Fondul de Garantare a primit unda verde de la deputatii din Comisia de Buget
Proiectul de lege pentru infiintarea Fondului de Garantare in sistemul de pensii private a primit ieri unda verde si din partea deputatilor din Comisia de Buget, care au votat depunerea unui raport preliminar favorabil, cu unele amendamente, ce urmeaza sa fie revazut si de Comisia de Munca. In situatia plauzibila a acordului privind amendamentele propuse, proiectul poate intra pe ordinea de zi la vot in plen intr-una din saptamanile viitoare. Desi proiectul figureaza printre prioritatile legislative declarate ale Guvernului, legea a parcurs foarte lent circuitul legislativ: primele promisiuni de infiintare a Fondului dateaza de la finele anului 2007.
Inspirat puternic din fondul omolog din sistemul bancar, care garanteaza o parte din depozitele bancare ale populatiei, Fondul de Garantare din sistemul de pensii private va constitui plasa de siguranta de ultima instanta a sistemului, care sa completeze si sa inchida celelalte mecanisme de garantare si securitate deja incluse in legislatia prudentiala a sistemului. Fondul va fi constituit ca entitate proprie si va fi condus de un Consiliu de Administratie format din 3 reprezentanti: Presedintele numit de CSSPP, un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice si unul desemnat de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Conducerea executiva va fi asigurata de un staff tehnic, condus de un Director General. La fond vor cotiza, din surse proprii, toti administratorii de fonduri de pensii private de pe piata din Romania, iar resursele sale vor fi dimensionate actuarial, urmand sa fie folosite pentru garantarea drepturilor de pensii private acumulate de participantii la fonduri si acoperirea oricaror eventuale pierderi ce ar putea fi suferite de participanti. Daca legea este adoptata in actuala sesiune parlamentara, adica cel tarziu in urmatoarele 2 luni, Fondul are sansa sa se infiinteze chiar inainte de finalul acestui an, dupa cum a declarat saptamana trecuta Presedintele CSSPP, Mircea OANCEA, in cadrul unei conferinte de presa.
Potrivit unor informatii obtinute de portalul pensiileprivate.ro inaintea publicarii raportului final asupra acestui proiect de lege, deputatii din Comisia de Buget au acceptat doar putine amendamente, menite sa creasca transparenta si eficienta Fondului de Garantare. Adoptarea previzibila a acestei legi, care a intrunit ieri unanimitatea voturilor deputatilor finantisti, vine sa completeze cadrul legislativ din sistemul de pensii private, dupa ce vreme de 3 ani constructia legislativa primara in domeniu nu a figurat pe agenda (reala) de prioritati a autoritatilor publice. La fel cum a fost pana acum Legea Fondului de Garantare, in prezent este restanta Legea privind sistemul de plata a pensiilor private, care se afla inca in proces de elaborare, la nivelul unui grup de experti ai CSSPP - Ministerului de Finante - Ministerului Muncii.