Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Tendinte 
 Intrebari frecvente 
 Termeni 
 Ghid de pensii private 













Intrebari frecvente

Inapoi

Care este varsta maxima admisa pentru aderarea la Pilonul III de pensii private?


Legea nr. 204/2006 nu precizeaza o limita de varsta pina la care se poate adera la un fond facultativ.

In textul actului normativ mentionat, la Art. 93/alin 2. se stipuleaza ca“dreptul la pensia facultativa se deschide, la cererea participantului, cu indeplinirea urmatoarelor conditii cumulative:

a) participantul a implinit varsta de 60 de ani;

b) au fost platite minimum 90 de contributii lunare;

c) activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele adoptate de Comisie.”

Asadar, considerand varsta legala de pensionare de 60 de ani, rezulta ca pentru a se constitui o pensie facultativa viagera, se poate opta pentru aderarea la un fond de pensii facultative pana la implinirea virstei de 52 de ani.

Judecand in spiritul Legii, observam ca textul precizeaza ca “dreptul la pensia facultativa se deschide, la cererea participantului...” . Rezulta ca, in principiu, un participant nu este obligat sa-si deschida dreptul la pensia facultativa neaparat la implinirea varstei de 60 de ani ci poate decide sa mai contribuie o perioada, ceea ce i-ar permite sa completeze cele 90 de contributii chiar daca a intrat in sistem dupa 52 de ani. Putem concluziona ca in cazul depasirii acestei varste, va fi necesar sa se solicite deschiderea dreptului la pensie la o data mai tarzie decat momentul implinirii varstei legale de pensionare de 60 ani, astfel incat perioada de cotizare sa atinga 90 de luni. De altfel, in practica exista deja exemple ale unor participanti la fondurile de pensii facultative care au depasit substantial varsta de 52 de ani.

Legea contine precizari si cu privire la situatia in care participantul, din diverse motive, nu poate indeplini cumulativ cele trei conditii. Astfel, daca la data implinii varstei de 60 de ani participantul decide sa solicite deschiderea dreptului de pensie chiar daca stagiul de cotizare de 90 de luni nu a fost atins sau activul acumulat nu a atins valoare minima necesara pentru obtinerea pensiei facultative minime, acesta poate primi “suma existenta in contul sau ca plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, la alegerea sa”.

Raspunsurile de la rubrica Intrebarea Zilei sunt elaborate de redactia XPRIMM Pensii, cu consultarea specialistilor din piata si autoritatii de supraveghere

Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 03.06.2008

Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine: