Pensii Private
 Despre noi  Contact  Harta site     


Cauta stiri
Home Despre Pensii Private Piata Pensiilor Private Cariere Evenimente XPRIMM Pensii XPRIMM TV
 Stiri 
 Administratori 
 Fonduri de pensii private 
 Auditori 
 Depozitari 
 APAPR 
 CSSPP 
 Legislatie 
 Opinii 

Stiri

Inapoi

Activele fondurilor de pensii private au atins 5,25 mld. RON, +13% in T1


Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu + Pilonul III facultativ) administrau la sfarsitul primului trimestru al acestui an active nete in valoare totala de 5,25 miliarde de lei, adica 1,27 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de CSSPP. In primul trimestru (T1), volumul de active administrate a crescut cu aproape 13%, in timp ce cresterea din ultimul an depaseste 63%, un ritm ridicat cauzat de baza mica de raportare, data fiind "varsta" redusa a sistemului de pensii private in Romania. Sistemul de pensii private a ajuns astfel la o "greutate" de 0,97% din PIB-ul prognozat pentru anul curent, iar cresterea din primul trimestru confirma estimarile pentru intregul an.

Pilonul II. Cele 9 fonduri de pensii private obligatorii administrau la finele lunii martie active nete in valoare de 4,88 miliarde de lei, reprezentand 93% din totalul sistemului. Participarea la Pilonul II a ajuns la 5,27 milioane de persoane, cu aproape 86.000 mai mult decat la sfarsitul anului 2010. De la startul sistemului (luna mai 2008) si pana in prezent, fondurile de pensii au colectat contributii in valoare totala de 4,14 miliarde de lei, restul pana la volumul de active de 4,88 miliarde de lei reprezentand un profit net de 740 de milioane de lei, realizat in beneficiul exclusiv al participantilor (cifra este neta de comisioanele de administrare).
Click aici pentru datele publicate de CSSPP.

Pilonul III. Cele 13 fonduri de pensii private facultative administrau la finele lunii martie active nete in valoare de peste 363 de milioane de lei, adica 7% din totalul sistemului de pensii private. Vestea buna este data de faptul ca participarea a continuat trendul de crestere in ritmul deja binecunoscut de aproximativ 3.000 de noi clienti pe luna, care incep astfel sa contribuie la un fond de pensii facultative. La finele lunii martie, numarul total de contributori la fondurile de pensii facultative a depasit 230.000, cu 9.000 mai multi decat la sfarsitul anului 2010.
Click aici pentru datele publicate de CSSPP.

Pentru sfarsitul acestui an, asociatia profesionala a industriei de pensii private, APAPR, estimeaza ca activele nete ale tuturor fondurilor de pensii private vor ajunge la 6,96 miliarde de lei (6,5 miliarde pe Pilonul II si 460 milioane pe Pilonul III), in crestere cu aproape 50% fata de finele anului 2010. Numarul participantilor pe Pilonul II ar urma astfel sa creasca la 5,5 milioane, in timp ce Pilonul III ar putea ajunge la un numar total de 255.000 de participanti.


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 08.04.2011

Cele mai recente stiri:
» Activele fondurilor de pensii din Pilonul II si III au crescut in prima luna din 2021
» ASF: Aproape 60.000 de persoane au aflat, in 2020, la ce fond de pensii contribuie
» InfoCons si METROPOLITAN Life SAFPAP lanseaza o campanie pentru educarea si informarea consumatorilor in domeniul pensiilor private
» Cele mai performante fonduri de Pilon II de la lansare si pana la finalul anului 2020
» Ministrul Muncii: Pensiile vor fi recalculate
» Cristian POPA, CFA Romania: Sistemul public nu va putea plati pensii decente in viitor
» Radu CRACIUN, APAPR: Rezultatele investitionale din sistemul pensiilor private raman foarte bune
» Pilon III: Activele fondurilor de pensii facultative au depasit 2,8 miliarde de lei, in noiembrie 2020
» Pilonul II de pensii a ajuns la active totale de peste 73,14 mld. lei, la finalul lunii noiembrie
» Evolutia pietei pensiilor private in primele noua luni ale anului 2020


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva