Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

FINLANDA: Guvernul ia masuri pentru a incuraja economiile pentru pensii


O noua lege lansata recent de Guvernul finlandez este menita sa incurajeze puternic economiile realizate de populatie in vederea pensiei. Potrivit prevederilor acestei legi , care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010, aceste economii vor fi realizate prin conturi de economisire individuale carora li se aplica sistemul de taxare EET (exempt, exempt taxes), adica taxarea castigurilor financiare realizate numai la plata beneficiilor in loc de taxarea anuala. Pentru a beneficia de acest avantaj fiscal major, posesorii conturilor de economii vor trebui sa-si mentina contributiile in aceste conturi pina la implinirea varstei de 63 de ani si sa acceada la beneficii numai sub forma unor plati care sa se intinda pe o perioada de minimum 10 ani. Sunt exceptate de la aceasta regula produsele de asigurare pentru pensie deja existente.

Limita de varsta de 63 de ani se va ajusta in concordanta cu schimbarile ce vor interveni in ceea ce priveste varsta limita de pensionare din sistemul public. Din 2016, vasta de pensionare din sistemul public si cea de la care va fi permis accesul la beneficiile conturilor de economii individuale pentru pensionare se vor egaliza, considerandu-se ca perioada de 7 ani care mai ramane de parcurs pina la acest moment este suficienta ca populatia sa se obisnuiasca cu noile reguli.

Finlanda a adoptat deja, in 2005 si 2007 o serie de reforme in sistemul de pensii, introducand conceptul varstei de pensionare flexibile (intre 63 si 68 de ani), precum si abolirea formelor de pensionare anticipata individuala sau ca urmare a pierderii locului de munca. A fost adoptata, de asemenea, o lege unica a pensiilor pentru salariatii din sectorul privat, Employees Pension Act, astfel incat numai agricultorii, marinarii, angajatii din sectorul bugetar sau persoanele care lucreaza pe cont propriu mai beneficiaza de legi speciale cu privire la pensii.

In prezent, cea mai mare parte a economiilor voluntare pentru pensie este realizata prin intermediul produselor de asigurari cu acumulare pentru pensie, companiile de asigurari controland cca. 85% din activele acumulate pentru sistemul de pensii ocupationale. Incepand cu 2010, cetatenii vor avea posibilitatea de a alege produse oferite de banci, companii de management al activelor sau alti intermediari financiari. In viziunea Guvernului, noua lege va determina cresterea competitiei in domeniu, ceea ce va conduce la reducerea costurilor de administrare suportate de clienti.
Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 27.11.2009

Cele mai recente stiri:
» BCR Pensii, revenire pe profit in 2021
» NN Pensii, liderul pietei, profit net de peste 100 milioane de lei in 2021
» Asociatia CFA Romania organizeaza marti lansarea studiului privind imbatranirea populatiei
» Metropolitan Pensii acorda actionarilor dividende de peste 17 milioane de lei pentru anul 2021
» AEGON Pensii in 2021, de la pierdere la profit
» Generali Pensii a revenit pe profit net in 2021
» Pensiile ocupationale risca sa ramana un proiect neterminat
» APAPR: Sistemul se confrunta in prezent cu un episod de volatilitate, manifestat printr-o depreciere temporara a activelor
» INS: Pensia medie lunara a crescut in primul trimestru din 2022 cu 9,9
» Reactia BRD Pensii la sanctiunile ASF


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva