Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

CSSPP: norma pentru autorizarea societatilor de pensii


CSSPPConsiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat Norma nr. 13/2007 privind autorizarea societatii de pensii ca administrator al fondurilor de pensii facultative si al unui fond de pensii administrat privat.

Potrivit noului act normativ, o societate de pensii, constituita in baza Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative va putea administra fonduri de pensii facultative si un fond de pensii administrat privat. In schimb, o societate de pensii, constituita in baza Legii nr. 411/2004 privind pensiile administrate privat va putea gestiona un fond de pensii administrat privat si fonduri de pensii facultative. Pentru ambele situatii, este necesara obtinerea a doua decizii de autorizare emise de catre CSSPP, potrivit celor doua acte normative (Legea nr. 204/2006 si Legea nr. 411/2004).

Pentru a obtine cele doua decizii de autorizare, o societate de pensii va trebui sa indeplineasca, cumulativ, prevederile Legii nr. 204/2006, ale Legii nr. 411/2004, precum si ale normelor CSSPP emise in domeniul autorizarii si sa detina un capital social minim, reprezentand echivalentul in lei al sumei de 5,5 mil. EUR, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei. De asemenea, societatea va trebui sa depuna la CSSPP, pentru fiecare cerere de autorizare, in mod separat, toate documentele necesare prevazute in legislatia mai sus mentionata.

Din totalul capitalului social necesar, echivalentul in lei al sumei de 1,5 mil. EUR va fi folosit exclusiv pentru administrarea de fonduri de pensii facultative, iar echivalentul in lei al sumei de 4 mil. EUR este necesar exclusiv pentru administrarea unui fond de pensii administrat privat.

Activele si pasivele fiecarui fond de pensii administrat privat vor fi organizate, evidentiate si administrate distinct, separat de celelalte fonduri de pensii facultative pe care le administreaza acelasi administrator si de contabilitatea proprie a acestuia.
Actul normativ emis de catre CSSPP exclude posibilitatea transferului intre fonduri sau intre fonduri si administrator.

CSSPP va interzice, astfel, societatilor de pensii, orice transfer intre activele, pasivele, veniturile si cheltuielile de administrare a unui fond de pensii administrat privat si activele, pasivele, veniturile si cheltuielile de administrare a fondurilor de pensii facultative.
Norma a fost elaborata pentru a asigura premisele demararii si dezvoltarii eficiente a sistemului de pensii private in Romania si pentru a facilita activitatea de supraveghere si control comun al celor doua piloane.

Acest act normativ a fost transmis spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit prevederilor art. 16 alin. 2 din Ordonanta de urgenta nr. 50/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea CSSPP, modificata si aprobata prin Legea nr. 313/2005.
Publicat pe 28.05.2007

Cele mai recente stiri:
» Pensia medie lunara a fost de 1.500 de lei in 2020, cu diferente majore intre judete
» Evolutia fondurilor de pensii obligatorii si facultative in luna februarie 2021
» Primul produs PEPP ar putea fi disponibil peste un an
» Anul pandemiei a adus o crestere de 21% a activelor fondurilor de pensii private
» Pensia medie lunara a crescut la 1.636 de lei in ultimul trimestru din 2020
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculateArhiva