Consiliul Fiscal: Romania are una dintre cele mai slabe rate de eficienta la colectarea taxelor sociale, dar unul dintre cele mai mari niveluri de cheltuieli
Deficitul cronic al sistemului public de pensii este, in opinia Consiliului Fiscal, una dintre principalele provocari la adresa sustenabilitatii finantelor publice. Acesteia i se adauga slaba colectare a veniturilor bugetare (inclusiv evaziunea fiscala ridicata), pierderile ridicate ale companiilor de stat, disciplina financiara slaba la nivelul autoritatilor locale, eficienta redusa a cheltuirii banilor publici, starea financiara foarte precara a sistemului sanitar care conduce la acumularea unor arierate cronice, necesitatea unui control strict la nivelul cheltuielilor sociale si stabilirea unui set de prioritati investitionale publice si bugetarea multianuala a acestora, care sa exceada ciclul politic, mentineaza Raportul Anual 2011 emis ieri de institutia citata.
Documentul analizeaza in detaliu, si in context regional si European, evolutiile inregistrate de Romania pe parcursul anului trecut din punctul de vedere al consolidarii bugetare si imbunatatirii sustenabilitatii finantelor publice.
Starea financiara a sistemului de pensii este foarte dificila, mentioneaza Raportul, cheltuielile bugetare cu pensiile fiind nesustenabile in raport cu contributiile incasate. Cresterea numarului de contributori la sistemul de pensii, cresterea varstei de pensionare si alte masuri de reforma sunt absolut necesare pentru cresterea sustenabilitatii sistemului de pensii. Noua lege a pensiilor raspunde in mare parte acestor cerinte, insa pe termen scurt si mediu situatia financiara a sistemului de pensii va continua sa fie o provocare majora.
In ansamblul tarilor UE, Romania este pozitionata in categoria tarilor cu risc ridicat din perspectiva sustenabilitatii fiscale alaturi de Cehia, Irlanda, Spania, Grecia, Cipru, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Slovenia, Slovacia si Marea Britanie. Principala provocare a politicii fiscal-bugetare in Romania in perioada anilor urmatori este aceea de a reduce deficitul bugetar structural concomitent cu crearea de spatiu fiscal pentru cheltuieli publice de investitii (in special pentru infrastructura), cu rezolvarea problemelor structurale care constituie factori de blocaj pentru cresterea economica si cu asigurarea sustenabilitatii finantelor publice pe termen lung din perspectiva procesului inevitabil de imbatranire a populatiei. In atingerea acestor tinte, echilibrul bugetului de asigurari sociale joaca un rol extrem de important. Din acest punct de vedere, situatia consemnata in 2010 urmeaza trendul defavorabil inregistrat si in anii precedenti, cu o eficienta a colectarii in scadere si cu perspective incerte de reducere a cheltuielilor, mai cu seama in contextul anului electoral 2012.
In ceea ce priveste contributiile la asigurarile sociale, veniturile bugetare incasate in anul 2009 au fost de 9,6% din PIB, cu mult mai mici decat in Cehia (15,4% din PIB), cu toate ca ratele legale de contributii erau relativ similare, Estonia (13.1% din PIB) si Polonia (11,3% din PIB) unde ratele legale de contributii sociale erau semnificativ mai mici decat in Romania. In plus, incepand cu 2008 se observa aceeasi tendinta de reducere a indicelui de eficienta a colectariile CAS. Mai mult, in cadrul tarilor din Europa Centrala si de Est, Romania ocupa ultimul loc in 2009 in ceea ce priveste eficienta colectarii CAS, desi avea una dintre cele mai mari cote legale de CAS (pozitia a patra dupa Slovacia, Ungaria si Cehia. Cu toate acestea, in ceea ce priveste contribuțiile sociale datorate de angajator, Romania ocupa poziția a sasea in randul țarilor analizate.)
In cazul contributiilor sociale, cu un grad de eficienta de 64% si o rata implicita de impozitare de 28,1% la nivelul anului 2009, Romania se afla pe ultimul loc in cadrul grupului de tari est- europene membre UE. In anul 2010, situatia colectarii contributiilor sociale s-a inrautatit, rata implicita de impozitare diminuandu-se pana la 25,9%. Indicele de eficienta a colectarii taxelor a urmat o evolutie relativ similara pe tipuri de taxe si impozite in ultimii 2 ani in conditiile in care, pe fondul crizei economice si financiare, economia neobservata a crescut, ponderea muncii la negru crescand, ceea ce s-a repercutat intr-o colectare mai slaba a taxelor si impozitelor.
Pe partea de cheltuieli, in comparatie cu alte tari europene, Romania are una dintre cele mai ridicate ponderi ale cheltuielilor sociale in buget, doar tari precum Grecia, Irlanda, Spania si Portugalia avand o pondere mai ridicata. Fara indoiala ca ponderea cheltuielor sociale in Romania nu este una sustenabila, reducerea proiectata a acestora fiind in masura sa elibereze spatiu fiscal pentru cheltuieli de investitii mai ridicate.
In plus, starea financiara a sistemului de pensii este foarte dificila, cheltuielile bugetare cu pensiile fiind nesustenabile in raport cu contributiile incasate. De asemenea, raportul de dependenta contributori/beneficiari este cel mai nefavorabil din Uniunea Europeana, iar proiectiile demografice arata o deteriorare a acestui raport. Prin urmare, cresterea numarului de contributori la sistemul de pensii, cresterea varstei de pensionare si alte masuri de reforma sunt absolut necesare pentru cresterea sustenabilitatii sistemului de pensii. Trebuie mentionat ca estimarile Comisiei Europene referitoare la situatia pe termen lung sunt anterioare aprobarii noii legi de reformare a sistemului public de pensii, care va contribui la imbunatatirea sustenabilitatii fiscale pe termen lung.
Perspective si riscuri in 2011
In opinia Consiliului Fiscal, riscurile la adresa evolutiei indicatorilor macroeconomici sunt relativ echilibrate, in timp ce balanta riscurilor in ceea ce priveste conduita necesara pentru politica fiscal-bugetara inclina mai degraba pe partea negativa (un deficit bugetar mai mare decat cel proiectat).
"Cele mai mari riscuri pe plan intern se pot materializa daca angajamentul politic pentru procesul de consolidare fiscala scade, pe fondul unor turbulente politice in anticiparea alegerilor programate pentru 2012. Eventualele derapaje de la o politica fiscal-bugetara stricta (cum ar fi reversarea unor masuri de austeritate implementate deja) pot conduce la depasirea tintelor de deficit bugetar pentru 2011 si 2012 si la deteriorarea perceptiei de risc fata de Romania", se arata in Raportul CF 2011.