Forecast 2012: activele din Pilonul II de pensii private se indreapta catre pragul de 10 miliarde lei
Fondurile de pensii private din Romania ar putea administra, la finele anului 2012, active reprezentand 1,66% din Produsul Intern Brut, in valoare nominala totala de peste 9,6 miliarde lei (Pilon II si Pilon III), este estimarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, prezentata de Mircea OANCEA, Presedintele CSSPP, cu ocazia XPRIMM Forecast Meeting 2012. In paralel, operatorii din piata se asteapta sa obtina randamente investitionale real pozitive, de 4 - 6%, in conditiile in care volatilitatea mediului economic nu permite decat estimari de un optimist extrem de moderat.
Ca in fiecare an, liderii companiilor de administrare a fondurilor de pensii private si reprezentantii autoritatii de supraveghere s-au reunit pentru a trece in revista rezultatele anului precedent si pentru a incerca sa defineasca parametri in care se va inscrie, cel mai probabil, evolutia pietei de specialitate in 2012. Cuantificand opiniile exprimate, am putea creiona profilul pietei pensiilor private la final de an 2012 in urmatoarele coordonate:
Participanti: cel mai probabil, numarul total al participantilor la Pilonul II se va situa in intervalul 5,8 - 6 milioane, in timp ce pentru Pilonul III este de asteptat ca numarul participantilor sa depaseasca usor 300.000. Per total, am putea asista la o crestere cu circa 400.000 de persoane a numarului participantilor inrolati in sistem. Totusi, acuratetea aceastei estimari depinde intr-o masura destul de mare de concretizarea prevederilor legale privind aderarea la Pilonul II de pensii private a cadrelor militarizate, pentru moment intarziata din motive tehnice legate de evidenta acestor persoane.
Active Nete: tinand cont de evolutia potentiala a numarului de participanti si de majorarea procentului de contributie de la 3% la 3,5%, incepand cu luna martie 2012, cand se efectueaza viramentul aferent lunii ianuarie 2012, volumul total al activelor nete administrate atat pe segmentul obligatoriu, cat si cel facultativ al pietei de pensii private ar putea atinge o valoare situata in preajma pragului de 10 miliarde lei. O varianta mai putin optimista a estimarii se situeaza la nivelul de 9,3 - 9,5 miliarde lei.
Randamente: cu siguranta, asa cum au subliniat toti participantii la Forecast, climatul economic actual, extrem de volatil, face aproape imposibila o estimare corecta a randamentelor investitionale ce-ar putea fi obtinute de fondurile de pensii in 2012. Totusi, asteptarile celor mai multi dintre specialistii prezenti (70%) se indreapta catre un randament investitional de 4 - 6% atat pentru Pilonul II, cat si pentru Pilonul III. Cele mai optimiste estimari se refera, in acest context, la randamente de circa 7 - 8%.
Plasamentele in actiuni si titluri de stat sunt considerate, in general, ca avand cel mai mare potential in 2012. Alaturi de acestea, investitiile in obligatiuni corporative si titluri ale organimeslor de plasament colectiv sunt considerate, de asemenea, interesante pentru anul in curs.