la 1.636 de lei in ultimul trimestru din 2020
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculateArhiva