Coalitia guvernamentala din care fac parte PDL, UDMR si UNPR a anuntat ieri, 30 ianuarie, ca l-a mandatat pe premierul Emil BOC sa discute cu Fondul Monetar International, a carui delegatie se afla intr-o vizita de evaluare la Bucuresti, o majorare a salariilor si pensiilor incepand cu luna aprilie a acestui an. Chiar inainte de acest moment, Premierul anuntase deja public ca Guvernul va lua in calcul o usoara recuperare salariala in sectorul public, precum si o eventuala indexare a pensiilor, dar numai in conditiile in care se va inregistra cresterea economica necesara pentru a sustine financiar astfel de masuri, Executivul nedorind sa se angajeze in masuri populiste care pot destabiliza tara.
Astazi, seful Executivului a tinut sa reitereze aceasta pozitie si sa intareasca declaratia de ieri a Presedintelui Traian BASESCU, potrivit careia nu poate promite majorari de pensii si salarii in conditiile in care nu s-au identificat in buget capitole de la care sa se poata opera reduceri de cheltuieli astfel incat sa se elibereze resursele financiare necesare." Am spus foarte clar si responsabil, cred eu, ca nu putem promite majorari de pensii si salarii astazi, pentru ca si conditiile interne si din UE din punct de vedere economic nu permit sa facem asemenea promisiuni", a afirmat premierul Emil BOC, potrivit Mediafax. Ca urmare, desi scrisoarea inaintata de Guvern reprezentantilor FMI lasa loc posibilitatii de a operari mariri de salarii si pensii in cazul unei evolutii economice pozitive, in acest moment nu se pot face niciun fel de promisiuni concrete.
In sprijinul acestei pozitii vine si declaratia Presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut DUMITRU, care avertizeaza ca o crestere de pana la 5% a salariilor si pensiilor incepand cu luna aprilie ar afecta puternic deficitul bugetar din acest an si ar incalca mai multe prevederi din legea responsabilitatii fiscale. "Nu putem discuta de o anumita crestere economica acum, mai ales ca sunt semne ca revine recesiunea in zona Euro. Cred ca daca Romania evita in acest an intrarea in recesiune, putem vorbi deja de un succes", a explicat Ionut DUMITRU. El a subliniat ca performanta pozitiva a Romaniei din trimestrele trecute, cand a inregistrat crestere economica, a fost sustinuta in principal de o performanta buna a exporturilor, in conditiile in care peste trei sferturi dintre acestea merg catre zona Euro.
Dincolo de realitatile si perspectivele economice insa, presiunea electorala incepe sa-si spuna cuvantul din ce in ce mai apasat. Astfel, in urma cu cateva ore, Ministrul Mediului Lazlo BORBELY, Vicepresedinte UDMR, anunta pe posturile de televiziune ca UDMR a sustinut la intalnirea cu reprezentantii FMI necesitatea maririi pensiilor si salariilor personalului bugetar, pentru care "cu siguranta se vor gasi resurse incepand cu luna aprilie". Pe de alta parte, PDL, principalul partid de la guvernare incepe sa renunte la pozitia pe care a sustinut-o in discursul ultimilor trei ani si sa-i acorde o sustinere din ce in ce mai slaba Premierului pe acest subiect. Sub presiunea alegerilor apropiate, subiectul pensiilor si salariilor a devenit, din pacate, din nou, un element central de cosmetica electorala.