Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Tendinte 
 Intrebari frecvente 
 Termeni 
 Ghid de pensii private 

Intrebari frecvente

Inapoi

Cum se va face plata pensiilor private?


Legislatia cu privire la plata pensiilor private se afla in curs de elaborare, avand ca termen de finalizare luna iulie 2009. Pentru elaborarea proiectului de lege s-a apelat la consultanta internationala.

Cum proiectul privind legea platii pensiilor private este finantat de Banca Mondiala, compania care urmeaza sa elaboreze acest proiect trebuia agreata atat de Banca Mondiala, cat si de Ministerul Muncii. Licitatia organizata pentru selectarea unui consultant international a fost castigata de firma americana de consultanta IOS Partners. Potrivit contractului de consultanta, termenul pentru prezentarea unei propuneri tehnice si financiare este de 4 luni, urmand ca apoi proiectul realizat sa intre in dezbaterea Parlamentului.

Potrivit legislatiei, Parlamentul trebuie sa adopte legea pentru calculul si plata pensiilor private pana in luna iulie 2009, la trei ani de la intrarea in vigoare a primei legi de pensii private, cele facultative. Ea a fost urmata de adoptarea, in decembrie 2006, a legii pensiilor private obligatorii. Legea de calcul si plata pentru pensiile private va reglementa faza de plata (payout phase) pentru ambele sisteme: cel obligatoriu si cel facultativ.

In principiu, practica mondiala mentioneaza doua sisteme de plata a pensiilor:
-    suma unica (lump sum) - plata catre beneficiarul pensiei a intregii valori a contului sau intr-o singura transa;
-    anuitati (annuities) - constituirea unei rente viagere, platita fie chiar de compania de administrare a fondului, fie de o entitate specializata; cuantumul lunar al anuitatii se stabileste pe baza unor calcule actuariale care tin cont de o suma de parametri economici, precum si de datele cuprinse in tabelele biometrice care indica speranta de viata pentru diversele categorii de populatie.
In practica se intalnesc, de asemenea, combinatii ale acestor doua sisteme de baza.

Din legislatia romana existenta pina in prezent in domeniul pensiilor private reiese ca plata unei sume unice este posibila in cazul in care participantul la fondul de pensii decedeaza (caz in care mostenitorii sai legali vor beneficia de sumele acumulate in cont) sau solicita deschiderea dreptului la pensie inainte ca stagiul de cotizare de 90 de luni sa fi fost atins sau activul acumulat sa fi atins valoarea minima necesara pentru obtinerea pensiei facultative minime. In acest caz, participantul sau mostenitorii sai pot primi “suma existenta in contul sau ca plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, la alegerea sa”. O prevedere similara functioneaza si in situatia in care participantul beneficiaza de pensie de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, definite potrivit Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Experienta internationala a arat ca incasarea intregii valori a contului de economii intr-o singura transa nu este indicata, datele statistice relevand ca cea mai mare parte a celor care au procedat in acest fel au cheltuit sumele respective in alte scopuri decat pensia, confruntandu-se apoi cu dificultatile generate de nivelul redus al pensiei de stat. Tinand cont ca, in acest context, scopul de protectie sociala al sistemului de pensii private nu este atins, reprezentantii autoritatii romane de supraveghere in domeniu au exprimat in diverse ocazii opinia potrivit careia vor sprijini adoptarea unui sistem de plata a pensiilor prin anuitati.

Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 18.06.2008

Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine: