Pensii Private


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 
Stiri

Inapoi

Este oficial: acordul cu FMI impune revenirea la calendarul initial de contributii pentru Pilonul II


Documentele oficiale privind Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International, publicate aseara la Washington, confirma prezenta conditiilor referitoare la respectarea calendarului de crestere a nivelului contributiilor la Pilonul II de pensii private obligatorii printre termenii care conditioneaza livrarea transelor de imprumut acordate Romaniei. Astfel, in sectiunea destinata definirii cadrului in care functioneaza programul de finantare, documentul citat prevede in termeni fermi intoarcerea cat mai rapida la calendarul initial de contributii virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii, dupa "inghetarea" contributiilor la nivelul de 2% in 2009. "Pilonul II al sistemului de pensii va continua sa fie alimentat cu majorari de contributii, asa cum a fost stabilit initial", precizeaza memorandumul privind imprumutul pe care FMI il acorda Romaniei.

De asemenea, partea romana, reprezentata de dl. Ministru al Finantelor Publice Gheorghe Pogea si de dl. Guvernator al BNR Mugur Isarescu, afirma in scrisoarea de intentie care a dus la aprobarea acordului cu FMI: "Vom continua sa alimentam Pilonul II al sistemului de pensii, cu contributii majorate regulat, asa cum a fost stabilit si s-a dorit initial".

Reamintim ca legislatia cu privire la reforma pensiilor, care a instituit Pilonul II de pensii private obligatorii in Romania, prevede ca nivelul contributiilor virate in administrare privata incepe la 2% in 2008 si creste cu jumatate de procent la fiecare 1 ianuarie, pentru a ajunge la 6% in 2016. Desi exprimarea utilizata in documentul acordului nu este foarte exacta, ea poate fi interpretata in sensul ca, dupa inghetarea contributiilor la 2% in 2009, intoarcerea la calendarul initial de contributii, asa cum prevede acordul cu FMI si asa cum s-a angajat statul roman, inseamna contributii de 3% virate catre Pilonul II la 1 ianuarie 2010. O varianta de interpretare mai putin "generoasa", dar mai apropiata de declaratiile de intentie exprimate de oficialii romani in aceasta perioada, ar fi aceea a reluarii cresterilor anuale de 0,5%, incepand cu nivelul de 2,5% pentru 2010, urmand ca acoperirea decalajului creat in 2009 sa aiba loc prin cresterea cu 1% in primul an de crestere economica. Oricare dintre cele doua variante are insa meritul de a asigura respectarea termenului initial (anul 2016) pentru atingerea pragului de 6%.

In plus, existenta unei clauze ferme de aceasta natura, inserata in documentele oficiale ale intelegerii, reprezinta o garantie de realizare si confera un grad ridicat de credibilitate declaratiilor de intentie ale Guvernului.

In argumentatia si dezbaterea variantelor posibile este important de retinut ca Pilonul II din Romania are in acest moment cel mai redus nivel al contributiilor din lume, intre sistemele de pensii private similare celui romanesc.


Potrivit calculelor APAPR, fiecare an in care nivelul contributiilor ramane sub calendarul de crestere prevazut initial reprezinta pierderi nete de aproape 350 de milioane de lei (circa 83 de milioane de euro) pentru cei peste 4,3 milioane de contributori activi la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II). Pledand pentru o reintoarcere rapida la calendarul initial de contributii, Dr. Crinu ANDANUT, Presedinte APAPR, a declarat: "Prin inghetarea contributiilor la 2% in 2009, statul roman a provocat deja pierderi de aproape 350 de milioane de lei celor 4,3 milioane de contributori din Pilonul II. Fiecare an in care ramanem in urma calendarului initial de contributii inseamna pierderi de inca 350 de milioane de lei pentru participanti. De aceea, este esential ca de la 1 ianuarie 2010 nivelul contributiilor sa revina la 3%, asa cum prevede calendarul initial al reformei si asa cum prevede acordul de aranjament financiar dintre FMI si Romania".


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 11.06.2009

Cele mai recente stiri:
» Angajatii din asigurari si pensii private au castigat, in medie, cu peste 1.000 lei mai putin in luna mai
» VIDEO: Radu CRACIUN: Banii din Pilonul II sunt o proprietate privata!
» 5 mituri despre Pilonul I si Pilonul II de pensii
» Ce inseamna cresterea varstei de pensionare pentru economiile tarilor OECD?
» Radu CRACIUN, Presedintele APAPR - Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania si Presedintele BCR Pensii
» Pensia medie lunara a scazut in primul trimestru din 2018
» CNIPMMR sustine pastrarea contributiei la Pilonul II de pensii private obligatorii
» 10 ani de administrare efectiva pentru Pilonul II: 7,13 mil. participanti, 42,7 mld. lei active, 8,15% randament mediu anual
» Olguta VASILESCU: Pilonul II de pensii va deveni optional
» PensionsEurope cere Guvernului sa pastreze arhitectura sistemului de pensii private din Romania


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva

CASCO IEFTIN

SAFETY CREDITCopyright 2018 (c) pensiileprivate.ro
powered by Media XPRIMM
Pensii Private