Pensii Private
 Despre noi  Contact       


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 













Stiri

Inapoi

Administratorii de fonduri de Pilon II au incheiat 2010 "in rosu"


Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii - Pilon II au incheiat anul 2010 cu o pierdere neta de 51,7 milioane lei, cu circa 46% mai mare decat in 2009, inregistrata, in cea mai mare parte, ca urmare a operatiunilor de achizitii de fonduri derulate in piata. De retinut ca aceste rezultate exprima strict balanta veniturilor si cheltuielilor realizate de companiile de administrare a fondurilor, fara sa afecteze in niciun fel activele fondurilor de pensii administrate, a caror contabilitate este tinuta complet separat. Mai concret, este vorba despre veniturile obtinute din comisioanele de administrare si totalul cheltuielilor operationale suportate de administrator, adica, cu foarte mici exceptii, toate cheltuielile de functionare a sistemului.

Potrivit situatiilor financiare anuale depuse la Ministerul Finantelor Publice si publicate pe site-urile administratorilor fondurilor de pensii, rezultatul net al anului 2010 a fost negativ pentru cea mai mare parte a operatorilor. In fapt, numai compania de administrare GENERALI Pensii s-a mentinut in teritoriu pozitiv, atat in 2009, cat si in 2010, inregistrand in ambii ani un rezultat net modest, dar pozitiv. Singura companie care a reusit sa treaca de la pierderea de 2 milioane lei inregistrata in 2009 la un profit de 2,2 milioane lei in 2010 este ING Pensii.

La extrema "clasamentului", BCR Pensii si EUREKO Pensii au consemnat cele mai mari pierderi contabile, in principal ca urmare a cheltuielilor ocazionate de absorbtia fondurilor Prima Pensie si OTP de catre BCR si a lui KD de catre EUREKO. ALICO Pensii a reusit o reducere a pierderilor de la 3 milioane lei in 2009 la 1,2 milioane lei in 2010, in timp ce pentru restul administratorilor anul 2010 a consemnat pierderi comparabile cu celor din 2009, cu o usoara tendinta de crestere. In fapt, mentinerea pe un palier comparabil cu cel al anului trecut este chiar meritorie, daca luam in considerare cresterea multor costuri operationale generata, in a doua parte a anului 2010, de cresterea TVA, precum si alte cheltuieli suplimentare induse de schimbarea anumitor reglementari.

Merita observat, de asemenea, ca orice comparatie intre rezultatele financiare ale administratorilor trebuie abordata cu prudenta, dat fiind ca aceste rezultate sunt sensibil influentate de mai multi factori ce diferentiaza administratorii: dimensiunile fondurilor administrate, optiunea de a administra si fonduri de Pilon II si fonduri de Pilon III sau de a lasa administrarea fondurilor facultative - implicit eventualele pierderi generate de aceasta activitate - pe seama companiei-mama de asigurari, structura si modul de remunerare a retelelor de vanzari etc. Ca atare, este mai degraba interesant de consemnat rezultatul de ansamblu al pietei si de anticipat tendintele viitoare.

Cat despre perspective, operatorii din piata sustin ca o crestere vizibila a profitabilitatii companiilor de administrare a fondurilor de pensii nu este probabila in viitorul imediat, cu atat mai mult cu cat intrarea in functiune a Fondului de Garantare va aduce dupa sine cheltuieli importante pentru administratori.




Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 27.04.2011

Cele mai recente stiri:
» Pilonul II de pensii private obligatorii dupa primii 15 ani: Romanii au virat 16,9 mld. EUR si au acum in conturi cu 5 mld. EUR mai mult
» Curtea Constitutionala respinge obiectiile. Modificarile ASF la Pilonul II merg la promulgare
» INS: Numarul mediu de pensionari a scazut anul trecut cu 75.000 de persoane
» Pensia medie lunara, in crestere cu 0,5% in trimestrul IV 2022
» Vesti bune pentru aproape 8 milioane de viitori pensionari. Fondurile Pilon II au marcat un plus serios
» 90.000 de romani au incasat deja pensie privata. Vesti bune pentru milioanele care urmeaza sa intre la plata
» Castigul romanilor in Pilonul II, dublu fata de inflatie in aproape 15 ani
» EIOPA publica rezultatele testului de stres cu privire la riscurile de mediu la care sunt supuse fondurile de pensii ocupationale
» INS: Pensia medie lunara a ajuns la 1.856 de lei. Numarul mediu de pensionari a scazut
» Ordonanta de Urgenta care modifica legislatia pensiilor private a fost adoptata de Guvern


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:



Arhiva