Pensii Private


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Cum va arata piata pensiilor private la finalul anului 2015?


Atat fondurile de pensii obligatorii (Pilon II), cat si cele de pensii facultative (Pilon III) vor avea o evolutie pozitiva in acest an, estimeaza Raluca TINTOIU, Presedinte APAPR si CEO ING Pensii (viitoare NN Pensii), prezenta la Conferinta Nationala de Pensii Private.

Raluca TINTOIU a precizat ca reforma pensiilor este in plina desfasurare, iar alocarile catre fondurile de pensii cresc in acest an la 5 puncte procentuale (din contributiile pentru asigurari sociale), fata de 4,5 in anul 2014, ceea ce va conduce la o crestere de 14% a contributiilor pentru Pilonul II in 2015 fata de anul trecut, pana la 4,4 miliarde lei.

De asemenea, numarul participantilor la Pilonul II se va majora cu 3,5% fata de 2014, pana la 6,5 milioane, iar activele nete vor creste cu 30%, la 25 miliarde lei la finale anului 2015.

Pentru Pilonul III, se estimeaza o crestere a numarului de participanti cu 9%, la circa 375.000, in timp ce activele nete se vor majora cu 25%, la 1,3 miliarde lei. Tot in acest an, contributiile la pensiile facultative vor cunoaste un avans de 11%, atingand 200 milioane lei, conform estimarilor APAPR.

"Pe Pilonul III ne dorim o dezvoltare, dar nu ne putem astepta la cresteri spectaculoase. Alaturi pe Pilonul II, si Pilonul III va trebui sustinut pentru ca va avea o contributie importanta la pensionare", a spus Raluca TINTOIU.


La finalul anului 2014, fondurile de pensii obligatorii (Pilon II) aveau 6,3 milioane de participanti si active nete in valoare de 19,1 miliarde lei (4,26 miliarde euro). La finele anului trecut, randamentul mediu anual de la lansare (in 2008) a fost de 11,1% pe Pilonul II.

In acelasi timp, fondurile din Pilonul III detineau active nete de 1,04 miliarde lei (232 milioane euro) de la 345.000 de participanti. Randamentul mediu anual de la lansare este de 8,2%.

In total, fondurile de pensii detin active nete in valoare de 4,5 miliarde euro, 94% din investitii fiind facute pe piata din Romania.

Raluca TINTOIU a mentionat ca fondurile de pensii detin plasamente de 730 milioane euro pe BVB, asigurand 10% din lichiditatea Bursei de la Bucuresti si avand un rol crucial in succesul privatizarilor prin listare.

Conform APAPR, prioritatile industriei in 2015 sunt:
  • Stabilitatea si predictibilitatea cadrului legislativ
  • Continuarea eforturilor de revitalizare a Pilonului 3
  • Imbunatatirea normei de investitii (in curs cu ASF)
  • Continuarea reducerii costurilor de functionare
  • Adoptarea legii de plata a pensiilor private
"Fondurile de pensii au obtinut rezultate foarte bune pentru participanti, indiferent de perioada de criza severa sau de crestere economica. Acestea au un rol in crestere in finantarea economiei si pe piata de capital, unde sunt cei mai mari investitori institutionali locali", a spus Raluca TINTOIU.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 19.01.2015

Cele mai recente stiri:
» Dragos GHEORGHE s-a alaturat echipei de Management a BCR Pensii
» Ministrul Muncii anunta ca, pana la Paste, 30 de mii de pensii vor fi majorate
» Numarul pensionarilor a scazut in 2018. Pensia medie a fost de 1.172 lei
» Modificari OUG 114: Guvernul amana pana la 31 mai aplicarea cerintei de capital suplimentar din Pilonul II
» Ponderea pensiilor private in PIB a crescut in 2018. Care e valoarea medie a unui cont din Pilonul II?
» Norma ASF care stabileste modalitatea prin care un participant se poate retrage din Pilonul II, publicata in Monitorul Oficial
» Virgiliu ICHIM este noul Director General al ALLIANZ-TIRIAC Pensii Private
» Actionarii administratorilor din Pilonul II cer modificarea OUG 114 si spun ca vor diversifica universul investitional
» ASF spune ca nu a primit nicio notificare din partea administratorilor privind intentia de parasire a sistemului de pensii private
» Comisia Europeana: masurile impotriva Pilonului II afecteaza pensiile viitoare, piata de capital si economia Romaniei


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva