Pensii Private


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 
Stiri

Inapoi

GUVERNUL da aviz negativ garantiei cu inflatia in Pilonul II de pensii private


"Apreciem ca propunerea legislativa nu conduce la o crestere a gradului de protectie a intereselor participantilor la fondurile de pensii administrate privat. Avem in vedere ca modificarea propusa poate determina, pe de o parte, o incetinire a ritmului implementarii reformei sistemului de pensii private, iar pe de alta parte, o plafonare a randamentelor investitionale la nivelul ratei inflatiei, constribuind astfel, pe toata perioada de capitalizare, la micsorarea performantelor sistemului de pensii administrate privat, in ansamblul sau. Astfel, aceasta propunere poate produce efecte negative, pe termen mediu si lung, asupra sistemului de pensii private, asupra participantilor la fonduri, asupra economiilor acestora", este concluzia prezentata in documentul care consemneaza avizul negativ dat de Guvern ambelor initiative legislative privind garantarea randamentelor cu inflatia in Pilonul II de pensii private obligatorii, initiative aflate acum in parcusul legislativ.

Scrisoarea Guvernului trece in revista, in primul rand, garantiile oferite in Pilonul II de pensii private (garantia absoluta a contributiilor nete, garantia relativa privind randamentul, garantia compensarii pierderilor prin Fondul de Garantare), apreciind ca "sistemul romanesc de pensii private obligatorii (Pilonul II) ofera participantilor la sistem 3 garantii reglementate prin lege, care asigura, atat pe termen scurt (trimestrial), cat si pe termen mediu si lung, obtinerea de performante investitionale".

In plus, documentul subliniaza ca sistemul de pensii private implementat in Romania, ca si in restul regiunii noastre, este unul de tip "Contributii Definite hibrid", adica un sistem care nu ofera, prin insasi natura sa, niciun fel de promisiuni sau rezultate garantate privind beneficiile (adica valoarea finala a contului din care se constituie pensia). In tara noastra exista totusi o garantie absoluta, in sensul ca se garanteaza valoarea contributiilor platite diminuata cu penalitatile de transfer si comisioanele legale, de unde si denumirea de "hibrid".

In sfarsit, in punctul de vedere exprimat de Guvern se subliniaza ca "nici pensia acordata de sistemul public nu este garantata cu rata reala a inflatiei, ci cu rata progozata a acestaia". Astfel, prevederile Legii nr. 19/2000 se refera la posibilitatea, dar nu si la obligativitatea de a majora valoarea punctului de pensie prin prevederile legilor de rectificare a bugetului asigurarilor sociale de stat, eventuala majorare depinzand de evolutia economiei si de resursele bugetare disponbile. Cu alte cuvinte, este cu totul nepotrivit sa impui unui operator economic ale carui rezultate sunt conditionate de evolutia de ansamblu a pietelor financiare, obtinerea unui nivel de garantie pe care insusi statul nu poate s-o ofere.

In finalul documentului, Guvernul atrage atentia asupra paralelismului celor doua initiative legislative aproape identice aflate in circuitul parlamentar, sugerand conexarea si tratarea lor unitara.

Reamintim ca cele doua initiative legislative au fost depuse la Parlament la mica distanta una, de cealalta. de deputatului de Olt, Daniel Ionut BARBULESCU, respectiv un grup de 9 parlamentari PSD, PD-L, UDMR, PNL.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 04.03.2010

Cele mai recente stiri:
» Numarul pensionarilor a crescut la finalul lui 2017. In Teleorman sunt 17 pensionari la 10 salariati!
» APAPR: doar continuarea dezvoltarii sistemului de pensii private poate imbunatati situatia de ansamblu a pensiilor din Romania in urmatoarele decenii
» BCR Pensii plafoneaza comisionul din contributiile la Pilonul III la cel mult 2 lei
» Criza demografica obliga statele lumii sa isi revizuiasca sistemele publice de pensii
» CNPP: 4,7 milioane de pensionari la finalul lui 2017
» Pensia medie lunara a crescut cu 8,2% in al treilea trimestru din 2017
» Activele acumulate in Pilonul de pensii private vor depasi in 2018 pragul de 10 miliarde euro
» Fondurile de pensii au nevoie, cat mai curand, de largirea spectrului investitional
» Contributia medie a participantilor la Pilonul II de pensii a urcat la 5.587 lei la sfarsitul lunii septembrie 2017
» CFA Romania: Reducerea contributiei la Pilonul II de pensii pune in pericol bunastarea romanilorArhiva

CASCO IEFTIN

SAFETY CREDITCopyright 2018 (c) pensiileprivate.ro
powered by Media XPRIMM
Pensii Private