Pensii Private


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 
Stiri

Inapoi

"Garantia cu inflatia" respinsa de Senat in sedinta de aseara


Senatul a respins ieri, cu o majoritate categorica (52 de voturi negative, o abtire si 5 voturi pentru) propunerea legislativa pentru modificarea alin.(2) al art. 135 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, propunere prin care se dorea impunerea unei garantii cu inflatia asupra rezultatelor investitionale ale fondurilor de pensii private obligatorii.

Reamintim ca este vorba despre initiativa legislativa lansata in noiembrie anul trecut de deputatul PDL Daniel Ionut BARBULESCU, ca urmare a acordul stabilit la la nivelul filialei judetene Olt a PDL, pe care acesta o reprezinta, cu filiala locala Cartel Alfa si este identica in forma si continut cu initiativa cetateneasca promovata prin cooperarea GEA (Grupul de Economie Aplicata)-Cartel Alfa-BNS si publicata in luna mai a.c. in Monitorul Oficial nr. 307. Dupa un parcurs de aproape 6 luni in circuitul legislativ, perioada in care a adunat avize si puncte de vedere NEGATIVE de la toate institutiile sesizate pe fond (Guvernulplus 3 comisii de specialitate din Senat), propunerea legislativa a ajuns ieri la votul final din Senat, cu raport si recomandare de respingere. Saptamana trecuta a fost dezbatuta in plen, iar Guvernul si Comisia de Munca au prezentat senatorilor argumentele pentru un vot negativ.

Raportul negativ emis de Comisia pentru munca, familie si protectie sociala mentiona ca votul acesteia "este fundamentat pe faptul ca nicio tara din lume, care a adoptat acest sistem de pensii private obligatorii, nu impune prin lege administratorilor de astfel de fonduri sa furnizeze garantarea cu rata inflatiei a rezultatelor investitionale obtinute. De asemena, s-a avut in vedere si faptul ca prin instituirea unei astfel de garantii s-ar inova in aceasta materie fara a se cunoaste efectele pe termen lung ale unei astfel de decizii". Desi acest raport nu a intrunit numarul de voturi necesare pentru a fi adoptat de Senat, la votul final senatorii au respins cu un vot clar propunerea legislativa. Dupa votul din Senat, initiativa va lua calea Camerei Deputatilor, unde va urma acelasi circuit (comisii de specialitate, apoi vot final in plen).

De mentionat ca pe circuitul legislativ se mai afla si o doua propunere cu un continut aproape identic depusa in decembrie 2009 de un grup de 9 parlamentari PSD, PD-L, UDMR, PNL. Aceasta se afla astazi pe ordinea de zi a discutiilor din doua comisii ale Senatului: Comisia juridica, pentru aviz, si Comisia pentru munca, familie si protectie sociala, pentru raport. Termenul pentru adoptarea tacita in Senat a acestei de a doua initiative este de 17 mai. Pina in acest moment, Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati a dat aviz negativ, in timp ce Comisia pentru egalitatea de sanse a avizat pozitiv cea de a doua initiativa. Guvernul a tratat unitar cele doua initiative legislative similare, punctul de vedere negativ exprimat de Executiv vizand ambele propuneri.

"Apreciem ca propunerea legislativa nu conduce la o crestere a gradului de protectie a intereselor participantilor la fondurile de pensii administrate privat. Avem in vedere ca modificarea propusa poate determina, pe de o parte, o incetinire a ritmului implementarii reformei sistemului de pensii private, iar pe de alta parte, o plafonare a randamentelor investitionale la nivelul ratei inflatiei, constribuind astfel, pe toata perioada de capitalizare, la micsorarea performantelor sistemului de pensii administrate privat, in ansamblul sau. Astfel, aceasta propunere poate produce efecte negative, pe termen mediu si lung, asupra sistemului de pensii private, asupra participantilor la fonduri, asupra economiilor acestora", este concluzia prezentata in documentul care consemneaza avizul negativ dat de Guvern ambelor initiative legislative privind garantarea randamentelor cu inflatia in Pilonul II de pensii private obligatorii.


CITITI PE ACEEASI TEMA:
"Garantarea inflatiei" ajunge luni la votul final in Senat, dar nu fara emotii
"Garantarea cu inflatia" ajunge in plenul Senatului cu raport de respingere
GUVERNUL da aviz negativ garantiei cu inflatia in Pilonul II de pensii private
O propunere de lege impotriva bunului-simt economic

Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 27.04.2010

Cele mai recente stiri:
» Mediul de afaceri, ingrijorat de viitorul Pilonului II de pensii suplimentare
» FIAR 2018: Conferinta de Asigurari de Viata si Pensii Private. Principalele declaratii.
» Iulius POSTOLACHE renunta la mandatul de Director General al ALLIANZ-TIRIAC Pensii
» Radu CRACIUN este noul Presedinte al APAPR
» APAPR solicita de urgenta autoritatilor sa abordeze cu transparenta si responsabilitate viitorul pensiilor din Pilonul II
» CFA: Directionarea contributiilor de la Pilonul II catre bugetul de stat va avea un efect catastrofal!
» Pilon II: avem o solutie functionala si eficienta; cum o desfiintam?
» APAPR: Siguranta financiara a romanilor va depinde de diversificarea surselor lor de venit la pensionare
» 29 mii pensionari mai putini in anul 2017 comparativ cu anul precendent
» UE despre afectarea Pilonului II din Romania: va pune in dificultate sistemul de pensii si piata de capital


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva

CASCO IEFTIN

SAFETY CREDITCopyright 2018 (c) pensiileprivate.ro
powered by Media XPRIMM
Pensii Private