Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

CEHIA: Acord privind pensionarea anticipata pentru meseriile grele sau periculoase


Echipa de experti a comisiei tripartite formata din reprezentanti ai guvernului, uniunilor sindicale si patronatelor din Cehia a ajuns la un consens cu privire la regulile dupa care persoanele exercitand meserii periculoase sau grele vor fi eligibile pentru pensionarea anticipata, a anuntat agentia CTK. Intelegerea prevede ca pensionarea anticipata a acestor persoane va fi posibila, fara penalizari la calculul pensiei, in conditiile in care angajatorii vor contribui la crearea unui fond special de pensii.

Aceste prevederi vor face parte din pachetul de amendamente la legea sistemului public de pensii. Potrivit intelegerii incheiate, persoanele care exercita meserii grele sau periculoase se vor putea pensiona mai devreme decat la varsta standard prevazuta de lege, cu o perioada variind intre 1 si 5 ani. Lista meseriilor care vor face obiectul acestei prevederi urmeaza a fi negociata cu ocazia incheierii contractelor colective de munca sau va fi stabilita de fiecare angajator prin regulamentul intern de functionare al companiei. Angajatorii vor plati pentru salariatii care se incadreaza in categoriile astfel stabilite o contributie suplimentara de 2 - 3% din salariul brut, sumele urmand sa se acumuleze intr-un fond de pensii special creat cu scopul de a acoperi cheltuielile aferente pensionarilor anticipate, pana la atingerea varstei standard de pensionare.

Reamintim ca in luna iunie Guvernul ceh a inaintat o serie de propuneri de modificare a legislatiei cu privire la sistemul public de pensii. Intre acestea se numara si cresterea varstei standard de pensionare pentru femeile nascute dupa 1955 si pentru barbatii nascuti dupa 1965, astfel incat pana in 2041 toti angajatii cehi sa se pensioneze la aceeasi varsta, indiferent de sex.

Cat priveste nivelul la care va fi stabilita varsta standard de pensionare, acesta a starnit controverse politice puternice si dezbateri aprinse in Senat, unde propunerile Guvernului nu au reusit sa intruneasca numarul de voturi necesare spre a fi aprobate. Decizia finala va apartine Camerei Deputatilor, unde coalitia de guvernamant detine majoritatea. Daca forma propusa de executiv va fi aprobata, varsta standard de pensionare va creste gradual, astfel incat daca persoanele care au acum 40 ani se vor pensiona la circa 66 de ani, pentru generatiile mai tinere aceasta limita va depasi 70 de ani.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 13.07.2011

Cele mai recente stiri:
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate
» Cristian POPA, CFA Romania: Sistemul public nu va putea plati pensii decente in viitor
» Radu CRACIUN, APAPR: Rezultatele investitionale din sistemul pensiilor private raman foarte bune
» Pilon III: Activele fondurilor de pensii facultative au depasit 2,8 miliarde de lei, in noiembrie 2020
» Pilonul II de pensii a ajuns la active totale de peste 73,14 mld. lei, la finalul lunii noiembrie
» Evolutia pietei pensiilor private in primele noua luni ale anului 2020


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva