Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Fondurile de pensii din Romania au iesit cu fruntea sus din primul an de criza


La incheierea unui an caracterizat de cea mai profunda criza economica globala, de la Marea Criza a anilor '30 incoace, fondurile de pensii private din Romania au obtinut performante investitionale notabile, mult peste rata inflatiei din aceasta perioada si au furnizat astfel clientilor castiguri atractive.

Astfel, fondurile de pensii obligatorii au avut un randament mediu de 15,53% in ultimul an, in timp ce pentru fondurile de pensii facultative valoarea acestui indicator a fost de 10,65%. Potrivit unui comunicat de presa emis astazi de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania), fondurile de Pilon II au depasit ca performanta toate instrumentele financiare cu venit fix disponibile pe pietele financiare romanesti. De remarcat ca fiecare din cele 25 de fonduri de pensii private a depasit inflatia din ultimul an (4,96%).

Din pacate, valorile mici ale contributiilor - in medie, de 400 - 500 lei/an -, fac ca aceste performante sa se adauge unei baze de calcul mai mult decat modeste. Dar iata rezultatele comentate pe larg, asa cum reies din materialul furnizat de APAPR.

Astfel, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au obtinut in ultimul an (31aug2008 - 31aug2009) un randament mediu de 15,53% (ponderat cu cota de piata dupa activul net), de trei ori mai mare decat rata inflatiei din aceeasi perioada (4,96%). De altfel, fondurile de pensii private obligatorii au obtinut in ultimul an randamente semnificativ mai bune decat toate instrumentele financiare cu venit fix, in care au investit circa 90%-95% din active.

De exemplu, randamentul mediu al titlurilor de stat emise in aceeasi perioada (31aug2008 - 31aug2009) a fost de 11,69% (ponderat cu valoarea emisiunii) sau 11,83% (medie aritmetica simpla, neponderata). In acelasi timp, obligatiunile municipale existente si nou-emise au furnizat un randament mediu de 14,22% (ponderat) sau 14,34% (neponderat). De asemenea, obligatiunile supranationale (BERD, BIRD, BEI) emise in lei si existente pe piata au furnizat in ultimul an randamente de 8,57% (ponderat) sau 10,59% (neponderat). In fine, obligatiunile corporative emise in lei si existente pe piata au oferit in ultimul an un randament mediu de 8,84% (ponderat) sau 10,27% (neponderat). In aceeasi perioada de un an, bancile au remunerat depozitele in lei ale populatiei cu o dobanda medie estimata la 13,47% (12,56% pe depozitele existente in sold si 14,37% pentru depozitele nou-atrase).

In aceste 5 clase de active (titluri de stat, obligatiuni municipale, corporative, supranationale si instrumente de piata monetara), fondurile de pensii private obligatorii au investit in ultimul an circa 90%-95% din active. Restul banilor au fost investiti in actiuni si fonduri mutuale (sub 5% in total, expunere medie), care au ajutat mai ales in 2009 la cresterea performantei fondurilor de pensii.

De asemenea, fondurile de pensii private facultative (pilonul III) au obtinut in ultimul an (31aug2008 - 31aug2009) un randament mediu de 10,65%, de peste doua ori mai mare decat rata inflatiei din aceeasi perioada (4,96%). Performanta ceva mai redusa fata de cea a fondurilor de pilon II se explica prin ponderea mai ridicata a actiunilor in portofoliile fondurilor facultative. Desi actiunile au adus pierderi in ultimul an, pe termen lung ele pastreaza un potential de crestere mai ridicat decat alte instrumente financiare si vor compensa rezultatele inferioare obtinute pe termen scurt.

"Rezultatele fondurilor de pensii private in acest an deosebit de dificil vorbesc de la sine. Performantele depasesc de 2-3 ori rata inflatiei si chiar si depozitele bancare si randamentele titlurile de stat, iar explicatia este simpla: administrare eficienta si profesionista, facuta de companiile de administrare in beneficiul participantilor. Mai ales pe pilonul II de pensii private obligatorii, aceste randamente recomanda revenirea inca din 2010 la calendarul initial de contributii, adica 3%, nu 2,5% din salariul brut al participantilor. Industria de pensii private a demonstrat prin aceste rezultate, obtinute in cel mai dur an de criza, ca gestioneaza eficient economiile participantilor. In plus, ce rost au aceste randamente de 10%-15%, daca le asezam peste contributii de 400-500 de lei pe an, asa cum sunt acum in Pilonul II?", a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR, rezultatele obtinute de fondurile de pensii private in primul an de criza.

De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii private au rezultate la fel de atractive pentru participanti. Toate fondurile obligatorii au inregistrat un randament mediu anualizat de la lansare de 14,22% (adica 8,95% real, peste inflatie), iar toate fondurile facultative au obtinut un randament mediu anualizat de 6,97% (adica 0,41% real, peste inflatie).


Pana la sfarsitul lunii august 2009, cele 12 fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) au colectat de la CNPAS contributii brute totale in valoare de 1717,67 milioane de lei. La sfarsitul lunii august, activele nete ale fondurilor erau de 1850,51 milioane de lei. Diferenta o reprezinta profitul net realizat de fonduri pentru participanti, adica 132,83 milioane de lei. Tot la sfarsitul lunii august, fondurile de pensii obligatorii aveau un numar total de 4,82 milioane de aderenti, dintre care 4,42 milioane erau participanti activi (cu cel putin o contributie virata, din cele 16 de pana acum).

In acelasi timp, cele 13 fonduri de pensii private facultative (pilonul III) aveau un numar total de aproape 175.000 de participanti si gestionau active nete in valoare de 161,2 milioane de lei.

Per total, la finele lunii august cele 25 de fonduri de pensii private (pilonul II + pilonul III) aveau active de peste 2,01 miliarde de lei si administrau un numar total de aproape 5 milioane de conturi individuale de pensii private.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 10.09.2009

Cele mai recente stiri:
» Pensia medie lunara a fost de 1.500 de lei in 2020, cu diferente majore intre judete
» Evolutia fondurilor de pensii obligatorii si facultative in luna februarie 2021
» Primul produs PEPP ar putea fi disponibil peste un an
» Anul pandemiei a adus o crestere de 21% a activelor fondurilor de pensii private
» Pensia medie lunara a crescut la 1.636 de lei in ultimul trimestru din 2020
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva