Pensii Private


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 
Stiri

Inapoi

Analistii financiari spun NU garantarii inflatiei in Pilonul II de pensii private


"Nu este corect ca apetitul de risc investitional redus al initiatorilor proiectului privind garantarea cu inflatia a randamentelor, sa fie impus cu forta tuturor participantilor la sistemul obligatoriu de pensii private. Realitatea arata ca profilul investitional al participantilor la sistemul de pensii private este variat si nu o politica de uniformizare este in interesul participantilor" se afirma intr-un comunicat de presa emis astazi de Asociatia Analistilor Financiar-bancari din Romania (AAFBR).

Potrivit membrilor AAFBR, analisti financiari de top din lumea financiar-bancara romana, "contributorilor trebuie sa li se dea posibilitatea sa investeasca conform propriilor dorinte si din acest motiv un pilon II multifond ar fi solutia ideala in care, pe langa fondurile deja existente, fonduri de pensii cu risc scazut sau cu garantii (permise, insa nu impuse) sa stea la dispozitia celor cu apetit pentru riscul minim sau a celor care doresc garantii suplimentare". De altfel, la aceeasi concluzie a ajuns si autoritatea romana de reglementare si supraveghere in domeniu , care a anuntat ca are in vedere introducerea sistemului multifond si in piata pensiilor private din Romania. In esenta, in acest sistem, fiecare administrator va oferi participantilor mai multe fonduri de pensii, cu profil de risc investitional diferit, astfel incat fiecare participant sa poate opta potrivit propriei dorinte si profilului sau socio-economic. Optiunea implicita a sistemului - aplicabila acelora care nu-si exprima o preferinta proprie -, va presupune debutul intr-un fond cu grad de risc mai ridicat, dar si cu oportunitatea unor randamente net superioare, si migrarea, odata cu inaintarea in varsta, catre fondurile cu grad de risc scazut, astfel incat sa se asigure conservarea activelor acumulate.

Analistii AAFBR mai atrag atentia si asupra faptului ca "o astfel de garantie va duce la un comportament extrem de conservator din partea fondurilor de pensii, facandu-le sa evite o serie intreaga de investitii care pe termen lung ar aduce randamente mai mari. Analiza statistica arata ca investitiile care pe termen lung au dat randamentele cele mai bune sunt cele care, pe termen scurt, au fost cele mai volatile, deci, cu alte cuvinte, cele care pe termen scurt, temporar, ar putea furniza randamente sub rata inflatiei. In consecinta, participantii vor beneficia in final de pensii mai mici". Asadar, evitand cu obstinatie orice fel de risc, vom ocoli, de asemenea, si oportunitatile.

In plus, "in momentul de fata nu exista instrumente financiare care sa poate fi achizitionate si care sa garanteze depasirea inflatiei. Nici chiar titlurile de stat nu pot garanta intotdeauna un randament peste rata inflatiei". Mai mult, spun autorii documentului citat, presupunand ca astfel de instrumente ar exista, efectul imediat ar fi acela ca toti administratorii de fond s-ar orienta masiv catre investitiile in aceste instrumente (comportament "de turma" al fondurilor de pensii), iar ca urmare concurenta pe piata ar deveni practic inexistenta. Este inutil sa construiesti o "piata", daca ulterior o determini, printr-o legislatie exagerat de restrictiva, sa se comporte ca un singur fond.

Argumentele membrilor AAFBR nu se opresc aici, ci abordeaza chestiunea garantiilor si din perspectiva operatorilor din piata de pensii private. Astfel, "furnizarea unor garantii suplimentare va necesita contributii de capital suplimentare din partea administratorilor, in conditiile in care comisioanele pe care acestia le primesc sunt printre cele mai mici din Europa, fiind plafonate prin lege. Aceasta situatie va face ca nume de prestigiu, cu experienta internationala in domeniul pensiilor, sa isi piarda interesul pentru sectorul pensiilor private din Romania si eventual sa se retraga. Aceasta va avea un impact negativ nu doar asupra imaginii Romaniei, dar si asupra calitatii procesului de investitii".

Consecinta directa a tuturor efectelor negative induse de introducerea unei garantii cu inflatia pentru fondurile de pensii private obligatorii va fi aceea ca "participantii vor beneficia de pensii mai mici", adica exact efectul opus celui urmarit. Ca urmare, "AAFBR considera ca garantarea unui randament anual minim egal cu inflatia ar trebui sa fie evitata si ca nu este o decizie in favoarea participantilor la sistemul de pensii private, asa cum o abordare nespecializata ar putea sugera". De altfel, o astfel de dezbatere, in care argumentele au un pronuntat caracter tehnic, "nu poate fi purtata la nivel public si cu atat mai putin nu este indicat a fi subiectul unor sondaje de opinie sau a unor initiative legislative care sa plece de la nivelul populatiei". In decizia de a aplica sau nu un astfel de sistem de garantii, argumentele emotionale nu-si au locul, iar motivatiile de tipul "un procent covarsitor din populatie isi doreste..." nu au nicio relevanta in contextul unei problematici asupra careia "cetateanul mediu" nu are, in general, competenta tehnica necesara pentru a decela toate implicatiile.

Textul integral al comunicatului AAFBR poate fi descarcat aici.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 40 de macroeconomisti, analisti financiari si manageri de portofoliu din cadrul sectorului bancar, al fondurilor de pensii si societatilor de administrare a investitiilor, precum si al societatilor de asigurari si pietei de capital.


CITITI PE ACEEASI TEMA:
APAPR: 7 motive pentru care, in Pilonul II de pensii private obligatorii, "garantarea inflatiei" este "un mar otravit"
CSSPP: 2009 poate aduce sistemul multifond si liberalizarea investitiilor fondurilor de pensii
Fonduri de pensii cu "lifestyle": pensii private pentru orice varsta
BULGARIA: Modelul multifond va stimula competitia intre administratorii fondurilor de pensii private

Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 20.02.2009

Cele mai recente stiri:
» Mediul de afaceri, ingrijorat de viitorul Pilonului II de pensii suplimentare
» FIAR 2018: Conferinta de Asigurari de Viata si Pensii Private. Principalele declaratii.
» Iulius POSTOLACHE renunta la mandatul de Director General al ALLIANZ-TIRIAC Pensii
» Radu CRACIUN este noul Presedinte al APAPR
» APAPR solicita de urgenta autoritatilor sa abordeze cu transparenta si responsabilitate viitorul pensiilor din Pilonul II
» CFA: Directionarea contributiilor de la Pilonul II catre bugetul de stat va avea un efect catastrofal!
» Pilon II: avem o solutie functionala si eficienta; cum o desfiintam?
» APAPR: Siguranta financiara a romanilor va depinde de diversificarea surselor lor de venit la pensionare
» 29 mii pensionari mai putini in anul 2017 comparativ cu anul precendent
» UE despre afectarea Pilonului II din Romania: va pune in dificultate sistemul de pensii si piata de capital


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva

CASCO IEFTIN

SAFETY CREDITCopyright 2018 (c) pensiileprivate.ro
powered by Media XPRIMM
Pensii Private