Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

CEHIA: Guvernul a aprobat proiectul de lege vizand introducerea Pilonului II de pensii private


Guvernul ceh a aprobat la finele lunii trecute proiectul de lege care va modifica actualul sistem de pensii, prin introducerea unui segment de pensii private dupa modelul Pilonului II promovat de Banca Mondiala, scrie Prague Monitor. Daca legea va intruni aprobarea celor doua Camere ale Parlamentului, angajatii cehi vor putea decide sa plaseze in administrare privata 3 procente din contributiile lor catre sistemul public de pensii, cu conditia de a suplimenta aceasta contributie si cu 2 procente din venitul lor net. Noul pilon de pensii ar putea debuta in 2013. Angajatii tineri, cu varste de pana la 35 de ani, vor putea intra in sistem oricand, in timp ce pentru cei care au depasit aceasta varsta sistemul va fi deschis numai pana la sfarsitul anului 2012.

Participantii la fondurile de pensii de Pilon II vor putea alege intre patru tipuri de profile investitionale: foarte conservator, investind exclusiv in titluri de stat, conservator, echilibrat si dinamic, cu o expunere mai mare pe instrumente financiare de risc mai ridicat, dar si cu randamente mai substantiale. Potrivit declaratiilor Ministrului de Finante Miroslav KALOUSEK, Cehia va prefera solutia separarii complete intre activele administratorului si cele ale fondului, astfel incat acestea din urma sa fie cat mai bine protejate.

Dezbaterea din Parlament urmeaza sa lamureasca si problema modalitatii de aderare. Semnalele existente pana in prezent indica o preferinta politica clara pentru aderarea facultativa.

Noua lege nu se bucura insa nici de sustinerea miscarii sindicale, nici de cea a patronatelor. Pe de o parte, sindicalistii se tem ca diminuarea contributiilor catre sistemul de pensii publice va afecta capacitatea statului de a sustine pensiile in plata, pe de alta parte, patronatele considera noul segment al sistemului ca "redundant", sustinand necesitatea de a se opera o reforma mai larga, care sa modifice atat sistemul pensiilor publice, cat si actualul pilon de pensii private facultative.

In aceasta privinta, noua lege nu prevede decat o singura schimbare importanta adusa sistemului de pensii private facultative, si anume posibilitatea diversificarii investitiilor astfel incat participantii sa poata opta si pentru scheme de pensii "de risc", cu un randament investitional sporit. Reamintim ca pana acum fondurile de pensii cehe aveau obligatia de a garanta un randament investitional real pozitiv, ceea ce a determinat un comportament investitional foarte conservator, cu randamente real pozitive, dar foarte reduse.

Noua lege va fi discutata in procedura de urgenta. Potrivit presei din Cehia, Primul Ministru Petr NECAS intentioneaza sa introduca acest proiect in pachetul de legi de reforma ce va fi pus in discutia Camerei Deputatilor in perioada 12 - 13 iulie.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 06.07.2011

Cele mai recente stiri:
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate
» Cristian POPA, CFA Romania: Sistemul public nu va putea plati pensii decente in viitor
» Radu CRACIUN, APAPR: Rezultatele investitionale din sistemul pensiilor private raman foarte bune
» Pilon III: Activele fondurilor de pensii facultative au depasit 2,8 miliarde de lei, in noiembrie 2020
» Pilonul II de pensii a ajuns la active totale de peste 73,14 mld. lei, la finalul lunii noiembrie
» Evolutia pietei pensiilor private in primele noua luni ale anului 2020


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva